Як "Галка" допоможе оплатити проїзд в Івано-Франківську і що це таке

З червня 2019 року Івано-Франківськ має повністю перейти на оплату проїзду через е-квиток. Як саме проходило впровадження системи та як ще можна розрахуватися за проїзд швидко та безпечно – читайте в матеріалі.

В Івано-Франківську аналог е-квитка з’явився на початку 2017 року. Це був проект міської ради для пільговиків під назвою «Картка іванофранківця».

Ця картка давала змогу не тільки проїхати безкоштовно в транспорті, але з її допомогою власник отримував знижки на ліки та продукти, дисконт на відвідування кіносеансів та футбольних матчів, а також знижки на ритуальні послуги.

З квітня 2017 року ці картки почали роздавати. На початку 2018 року Управління економічного та інтеграційного розвитку виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради мало заплатити 180 тис. грн через тендерну закупівлю за виготовлення додаткових 75 тисяч «карток франківця».

За своєю суттю, картка була дисконтною для обмеженого кола осіб, яка допомагала заощадити від 5 до 20% власних коштів.

Як з’явився е-квиток

Ситуація змінилася наприкінці минулого року. Виявилося, що в міській раді декілька років говорили та думали про впровадження електронного квитка або транспортної картки. Тому замість «Картки івано-франківця» пільговики повинні знов нести свої документи для отримання вже нової транспортної картки.

Вона має назву електронний квиток і дозволяє запровадити систему автоматизованої оплати проїзду та обліку пасажирів. Тобто, змінюється форма оплати – з готівкової на безготівкову. Це дозволяє збільшити прибутки комунальних підприємств за рахунок відсутності «людського фактору» та допомагає слідкувати за пасажиропотоком.

Процес запуску е-квитка в Івано-Франківську почався у жовтні 2018 року.

«Транспортна картка буде функціональніша ніж «Картка франківця». Якщо над цим попрацювати, то з такою карткою можна буде зайти до школи чи вийти з неї. Також батьки зможуть відслідковувати як їхня дитина відвідує навчальний заклад. Крім того, з карткою можна буде відвідувати різні комунальні заходи та заклади. Наприклад, концерти чи басейни. Тобто картка може надавати різні пільги», - передавали слова директора Івано-Франківського комунального підприємства «Електроавтотранс» Віталія Голутяка місцеві ЗМІ.

У той же час стало можливим оплатити проїзд за допомогою смс-повідомлення. Для оплати проїзду в такий спосіб необхідно обрати потрібний код залежно від виду квитка та від виду транспорту і цифру з номером маршруту. Текст потрібно набрати латиницею та надіслати SMS. При цьому, у власника номеру повинні бути кошти на телефоні. Але цей спосіб оплати може підійти не всім через те, що легко можна сплутати цифри та букви.

Коли почне діяти е-квиток в Івано-Франківську?

З січня 2019 року стартував продаж нових транспортних карток. Цю картку назвали Галка (Галицька картка). За таку назву віддали голоси на фінальному голосуванні 332 містян. За задумом, Галка повинна поступово витіснити стару «Картку іванофранківця». 

Міська рада планує закінчити оформлення пільговик карток 1 червня 2019 року. У цей час буде діяти перехідний період, де можна розрахуватися новою або старою карткою, а також оплатити проїзд готівкою. З червня 2019 року планується остаточний перехід на нову безготівкову систему розрахунків. Приватні перевізники мають зробити так само з 2020 року.

Вже з кінця січня 2019 року в місті можна розрахуватися карткою у більшості тролейбусів міста. Протягом лютого валідатори – пристрої для безготівкової оплати встановили ще на декілька тролейбусів. До кінця облаштувати весь комунальний транспорт такими пристроями планують ближче до червня.

Всього на впровадження нової системи оплати проїзду КП «Електроавтотранс» витратив 1,5 млн грн. З  цієї суми майже все пішло на закупівлю обладнання: 36 стаціонарних валідаторів, 26 переносних та стабілізатори напруги. Закупівля була зроблена через систему Prozorro.

«Також ми купили частину софту для транспортної картки і частину доступу до центру обробки транспортних транзакцій (ЦОТТ). Решта треба буде докуповувати, коли валідаторів стане більше. Щодо банківської картки, то програмне забезпечення саме для банківських транзакцій було оплачене компанією VISA в рамках меморандуму, який ми підписали з ними у жовтні», — сказав Віталій Голутяк.

Річ у тім, що паралельно з впровадженням е-квитка в місті запустили оплату проїзду безконтактною банківською картою та за допомогою смартфонів. У жовтні 2018 року Івано-Франківська міська рада, КП «Електроавтотранс» та компанія «Visa» підписали меморандум.

Щоб оплатити проїзд, достатньо прикласти до валідатора банківську картку або телефон з включеним додатком Google Pay чи Apple Pay. Але слід зазначити, що для такої акції компанія Visa в українських містах пропонує російське несертифіковане обладнання.

В разі виходу з ладу буде нема до кого звертатися, а модернізувати та допрацьовувати термінали вийде дуже дорого. Тому місто і закупило основну кількість обладнання самотужки.

Але є вихід значно дешевший та швидший. Ще у березні 2017 року представники КП «Електроавтотранс» разом з представниками ПриватБанку презентували в Івано-Франківську оплату проїзду за QR-кодом. Все що потрібно: просканувати код смартфоном та за допомогою мобільного додатка Privat24 оплатити проїзд. Потім електронний квиток потрібно буде показати водію або контролеру.

«Гроші потрапляють відразу на рахунок підприємства і це дозволяє отримати швидкі дані – контролювати трафік пасажирів, зрозуміти, коли час пік», – розповідає керівник КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк.

Одразу ж можна сплатити не тільки повну вартість проїзду, але й купити пільговий квиток. При цьому комісія за оплату проїзду не сплачується.

З міського бюджету на інновацію не витратили ні копійки. Крім того у Львові, Дніпрі та Кривому Розі крім QR-коду в комунальному транспорті працюють термінали для оплати проїзду карткою будь якого банку та електронні проїзні в Приват 24 у Львові та Дніпрі. Підтриманням функціональності системи повністю займається банк, в обов’язки якого входить ремонт та заміна обладнання.

Поки впроваджується транспортна картка – безготівкова оплата від банку працює, маючи різноманітні варіанти для пасажирів, а головне виконуючи основне завдання – відмову від готівки.


Василь Лужний


20.05.2019 4965 1
Коментарі (1)

Юлія 2019.05.27, 20:29

Дуже зручно розраховуватись за qr кодом!

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1219
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2534
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2118
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2172
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6558 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2457 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

340

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1152

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1287

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1406
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

283
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

588
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2066
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26518
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

557
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10470 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8016
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

540
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

407
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

550
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

626
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1587