Хто з прикарпатців причетний до розтрат коштів на будівництві фортифікаційних споруд? Нові подробиці

 

/data/blog/124855/bca31e7a64312c896dce35558b25a592.jpg

 

Наприкінці 2014 року, коли бойові дії в зоні АТО більш-менш угамувалися, РНБО ініціювало будівництво фортифікацій на сході Україні. Йшлося про три лінії оборони, які мали б стримати можливий наступ проросійських бойовиків або й регулярної російської армії. З метою найшвидшого зведення оборонних споруд будівництво фортифікацій розподілили між областями. Івано-Франківщина отримала свою ділянку робіт – будівництво 12-и фортифікаційних споруд в Донецькій області.

 

Наприкінці 2015 року чиновники Івано-Франківської ОДА відзвітувалися про здачу в експлуатацію оборонних об‘єктів на Донеччині. Навіть голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз під час робочої зустрічі з керівниками бюджетних установ Івано-Франківщини, які є розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів, зазначила, що Івано-Франківська область збудувала найкращі фортифікаційні споруди.

 

Тетяна-Слюз

Скріншот з сайту Івано-Франківської ОДА

 

«Нещодавно мала можливість оглянути в зоні АТО новозбудовані захисні об’єкти, побувала на побудованих вами фортифікаційних спорудах, в каплиці біля Амвросіївки. Варто зазначити, що за всіма оцінками ваша область справді збудувала найкращі фортифікаційні споруди. Їх можна вважати прикладом відповідального використання бюджетних коштів та якісного виконання будівельних робіт», – наголосила Тетяна Слюз.

 

Проте, вже в серпні 2015 року Івано-Франківська прокуратура відкрила кримінальне провадження  №42015090000000127 за фактом розтрати коштів резервного фонду Державного бюджету України в розмірі понад 300 тис. грн. службовими особами Департаменту будівництва та архітектури Івано-Франківської ОДА. Пізніше справою зайнялась військова прокуратура Західного регіону України.

 

Схема “Басараба”

Департамент будівництва та архітектури ОДА в травні 2015 року провів закупівлю в одного учасника, без проведення відритих торгів на будівництво фортифікаційних споруд в зоні АТО і уклав угоди на загальну суму 28,80 млн. гривень та додаткові угоди на суму 9,47 млн. гривень з фірмою ПП «Брати КІП». Загальна сума укладених договорів з приватним підприємством “Брати КІП” становить 38,26 млн. грн.

 

За інформацією аналітичної платформи «YouControl» фірма «Брати КІП» належить Петру Проціву. Брат Петра Проціва – Микола – з квітня по кінець серпня 2015 року очолював Службу автодоріг в Івано-Франківській області. У 2008-2013 рр. Микола Проців був директором ПП «Брати КІП», а потім і з травня 2016 року знову керує фірмою.

 

Як стало відомо, в ході досудового розслідування військова прокуратура Західного регіону встановила, що фірма «Брати КІП» не займалася будівництвом, а лише закуповувала та постачала будівельні матеріали для споруди інженерних споруд в зоні АТО.

 

Цікавим є те, що ПП «Брати КІП» повністю не розрахувалася з державними лісовими господарствами Прикарпаття по закупленій лісопродукції. На даний час сума заборгованості становить близько 5,55 млн. гривень.

 

Зобов‘язання з будівництва оборонних споруд на себе взяла тоді фірма «Глобалкарпати-Еко», яка уклала договір субпідряду з фірмою «Брати КІП» на суму 17 млн. гривень. Проте, військова прокуратура і цю фірму підозрює у «відмиванні» бюджетних коштів.

 

«Відповідно до вказівки керівництва ОДА, суб’єктами господарської (підприємницької) діяльності області без укладення договорів підряду (субпідряду) частково надано за власний рахунок найману робочу силу,  яка виконувала роботи з будівництва фортифікаційних споруд у Донецькій області, які ТОВ «Глобалкарпати-Еко» в актах виконаних робіт відобразило, як виконані особисто власними силами за що отримало від ПП «Брати КІП» бюджетні кошти», – цитуємо з ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Львова.

 

ОДА-Басараб-АТО

Скріншот з сайту Івано-Франківської ОДА

 

Загалом же «схема» виглядала наступним чином. Керівництво Івано-Франківської ОДА, а переважно перший заступник голови ОДА Сергій Басараб, надсилали листи лісовим господарства, керівникам РДА та міст, а також приватним фірмам з проханням сформувати та направити до місця виконання робіт мобільні бригади для будівництва фортифікаційних споруд, при цьому вони мають їх забезпечити паливом, їжею, інвентарем, відрядними та в подальшому виплатити їм заробітну плату.

