Як підготуватися до купання на Водохреща

19 січня настає одне з найбільш значущих християнських свят, і багато хто не мислить його без занурення у крижану водохресну воду в спеціальних ополонках.

 

В Україні на Водохреща прийнято освячувати воду, в тому числі на природних водоймах. Для цього в льоду вирубується хрестоподібна ополонка – Йордань. Раніше в ополонку занурювалися насамперед ті, хто брав участь у святках, щоб змити гріхи. Освячена на Хрещення вода вважається цілющою, приносить духовне і тілесне здоров'я. У всіх церквах здійснюється "велике освячення води".

 

Згідно з церковними канонами, у Водохресний святвечір віруюча людина повинна прийти до церкви, відстояти службу, поставити свічку, набрати освяченої води. Але занурюватися в крижану воду ніхто не вимагає, особливо якщо людина до цього не готова.

 

Жорстких правил, як треба купатися на Водохреща, немає. Але, за звичаєм, купання являє собою триразове занурення у воду з головою. При цьому віруючий хреститься і вимовляє "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа!". Зазвичай для купання шиють довгі сорочки, в яких відбувається занурення, на зразок хрестильних. Вони однакові для чоловіків і для жінок. Занурення у крижану воду - сильний стрес. Саме цей стрес і «вмикає» захисні реакції організму, які не дозволяють нам захворіти від купання у крижаній воді. Насправді, занурення в крижану воду - це не так легко, як здається на перший погляд. У багатьох складається помилкове уявлення про цей процес, тому ми спробуємо розібратися, де ж правда і міфи про купання в ополонці взимку.

 

Міф 1. Під час купання хвороби виліковуються. Абсолютно необгрунтованим є твердження про те, що температура тіла, зануреного в крижану воду, сягає сорока градусів, і при такому стані ведеться боротьба з захворюваннями. Щоб температура підвищилася до такої позначки, тілу людини необхідно не зовнішній вплив, а запальний або інфекційний процес зсередини. Багато людей думають про купання в ополонці, як про лікувальну процедуру, але на насправді це тільки профілактичний захід.

 

Міф 2. До крижаної води можна звикнути. Цей міф стосується того, що до крижаної води людина звикає і не відчуває холоду. Насправді, організм ніяк не може звикнути і відчути себе комфортно в холоді. Якщо тіло перестає гостро реагувати на крижану воду, значить, його температура падає, починається переохолодження, а це дуже небезпечно і для здоров'я, і для життя в цілому. Тому радіти тому, що в крижаній воді стало тепло і добре, не варто.

 

Правда 1. Купання в холодній воді має відбуватися впродовж усього року. Хоча про купання в ополонці і ходять легенди, все ж одного занурення в рік недостатньо, щоб привчити організм до холоду і достатньою мірою його загартувати. Справжні «моржі» купаються у холодній воді весь рік. Щоб здобути потрібний ефект, влітку купатися потрібно не менше 40 хвилин в прохолодній воді. Взимку ж досить занурення на кілька хвилин або обтирання снігом для досвідчених і загартованих людей. Тому, якщо метою є саме зміцнення імунітету, то купатися треба постійно.

 

Правда 2. До пірнання і занурення в ополонку потрібно готуватися. Якщо ви ніколи не виходили взимку на вулицю навіть без шарфу, то роздягнутися на морозі і пірнути в ополонку буде не так просто. Підготовка до пірнання повинна бути в будь-якому випадку, в іншому разі з ополонки можна взагалі не виринути. Як правильно підготуватися до занурення? В ідеалі підготовку до занурення на Водохреща починають влітку. Але якщо відчуваєте потребу приєднатися до "моржів", то ці кілька днів до свята використовуйте для підготовки.

 

У першу чергу треба налаштуватися морально. Треба свято вірити, що купання на Хрещення очистить душу і тіло, що такий вчинок піде дійсно вам на користь. Інакше крижана купіль може закінчитися застудою, шоком або серцевим спазмом. Перед зануренням потрібно обов'язково проконсультуватися у лікаря. Людям з діабетом, аритмією, проблемами нирок, жінкам з гінекологічними захворюваннями про ополонку краще забути. У гіпертоніків може трапитися інсульт.

