"Я все покинув і почав робити динозаврів": історія майстра з Коломиї

Їх власноруч виготовляє місцевий майстер Валерій Дідорак. Ці доісторичні тварини так захопили прикарпатців, що їх "воскрешають" в інших регіонах Івано-Франківщини.

Перший динозавр побачив світ у 2014 році. Оселився у скверику і дивував людей. Тоді ніхто не знав, як реагувати: любити, боятися, не звертати уваги. В більшості так і було — спочатку зупинялись, щоб сфотографувати, а потім просто проходили повз, пише Фіртка з посиланням на BBC Україна.

Багато хто говорив мені, що не варто цього робити: люди не оцінять. Родина так само не підтримала, син сказав, що це фігня. Але повертатися до свого попереднього бізнесу, яким займався 24 роки, я не хотів.

Я шив одяг та меблі зі шкіри. Для мене це була каторга. Співчуваю тим людям, які працюють в ательє. До них немає ні поваги, ні розуміння. А ще за невеликі гроші з тобою поводяться так, як з непотребом. Не хочу більше це повторювати. Це була пекельна мука.

10 років тому я вирішив все покинути і зайнятися мистецтвом - робив картини зі шкіри, мозаїку, вироби з дерева та… динозавра. Не можу пояснити, чому саме динозавра. Ідея просто впала з неба. Майстрував його чотири місяці, шукав інформацію в інтернеті, дивився безліч фільмів. Пропрацьовував характер, звички, інстинкти…

Попри критику близьких та відсутність коштів, я все одно робив. Та коли зробив, не знав, де розмістити свого королівського тиранозавра. Спочатку динозавр був у скверику біля майстерні, потім - на автомийці, на заправці.

Висота - 3 метри, довжина - 7 метрів. Важить він понад пів тонни. Попри те, що з тірекса знущалися, нищили, він мужньо все переносив.

Тиранозавр переїхав до Німеччини

Одного разу до Коломиї приїхав німець на ім'я Райнер. Він приїхав в гості до своєї гувернантки Валі. Побачив динозавра і захотів його купити.

Але я його не продав.

Натомість пообіцяв зробити такого самого, тільки більш сучасного і стійкішого до вандалів. Коли він у мене замовив динозавра, я подумав: нічого собі, всі кажуть "фігня", а тут приїхав німець і купив у мене. І замовив ще сім.

Коли Райнер зайшов до мене в майстерню (а в мене носороги, леви та безліч інших скульптур), він був шокований. Я дізнався, що він жив в Африці десь 20 років, в нього там своя ферма і йому близька африканська тематика.

Райнер не говорив, для чого йому ці динозаври: чи для бізнесу, чи для туризму. Я просто робив. По 10-12-14 годин на добу.

Але тут також була непроста історія. Я робив цих істот без будь-якого авансу.

А в результаті Райнер сказав, що так багато грошей не заплатить. Один динозавр коштував 5 тисяч євро. Дешевше я продати їх не міг, тому вирішив відмовитися взагалі.

Та через деякий час Райнер знову написав мені, і ми дійшли компромісу.

Наразі я створив йому 5 тірексів. Останній переїхав до Манхайма, міста на південному заході Німеччини, наприкінці грудня.

Райнер запросив мене та мою родину до себе в гості. Коли я приїхав до нього, то побачив своїх динозаврів, які просто стоять у цеху. Досі не розумію, що він з ними робитиме.

Можливо, він хоче, щоб я туди переїхав і працював на нього. Але це його думки і плани. А в мене - свої. Я хочу створити тут у Коломиї цілий динопарк. А для цього мені потрібні фінанси. І якраз з його допомогою я заробив певну суму коштів.

Зрозуміло, що цього мало, але я не хочу ні від кого бути залежним. Тим паче, досвіду від роботи цих тірексів я отримав багато.

Динозавр - трудомісткий процес

Перший динозавр мав всередині металевий каркас. Наступні - пустотілі. Найважче у роботі - це набирати масу з пінопласту. Це надзвичайно важко і довго.