Розпорядження голови Тисменицької РДА

Розпорядження першого заступника голови Тисменицької РДА Володимира Заника про виділення коштів на перевезення будівельників для будівництва фортифікаційних споруд.

 

До прикладу, Тисменицька РДА своїми розпорядженнями №241, №245 та №262 в червні-липні 2015 року виділила 54 тис. гривень на перевезення будівельників для будівництва фортифікаційних споруд.

 

Також й інші керівники РДА Прикарпаття на своїх офіційних сайтах браво рапортували про те, що виконали свій обов‘язок і відправили будівельників в зону АТО для зведення оборонних споруд.

 

«На сьогодні східні області потребують не лише бійців, є велика необхідність в робочій силі. Таким чином наші краяни протягом певного періоду на Донбасі  виконуватимуть роботу з облаштування фортифікаційних споруд. За сприяння районної влади, підприємців, керівників управлінь та промислових підприємств району чоловіків забезпечено транспортом та необхідними інструментами, продуктами харчування, засобами гігієни та багато іншими речами», – з повідомлення заступника керівника апарату райдержадміністрації Івана Бурія на офіційному сайті Надвірнянської РДА.

 

Долинська-рда2

Скріншот з сайту Долинської РДА. Добровольці-будівельники відправляються в зону АТО для будівництва оборонних споруд

 

Загалом на будівництві фортифікаційних споруд в зоні АТО було задіяно понад 200 мешканців Івано-Франківщини.

 

Варто зазначити, що вищенаведені факти вже відомі багатьом, тому журналісти Вільне.ІНФО провели власне розслідування, аби з‘ясувати кого ще підозрюють у розкраданні бюджетних коштів на будівництві фортифікаційних споруд в зоні АТО.

 

 

Конвертаційний центр

Нагадаємо, що з листопада 2015 року військова прокуратура Західного регіону проводить розслідування в рамках кримінального впровадження №42015140400000153 від 20.11.2015 за підозрою в привласненні бюджетних коштів виділених на спорудження фортифікаційних споруд в зоні АТО.

 

Тож 21 липня 2016 року Департамент захисту економіки Нацполіції України опублікував сенсаційне повідомлення щодо цієї справи: «Оперативники Управління захисту економіки (УЗЕ) у Івано-Франківській області викрили корупційну схему чиновників ОДА. Під час будівництва фортифікаційних споруд у Донецькій області вони привласнили понад 5 мільйонів гривень з бюджету. До схеми також були залучені і комерційні структури, через які в подальшому їх і “відмили”. Бюджетні кошти через фіктивні фірми переводились у готівку, яка розподілялась між всіма учасниками схеми», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті Національної поліції. 

 

PM300image002

Знайдені печатки фіктивних фірм під час обшуку в одному з офісів фігурантів справи

 

Також стало відомо, що правоохоронці здійснюються обшуки у головних фіґурантів справи. Під час обшуків виявили не лише документи, печатки суб’єктів господарювання та паспорти фізичних осіб, а й зброю, набої до неї та гранати. Тобто, крім покарання за економічні злочини, учасникам схеми загрожує ще й відповідальність за статтею 263 ККУ «Незаконне поводження зі зброєю».

 

Однією з фірм, де проводили обшуки поліціянти, є фірма «Пром-авто». ТОВ «Глобалкарпати-Еко» перерахувало фірмі «ТВС-ІФ» 2,52 млн. гривень, а та перерахувала «Пром-авто» 2,23 млн. гривень.

 

Фірма «Пром-авто» знаходиться за адресою: м.Івано-Франківськ, вул. Хіміків, 20. Саме в цьому приміщенні правоохоронці проводили обшуки, де і були знайдені печатки інших фірм – ПП «Торгавто», ТОВ «Гірпромбуд», ТОВ «Техномото», ПП «Торг-авто» та СТО «ІФ Сервіс».

 

В подальшому правоохоронці з‘ясували, що ці фірми причетні до конвертації бюджетних коштів, які їм через транзитну фірму «ТВС-ІФ» перераховувала ТОВ «Глобалкарпати-Еко», як головний субпідрядник фірми «Брати КІП».

 

Ми з‘ясували ще пару фірм, які також пов‘язані з фірмою «Пром-авто» –  це “Галичина-Авто” та “Агрокультура-ІВ”.

