Як допомогти людині при тепловому ударі?

 

Луговська Ольга Василівна – сімейний лікар, заступник головного лікаря медичного центру «Оксфорд Медікал»

Літо, сонце та спека. Хтось рахує дні до початку сезону, а хтось із жахом згадує, як важко для нього переноситься літо. Сонячні опіки, стрибки артеріального тиску, головні болі, тепловий удар – це далеко не повний список загроз, які підстерігають наших пацієнтів влітку. Хочу зосередити вашу увагу на такій проблемі як тепловий удар. Як виявити цей стан та як своєчасно надати допомогу потерпілому? Як вберегтись від цього?

Причини та особливості розвитку теплового удару

Тепловий удар – це стан, викликаний перегрівом тіла, що виникає внаслідок поєднання кількох факторів, в тому числі і фізичних навантажень, і підвищення температури навколишнього середовища, і зневоднення.

Часто пацієнти не вирізняють тепловий удар від сонячного. Мушу зауважити, що сонячний удар – це підвид теплового удару, в основі якого лежить перегрів голови під сонцем. Під час сонячного удару в більшості страждає центральна нервова система.

Тепловий удар виникає внаслідок перегріву усього організму. Тепловий удар не залежить від пори року і може виникати навіть взимку, якщо людина потрапляє у задушливе приміщення без нормального кондиціонування та вентиляції. При тепловому ударі страждає увесь організм, особливо серцево-судинна та нервова системи.

Причинами теплового удару є:

  • порушення адаптації до дії високих температур;
  • перевтома;
  • відсутність свіжого повітря;
  • надмірна фізична активність в задушливих умовах;
  • надто теплий одяг у спекотну пору;
  • перебування у сауні/лазні;
  • надмірне укутування немовлят (що є вкрай небезпечним та неприпустимим)
  • тривале перебування у транспорті з зачиненими вікнами і тд.

Ключовою патогенетичною ланкою теплового удару є посилена теплопродукція в організмі при зниженій тепловіддачі.

Прояви теплового удару

Щоб вчасно запідозрити тепловий удар у себе чи навіть у перехожого, варто знати основні його ознаки:

  • почервоніння шкіри;
  • липкий холодний піт;
  • ниткоподібний пульс (прискорений і водночас слабкого наповнення);
  • скарги на розмите бачення, потемніння в очах, запаморочення;
  • різка слабкість;
  • задишка;
  • носові кровотечі (у тяжких випадках);
  • нудота та блювання;
  • мерзлякуватість;
  • можливі судоми.

Тепловий удар поділяють за формами: 

  • асфіктична – наростає задишка та дихальна недостатність, знижується рівень оксигенації крові;
  • нейро-паралітична – потерпілий марить, він дезорієнтований, скаржиться на запаморочення, не контролює рухи, у нього знижена чутливість, розвивають судоми;
  • диспепсична – нудота, блювання, діарея, затримка сечі;
  • гіпертермічна – температура тіла підвищується до 39-40°С.

Варто зазначити, що у потерпілих відзначається тахікардія, яка переходить у брадикардію, різке зниження артеріального тиску (колапс), підвищення температури тіла до 38°С, інтоксикація та дегідратація. Необхідно негайно надати допомогу потерпілому, доки проблема не перейшла у некомпенсовану форму. При декомпенсації наростають ознаки ниркової недостатності, тому пацієнту необхідне лікування у відділенні інтенсивної терапії (реанімації).

Допомога потерпілому при тепловому ударі

В першу чергу, необхідно викликати швидку і вказати всі виявлені вами ознаки, оцінити стан пацієнта, вказати ваше ім’я та адресу. Зверніть увагу, чи у пацієнта нема запаху ацетона з рота, адже стан подібний до кето ацидозу (при цукровому діабеті), тому запитайте пацієнта, чи не приймає він інсулін.

Проведіть або перенесіть потерпілого у тінь, кондиціоноване приміщення, і не допускайте скупчення людей!

Не обливайте потерпілого водою! Різкий холод призведе до спазму судин, через що тепловіддача в рази зменшиться і пацієнт буквально буде варитися всередині.

Якщо потерпілий у свідомості, дайте йому випити води, солодкого чаю, дайте м’ятну жуйку. 

Якщо людина без свідомості, перевірте наявність пульсу на сонній артерії, наявність дихання, серцебиття. Якщо ці показники збережені, поверніть голову набік, щоб запалий язик не перекрив дихальні шляхи і людина не захлинулась блювотними масами.

Якщо дихання і пульс відсутні, варто розпочати СЛР – зовнішній масаж серця, потрійний прийом Сафара та штучну вентиляцію легень (дихання рот в рот).

Не давайте потерпілому жодних медикаментів! Потребу у цьому визначать медики!

Як запобігти розвитку теплового удару?

Правила, із якими я вас ознайомлю, можливо, зовсім вам не нові. Проте, раджу запам’ятати та дотримуватися їх:

  • не плануйте прогулянок у період найбільшої активності сонця (з 11 до 15 години);
  • пийте якомога більше води, але не літру за один присіст, а малі порції по 100-200мл кожну годину;
  • у спекотну пору не вживайте алкоголь, адже він погіршує ваш стан і в поєднанні із тими ж антипіретиками смертельно небезпечний;
  • одягайтесь по погоді: вільний легкий одяг із натуральних тканин, беріть захист у вигляді легкої панами або літнього капелюха;
  • придбайте віяло,  адже у приміщеннях без вентиляції воно допоможе бодай трохи розігнати повітря;
  • уникайте людних місць і надавайте перевагу пішому маршруту через вулиці з тінню, аніж душному громадському транспорту;
  • при погіршенні вашого стану, одразу зв’яжіться із лікарем і порадьтесь, чи потрібно приймати якісь ліки (якщо у вас хронічні серцево-судинні чи неврологічні захворювання);
  • старайтесь поступово адаптовуватися до умов роботи, якщо ви відчуваєте дискомфорт, попросіть вентилятор або кондиціонер.

Сподіваюся, ці поради будуть для вас корисними і допоможуть вберегтись від перегріву. Будьте здорові!

Партнерський матеріал


15.08.2022 8021
Коментарі ()

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

812
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11353 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1857
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2858
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4750

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

504

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1148

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1661

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1410
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1803
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1625
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8863
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

705
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

784
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1970
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

950
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

448
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

363 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

789 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

831