Першого динозавра я робив чотири місяці. Досвіду малувато. Спочатку створив невелику модель, а далі виливав форму з силікону і збирав по частинах. Все вручну. Ті динозаври, яких я робив для німця були вже розбірними - окремо можна було перевозити тіло, хвіст, голову. Збирав їх, як пазл. Це зручно.

Зараз процес створення динозавра можна значно пришвидшити. У Коломиї є такі технології, що набрати масу для гігантської тварини можна і без моєї присутності, це все зробить станок.

Таким чином, робота пришвидшиться у 5 разів. Мені ж залишиться більш творча робота - пропрацьовувати характер, рухи, колір, емоції. Тепер я міг би його повністю створити за місяць-півтора.

Мамонти і носороги

Чудовиська з минулого мене приваблювали. Люди пригадали, що у 1907 році біля прикарпатського села Старуня знайшли рештки мамонта. Його кістки, шкіра і, навіть, туша, прекрасно збереглись.

Рік тому до мене звернулися з проханням відтворити цього мамонта. Але я сказав, що не зможу цього зробити. Хтось інший це таки зробив. Створив цілу сім'ю з маленьким мамонтеням.

Це добре, бо тепер це місце стало ледь не паломницьким для туристів.

У 2016 році у селі Верхній Вербіж, копаючи криницю, мій друг знайшов бивень мамонта. Це також сколихнуло людей, і мені знову запропонували створити мамонта чи носорога.

Історично доведено, що на Прикарпатті, окрім мамонтів, жили ще й волохаті носороги. Тому не виключено, що скоро я зроблю носорога. Тим паче, що голову носорога я уже маю.

Парк Юрського періоду в Івано-Франківську

В Івано-Франківську хтось подав ідею для мерії, що я можу зробити й тут динозавра. Зі мною зв'язалися і я почав робити.

Вірніше, робив мій син, а я йому тільки допомагав. Я пообіцяв Костянтину, що наступний динозавр буде його, у тому числі й кошти, адже він допомагав мені робити всіх попередніх.


Королівський тиранозавр вийшов, його прилаштували в Івано-Франківському міському парку. До нього часто приходять діти і дорослі.

Проблем є багато. З перших днів існування тірекса почали нищити, ламати лапи, підпалювати зуби. Але я не розчаровувався в людях. Я наполегливо рекомендував сину відремонтувати його за власний кошт. Так і було.

Я не вважаю цих людей вандалами. Для мене вандали - це ті, які, до прикладу, свідомо нищать меморіальні дошки Героїв Небесної сотні чи щось подібне. А це просто п'яні особи несвідомо його пошкоджували, залазили верхи, падали, ненавмисне ламали пальці. Нічого, ми це колись переборемо.

А поки що будемо ремонтувати динозавра й надалі. Ми домовилися з представниками міста, що тут буде парк Юрського періоду.

"Найзаповітніша мрія"

Я дуже хочу зробити динопарк у своєму рідному місті Коломия. Я про це вже багато говорю, але поки що немає такої можливості. Все впирається в кошти. Я розглядав багато варіантів.

Найбільше підходить написати проєкт і виграти грант. Тоді зможу зробити ту кількість динозаврів, яку хочу. Я бачу мінімум 10 об'єктів. Але це не повинні бути тільки скульптури. Повинен бути цілий комплекс - з дитячим кафе, театралізованим дійством, костюмами.

Коли я був за кордоном, то у мене зовсім змінився світогляд. Там люди, яким за 50, лише починають жити. А в нас в Україні, коли тобі 50, ти вже старий дід.

Я переконаний, що і у свої 56 років мені вдасться реалізувати найзаповітнішу мрію.

Усі кажуть: для туристів. А чому не для наших з вами дітей? Чому ми в першу чергу думаємо про когось, а не про себе? Невже ми не хочемо жити і розвивати своє місто?

За останні 10 років моє життя і світосприйняття кардинально змінилося. Я не хочу шукати спонсорів, адже тоді мушу померти, але зробити, причому, у найкоротші терміни. Нехай я це зроблю поволі, але я це зроблю.


24.01.2020 1526
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2007
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5572 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1531

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10287
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10211 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7738
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

254
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

283
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

903