 

«Слідчий звернувся із вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилався на те, що невстановлені особи вчинили фіктивне підприємництво, а саме створили (перереєстрували) суб‘єкти підприємницької діяльності (юридичні особи) ПП “Галичина-Авто” (ЄДРПОУ-38554381), ПП “Пром-Авто” (ЄДРПОУ-37952181), ТОВ “Агрокультура-ІВ” (ЄДРПОУ-40060793) та ТОВ “Гірпромбуд” (ЄДРПОУ-40060751) без наміру здійснювати законну господарську діяльність, а з метою прикриття незаконної діяльності, внаслідок чого безпідставно сформували податковий кредит з ПДВ підприємствам реального сектору економіки», – з ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області.

 

Згадані фірми купували картки на пальне у виробників та постачальників пального, а в подальшому продавали ці паливні картки за готівку фізичним та юридичним особам, службам таксі тощо. Завдяки таким махінаціям фірми конвертували кошти та створили іншим фірмам податковий кредит з ПДВ – 11,76 млн. гривень, який фіскальна служба має повернути.

 

Тобто, головний субпідрядник фірма «Глобалкарпати-еко» перераховувала кошти конвертаційним фірмам на нібито придбання пального. Конвертаційні фірми після «відмивання» коштів повертали «Глобалкарпати-еко» готівку, а та в свою чергу списувала пальне на нібито перевезення будівельних бригад та будівельних матеріалів в зону АТО для будівництва фортифікаційних споруд.

 

Нагадаємо, фірма «Пром-авто» зареєстровано у м.Івано-Франківськ, вул.Хіміків, 20. За цією ж адресою зареєстрована фірма «Компанія Агро-Захід». Власником фірми «Компанія Агро-Захід» є Роман Кашівський, який до липня 2016 року був засновником фірми «Галичина Авто». Саме ця фірма фігурує у кримінальному провадженні №32016090000000071, яке відкрило слідче управління фінансових розслідувань ГУ ДФС в Івано-Франківській області щодо створення фіктивних підприємств.

 

Також за цією адресою зареєстрована фірма «Агрокультура-ІВ». Засновниками фірми є Василь Макар та Іван Литвин. До 2017 року власником фірми був Микола Староста, який разом з Іваном Литвином є власниками фірми «Гірпромбуд». Саме при обшуку в приміщенні фірми «Пром-авто» знайшли печатки фірми «Гірпромбуд».

 

Ще однією фірмою, яка також зареєстрована на вул.Хіміків, 20 є фірма «Карпати Енерджі груп». Власником цієї фірми є Юрій Шпільман, який також є власником фірми «Торгавто». Печатки фірми «Торгавто» також були знайдені в офісі «Пром-авто» під час обшуку правоохоронців.

 

Варто також зазначити, що номера телефонів фірм «Карпати Енерджі груп», «Екобудсервіс-ІВ» та «Пром-авто» є однаковими – +380956233238.

 

Цікаво також, що керівником фірми «Торгавто» є Орися Попик, яка також є власником фірми «Новаміськбуд». Фірма «Новаміськбуд» має однаковий номер телефону з фірмою «Торгавто» – +380509137793, що ще раз підтверджує зв‘язки між цими фірмами.

 

Ще одним власником фірми «Новаміськбуд» є Володимир Фелезюк, який також є одним з власників будівельної фірми «Франко рівер клаб».  Іншими власниками «Франко рівер клаб» є також Андрій Луцький, Марія Семанів та Євген Семанів, який також керує фірмою «Екобудсервіс-ІВ», яка має юридичну адресу – м.Івано-Франківськ, вул.О.Дучимінської, 19 кв.1, де також прописані Євген Семанів та Марія Семанів.

 

Нагадаємо, що фірма «Екобудсервіс-ІВ» має однаковий номер телефону з фірмою «Пром-авто», якій «Глобалкарпати-еко» через транзитну фірму перераховувала 2,23 млн. гривень. Через це військова прокуратура підозрює фірму «Глобалкарпати-еко» в привласненні бюджетних коштів шляхом конвертування їх через інші фірми.

 

Також не менш цікавими є і наступні виявленні нами зв‘язки.

 

Слід «Свободи»

До 2017 року одним із засновників будівельної фірми «Франко рівер клаб» був Сергій Романюк, який є членом виконкому Івано-Франківської міськради та екс-депутат Івано-Франківської міськради 2010-2015 рр. від партії «Свобода».  В сусідній квартирі з ним на вул.Коновальця Є.Коновальця, 77 проживає Андрій Луцький, який є також одним із власників фірми «Франко рівер клаб».

 

Людина з таким же прізвищем, ім‘ям та по-батькові – Романюк Сергій Васильович до червня 2016 року був власником фірми «ТВС-ІФ». Саме цій фірмі ТОВ «Глобалкарпати-еко» перерахувало 2,52 млн. гривень.