 

Одноразове короткочасне пірнання здорова людина витримає без жодної для себе шкоди. Але якщо організм хоча б трохи ослаблений, через три-чотири дні за сміливість доведеться розплачуватися. За тиждень до занурення краще почати готувати організм до морозу. В одну ємність налийте гарячу воду, в іншу - холодну. Занурюйте стопи по черзі в кожну з ємностей. Таке чергування допоможе прискорити і стимулювати в організмі абсолютно всі процеси.

 

За 3-4 дні почніть виходити на балкон на хвилинку в шортах і футболці. Потім можна додати обливання холодною водою. Досить одного-двох (в останні два дні перед пірнанням) відер з холодною водою. За дві години до занурення потрібно обов'язково щільно поїсти, тобто забезпечити організм "паливом". У холодній воді тіло почне швидко витрачати всі ресурси на обігрів, і жодна кілокалорія не буде зайвою. Слід купатися в спеціально обладнаних ополонках біля берега, бажано поблизу рятувальних станцій, під наглядом рятувальників. Ополонка повинна бути добре розчищена від осколків льоду, щоб не посковзнутися і не поранитися, і щоб вибиратися було простіше. Бажано, щоб вона мала сходи або мілководну зону для легкого виходу з води. Ніколи не слід занурюватися поодинці - раптом знадобиться допомога.

 

Також перед зануренням не рекомендується нічого їсти, хіба що шматочок чогось жирного - сала чи риб'ячого жиру. Алкоголь допустимо вживати тільки після повернення додому, причому краще у вигляді глінтвейну. А от вживання "для хоробрості" тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце.

 

Не всяка погода підходить для купання. Ідеальна температура для новачків - від 2 до 5 градусів нижче нуля. Можна ризикнути пірнути і в мороз посильніше, але -10 ° С - небезпечний поріг для людини, яка вперше пробує занурення в ополонку. Заходити у воду слід розігрітим і поступово. Так легше переносити холод. Для розігріву перед процедурою можна кілька хвилин побігати, зробити кілька присідань, активно порухати руками. Можна змастити шкіру гусячим жиром, щоб вона не пересихала. Входити у воду потрібно не поспішаючи, в середньому темпі: якщо повільно, можна встигнути замерзнути, а якщо швидко, то через різке і швидке зниження температури може різко зрости частота пульсу і артеріальний тиск. Зайшовши по коліна, потрібно вмити водою обличчя. Це теж підготує організм до повного занурення.

 

Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд: два-три гребка - і на берег. Ті, хто ризикнув пірнути разом з головою, ризикують зіткнутися зі спазмами судин головного мозку. Щоб звести до мінімуму такий ризик, можна надіти гумову шапочку. У середньому досить перебувати у воді 10 секунд - якраз можна тричі зануритися, як годиться за традицією. Одяг і взуття повинні легко і швидко зніматися і вдягатися. В ідеалі на одязі не повинно бути застібок взагалі, на крайній випадок - "блискавка".

 

Застебнути гудзики на морозі, а тим більше зав'язати шнурки буде проблематично. Крім того, слід взяти килимок. На ньому можна стояти, витираючись і переодягаючись. Шапку потрібно надіти відразу після виходу з води. Роздягатися треба знизу вгору, а одягатися навпаки, тому що важливо не застудити грудну клітку. Відразу після обмивання потрібно розтертися махровим рушником і поспішити в тепле приміщення. Розтирати до сильного почервоніння тіло не рекомендується. Лікарі стверджують, що так стрес тільки посилиться.

 

Не можна знаходитися на льоду при великому скупченні людей, а також категорично забороняється заїжджати на лід на автомобілі. Але треба зазначити, що пірнати в ополонку на Водохреща не обов'язково: змиває гріхи і вважається цілющою будь-яка освячена священиком вода. Хрещенська вода не псується і зберігає свої цілющі властивості проягом року..

Наталія Куліш

 

Читайте також:

Стало відомо, як в Івано-Франківську відсвяткують Водохреща


16.01.2018 3613 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

783
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2330
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2038
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2056
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6224 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2343 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

217

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1037

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1022

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1290
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

138
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

508
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1969
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26395
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

458
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10374 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

463
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

314
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

463
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

541
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1479