Як п’яні франківці розважались 100 років тому: відвідування борделів на Зосиній волі та масові бійки на Пасічній

Як ви гадаєте, що забезпечувало третину бюджету Станиславова? Ні, не промисловість, а пропінація, тобто горілчаний магазин. В 1900 р. місто отримало від неї аж 270 110 корон доходу. Наші предки любили випити і робили це частенько.

Пов’язане зображення

Як бачимо з реклами в газеті “Кур’єр станиславівський” від 11 квітня 1909 р., пропінація дуже активно рекламувалася в міській пресі, адже ніяких обмежень для реклами алкоголю тоді не існувало. Ціни були доступними: пляшка оковитої вартувала лише одну корону 76 галерів, можна було придбати також різні види лікерів, рому й коньяку. Пропінація знаходилась на сучасній вул. Незалежності – в 1912 р. на її місці збудували кам’яницю Хованців (нині бізнес-центр ”Київ”), пише КУРС.

Реклама міської пропінації.

Зловживання алкоголем нерідко ставало причиною різноманітних пригод. Так, у липні 1896 р. місцевий поручник зі своїм однополчанином розважався в міському кварталі червоних ліхтарів – на вул. Зосина Воля.

Коли сильно п’яний поручник уже виходив із шинку, йому раптом приверзлося, що його оточили ворожі сили, він витягнув шаблю й почав нею розмахувати на всі боки. Кілька перехожих спробували відібрати в нього зброю, зчинилася бійка. Бравий вояка завзято боронився й не віддавав шаблі, тож угомонити його вдалося лише поліції. Але найцікавішим був епілог цієї пригоди. На лаві підсудних опинився зовсім не поручник-розбишака, а… ті двоє перехожих, які намагалися відібрати в нього зброю. Їх звинуватили у нападі на військового й спробі його роззброїти. В той час це вважалося досить серйозною провиною, тож одного з винних засудили на 4 місяці тюрми, іншого – на три.

Гулянка у шинку. Поштівка, поч. ХХ ст.

Гулянка у шинку. Поштівка, поч. ХХ ст.

В травні 1897 р. Станиславів сколихнув сенсаційний процес проти трьох залізничників. Машиніста Червенцеля, кондуктора Гоманського і колійового стражника Дідиця звинувачували у злочинній халатності, яка стала причиною випадку 25 січня того ж року. Машиніст був п’яним і в такому стані взявся вести потяг. В результаті сталося зіткнення потягів на станції Станиславів і багато людей отримали травми. Машиніста засудили до п’яти місяців тюрми, його колег звільнили від відповідальності.

В 1897 р. на вокзалі стався випадок через п’яного машиніста.

В липні 1909 р. селянин Олекса Вітовський, п’яний як ніч, ішов з корчми разом з товаришами. Настрій у компанії був піднесений, але поблизу моста через Бистрицю у Вітовського раптом помутився розум. Він увійшов у воду і почав кричати приятелям, що зараз утопиться. Ті не сприймали його слова серйозно, хоч кілька з них намагалися його стримати. На нещастя, Вітовський зайшов у воду в досить глибокому місці. Він спочатку поплив, але несподівано втратив свідомість і пішов під воду. Врятувати його не вдалось а тіло витягли з ріки лише через кілька днів.

В серпні 1910 р. в Княгинин-Колонії (поселення на південному сході від Станиславова) юний син місцевого шинкаря помер… через дверну клямку. Близько третьої години ночі до шинку постукала захмеліла компанія колійових робітників. Їм відчинили, і вони одразу ж зажадали горілки й почали забаву з голосними співами і криками. Побенкетувавши зо дві години, п’яна компанія вийшла з шинку, але один з робітників вирішив зняти клямку з дверей. Невідомо, що творилося в його п’яній голові, може, він вирішив, що то буде дотепний жарт. Шинкаря і його дружини в ту ніч удома не було, був лише їхній син Якуб, який помітив пропажу і вимагав від п’янички повернути клямку. Той накинувся на хлопця з криками й прокляттями, а один з його колег ще й ударив сина шинкаря по голові каменем. Він без свідомості упав на землю, а згодом помер у лікарні. Одного з нападників удалось відшукати, інший утік з міста.

Княгинин-Колонія.

На початку ХХ ст. дуже популярною була корчма “Варшава”, що знаходилась у Пасічній біля моста через Бистрицю. В травні 1908 р. відбулось урочисте відкриття “оґродка”, тобто невеличкого садка біля корчми. В самий розпал святкування, коли грав оркестр, кілька п’яних гостей затіяли бійку з присутніми на святі солдатами 20-го полку крайової оброни. Було розбито багато посуду, поламані крісла і столи, а налякані гості втекли, не заплативши за напої й наїдки.

Незважаючи на такі сумні наслідки, ця бійка надовго стала предметом жартів для мешканців Станиславова і Пасічної. Справа в тому, що військові й цивільні у ній неначе помінялися місцями. Цивільні нападали й били, а військові… втікали. Такого чуда ніхто досі не бачив. Проте місцева преса пізніше навіть хвалила військових за те, що вони самоусунулися від сутички. Адже по-справжньому виграв бій не той, хто заподіяв максимальну шкоду, а той, хто зумів попередити ще більш трагічні наслідки.

Олена БУЧИК


29.05.2018 2852
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

47
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

43
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663