 

Але, якщо ці Романюки, можливо, є різними особами, то ми все ж таки віднайшли беззаперечні зв‘язки між основними фігурантами в кримінальному провадженні – між фірмою «ТВС-ІФ» та «Глобалкарпати-еко».

 

За інформацією аналітичної платформи «YouControl» з червня 2016 року власником та директором фірми «ТВС-ІФ» є Мар‘яна Мироненко, яка також є співвласником фірми «Захід-буд-бізнес». Ще одним співвласником є також Галина Варежкіна, яка також володіє фірмою «Карпати-еко-груп».

 

Цікавим є те, що фірми «Захід-буд-бізнес», «Карпати-еко-груп», «Глобалкарпати-еко» мають одну і ту ж юридичну адресу – м.Івано-Франківськ, вул.Галицька, 67 кв. 605. Також за цією адресою зареєстрована фірма «Гірпромбуд», яка має ознаки фіктивності та через яку купувалися паливні талони для подальшого збуту за готівку іншим фізичним та юридичним особам, а фактично фірма займалася «відмиванням» бюджетних коштів.

 

Головний фігурант

Також варто зазначити, що директор фірми «ТВС-ІФ» Мар‘яна Мироненко та власник фірм «Карпати-еко-груп» та «Захід-буд-бізнес» Галина Варежкіна зареєстровані за однією адресою – смт.Ворохта, вул.Д.Галицького, 94. За цією ж адресою до грудня 2015 року була зареєстрована фірма «Глобалкарпати-еко».

 

Як зазначено в аналітичній платформі «YouControl» з грудня 2015 року власником та керівником фірми «Глобалкарпати-еко» є Сергій Ющенко, який прописаний в м.Констянтинівка Донецької області.

 

Зауважимо, фірма «Глобалкарпати-еко» виконувала субпідрядні роботи з будівництва оборонних споруд на Донеччині в період з червня по грудень 2015 року. Тому, Сергій Ющенко навряд чи має якесь відношення до розкрадання бюджетних коштів, бо став власником та керівником фірми «Глобалкарпати-еко» лише в грудні 2015 року.

 

Проте, до грудня 2015, власником та керівником фірми був Роман Мочерняк.

 

viche-mochernyak

На виборах-2012 до Верховної ради Роман Мочерняк балотувався від партії Наталії Королевської «Україна – вперед». Проте не пройшов.

 

Основним видом діяльності фірми «Глобалкарпати-еко» була оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. Лише 15 травні 2015 року фірма отримує ліцензію на здійснення господарської діяльності пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури. Саме після того, як 12 травня 2015 року фірма «Брати КІП» отримує підряди на будівництво фортифікаційних споруд в зоні АТО від Департаменту будівництва та архітектури Івано-Франківської ОДА.

 

Щодо Романа Мочерняка, то на даний час він є заступником директора департаменту – начальник управління регіонального розвитку Департаменту будівництва та архітектури Івано-Франківської ОДА. Так, це той департамент, який уклав договори з фірмою «Брати КІП» на суму біля 40 млн. гривень з будівництва фортифікаційних споруд в зоні АТО та керівних осіб якого звинувачують у розкраданні бюджетних коштів на суму понад 5 млн. гривень.

 

Роман Мочерняк проживає за тією ж адресою, де донедавна була зареєстрована фірма «Глобалкарпати-еко» – смт.Ворохта, вул.Галицького,  94. Також за цією адресою зареєстрована Мар‘яна Мочерняк (ймовірно родичка, – ред.), яка, нагадаємо, є директором «Карпати-еко-груп». Також фірми «Захід-буд-сервіс» та «Глобалкарпати-еко» мають спільний контактний номер, який – як виявилось – належить Роману Мачерняку – +380673433173.

 

Ми показали вам лише частину схеми з відмивання бюджетних коштів, за якою стоїть заступник директора департаменту – начальник управління регіонального розвитку Роман Мочерняк.

 

Схеми-Брати-КІП-АТО

 

Проте, поки триває слідство важко чітко назвати суми скільки ж розкрали керівники ОДА та наближені до них фірми на будівництві фортифікаційних споруд в АТО. Але для когось таки війна – це мати рідна.

 

П.С. В наступному матеріалі ми покажемо, з якими ще фірмами «Брати КІП» та «Глобалкарпати-еко» співпрацювали на будівництві оборонних споруд.

 

Автор: Євген Гапич, Вільне.ІНФО


31.01.2017 Євген Гапич 3158 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1968 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1121

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

84
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

91
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670