Хіт-парад футбольної України-2014

 

 /data/blog/66479/58918606024c7fa10c067497590c8e19.jpg

 

Вже зовсім скоро цей важкий 2014-й піде у небуття. Хай іде, ми не будемо за ним шкодувати, бо дуже вже багато поганого він нам приніс. Але таки спробуємо згадати певні епізоди нашого футболу. Для зручності ми групуватимемо їх за номінаціями.

Команда року

1. "Динамо"

Ключову роль у результаті киян цього року зіграв безперечно Сергій Ребров. Новий тренер зумів налагодити в команді доволі непогану гру, та ще й трофей примудрився здобути. Він виграв Кубок України, але програв Суперкубок. "Динамо" пішло у відпустку в ранзі зимового чемпіона, продовжує боротьбу у Кубку України і ефектно вийшло до плей-офф Ліги Європи.


2. "Зоря"

Підопічні Юрія Вернидуба приємно вразили всю футбольну Україну. Спершу луганці завоювали право грати у єврокубках, а потім змогли довести, що зробили це справедливо. "Зоря" пройшла албанський "Лачі" і норвезький "Мольде", потім вилетіла від "Фейєнорда". Але як! Поступались у Нідерландах 0:3, зуміли зрівняти рахунок, але врешті пропустили вирішальний м'яч вже у компенсований час. Такої самовідданої гри ми не бачили давно.


3. "Олімпік"

Третя за рангом донецька команда зуміла завоювати серця багатьох футбольних фанатів. Самовідданою грою, боротьбою до фінального свистка, не надто зірковими, але впертими гравцями. "Олімпіку" пророчили безсумнівний виліт, а команда зараз бореться за єврокубки. У всьому цьому - безсумнівна заслуга наставника донеччан Романа Санжара. Окремо варто виділити граючого президента клубу Владислава Гельзіна, котрий став найстаршим автором голу в елітному українському дивізіоні.



Відкриття року

1. Сергій Сидорчук ("Динамо", Україна) - 23 роки

Хавбек київського "Динамо" у цьому році став не лише незамінним гравцем киян, але й збірної України. Сергій несподівано міцно забронював за собою місце у центрі поля і не лише не змушував хвилюватися за власну позицію, але й забивав рятівні голи. Як от наприклад збірній Македонії. Якщо Сидорчук і далі прогресуватиме, то вже влітку перейде у європейський топ-клуб.



2. Валерій Лучкевич ("Дніпро", Україна) - 18 років

Ще рік тому про Валерія знали хіба у дуже вузькому колі спеціалістів. Нині ж хавбек "Дніпра" - на слуху у всієї України. Мирон Маркевич повірив у юніора, дав йому шанс, а Лучкевич ним сповна скористався. Може грати як в обороні, так і в півзахисті, сам зізнався, що на "Джузеппе Меацца" проти "Інтера" вийшов трохи переляканим. Але згодом освоївся і добре "повозив" розрекламованого Додо.



3. Микита Бурда ("Динамо", Україна) - 19 років

Заслуга Сергія Реброва. Він, як і Маркевич, довів, що молодим українським гравцям можна і треба довіряти. Микита показав, що вміє грати на обох флангах захисту, а ще він доволі непоганий центральний захисник. Словом, універсал, - ідеал навіть для Лобановського. Єдине, що вимагається від Бурди - не знижувати вимоги до себе.



Розчарування року

1. "Металіст"

Не команда, а тихий жах. Легіонери покинули клуб напризволяще, втікач-президент фігурує в розслідуванні СБУ, в чемпіонаті "жовто-сині" стали звичайним середнячком. У Лізі Європи очків "Металіст" взагалі не набирав. Тепер можна зрозуміти слова Маркевича, коли він казав, що не хоче бачити розвал клубу. Та й перспективи харків'ян доволі туманні. А найбільше вболівальникам мабуть врізався в пам'ять домашній розгром від заклятого суперника - "Дніпра" із рахунком 2:5.


2. "Чорноморець"

У цьому випадку домінує швидше сум. Яку ж команду створив Григорчук в Одесі! Вийшли у плей-офф Ліги Європи, грали на рівних з "Ліоном". Але фінансові проблеми підкосили і цей клуб. Розпродаж один, розпродаж другий... Врешті Григорчук не витримав і пішов з Одеси. Що тепер буде з "Чорноморцем" - велика загадка. Тільки розгадка не надто оптимістична. Команда вперше серйозно розчарувала у виїзному матчі зі "Сплітом" в рамках Ліги Європи.


3. "Карпати"

Скандали, інтриги, розслідування... Саме цим, а не футболом запам'ятався клуб "Карпати". Гравцям не платять, суди програють, штрафи виписують, очки знімають. Кому взагалі з цим всім потрібна гра на футбольному полі? Попри все Ігор Йовічевіч таки намагався будувати команду, але вище за "Іллічівець" він "Карпати" так і не підняв. Не на такі результати чекав футбольний Львів. Найкраще ілюструє стан "Карпат" програний матч запорізькому "Металургу" у стилі славетного фіналу Ліги чемпіонів "Баварія" - "Манчестер Юнайтед".



Скандал року

1. Кому належить футбольний Крим

Після всім відомих подій на Майдані і анексії Криму Росією стало руба питання про те, що робити з тамтешніми футбольними клубами.
У підсумку "Таврія" перетворилась на ТСК, а "Севастополь" - на СКЧФ. Вони почали грати у Другій лізі чемпіонату Росії. Але нещодавно УЄФА виніс рішення про те, що кримським клубам заборонено брати участь у чемпіонаті Росії. Футбольний Крим - це Україна, з чим вас і вітаємо.

37_crimea.jpg

2. Хто буде президентом ФФУ

Під Конькова почали "копати" відразу після перемоги Майдану. Варто сказати, що по ділу. Надто мало було реформ від президента, котрий їх обіцяв. У підсумку Конькову висловили недовіру чимало обласних федерацій, а на грудневому Конгресі начебто погодилися провести вибори 6 березня. УЄФА особливо наполягає на невтручанні держави у футбольні справи.

86_konkov.jpg

3. Швидкий арбітр Кутаков і фанати "Волині"

На грудневому матчі УПЛ "Волинь" - "Металіст" арбітр Кутаков явно підсвистував на користь гостей. І наприкінці матчу фанати не витримали. Вони ринули на поле і намагалися дотягнутися до горла Кутакова. Суддя встиг втекти, але його ще довго блокували на стадіоні. Рішення КДК стосовно цього епізоду поки немає.



Ось таким видався рік. Сподіваємось, що наступний принесе нам більше позитивних емоцій як у спорті, так і в повсякденному житті. Адже є речі набагато важливіші за спорт. Бажаємо тепла і затишку вам та вашим сім'ям у новому році!

 


31.12.2014 361 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

953
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

768
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1888
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3232
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2546
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2536

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

232

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

728

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

682

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1591
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

350
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

687
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

608
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

324
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

378
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27028
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

837
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19669
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

421
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

393
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

727
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1312 3