Hi-Tech події 2013 року: смерть Nokia, смартфон-конструктор та гнучкі екрани

 

/data/blog/45656/71a8efc59b2c62e56ee19e4b14f93375.jpg

 

Продовжуємо підбивати підсумки 2013 року, де ми згадуємо усі найцікавіші та найважливіші події, що трапилися минулого року в Україні та світі.

 

Тож, сьогодні у нашому фокусі - найкрутіше зі світу технологій за 2013 рік. Він став багатим на вихід нових смартфонів, планшетів, смарт-годинників, а також на презентації різних концептів. Пропонуємо вам згадати найкраще за рік.

 

Смерть Nokia

Певно, найгучнішою подією цього року у світі хайтек стала "смерть" фінської компанії Nokia, яка за багато років зуміла назбирати чималу армію фанів. У вересні американський ІТ-гігант Microsoft несподівано заявив, що купує частину Nokia за 7 млрд доларів. Відтак, американці викупили у фінів основну частину бізнесу, що стосується випуску мобільних телефонів. Дивіться фото: Смерть гіганта: якими були культові телефони Nokia Також стало відомо, що частина СЕО Nokia перейшла працювати в Microsoft, однак при цьому Nokia не припиняє існування як компанія, але самостійно робити мобільники під цим брендом вже не буде. Пізніше стало відомо, що Nokia отримає ще одне життя під новим брендом Newkia. Смартфони будуть виходить на платформі Android. Принаймні, так стверджує Томас Зілліакус, який власне і створив нову команду для випуску телефонів.

 

Смартфон-конструктор Phoneblocks Gizmodo

У вересні світ зустрів абсолютно нову ідею – створити смартфон-конструктур, в якому всі деталі можна буде змінювати на свій смак. Першим це запропонував голландський дизайнер Дейв Хаккенс. Він, власне, і розробив концепт такого модульного смартфона, який отримав назву Phoneblocks. Створюючи гаджет, дизайнер керувався тією думкою, що у вік електроніки телефони постійно змінюються, виходять все нові і нові моделі, за оновленнями яких неможливо встигнути. Хаккенс пропонує створити універсальну платформу, що нагадує конструктор Lego, з безліччю портів для підключення модулів. Кожна частина телефону - пам'ять, процесор, модуль Wi-Fi, екран тощо - підключаються за допомогою універсальних роз'ємів.

Таким чином виходить, що коли одна з деталей ламається, її можна замінити новою. А ще це дозволить юзеру створити свій смартфон самому, переставляючи і змінюючи різні детальки. Ідею одразу ж підхопила компанія Motorola, яку нещодавно викупив Google. Відтак Motorola збирається побудувати відкриту апаратну платформу і залучити до участі сторонніх розробників, які випускали б модулі для пристроїв. За словами Motorola, мета проекту Project Ara - "зробити для "заліза" те ж саме, що операційна система Android в свій час зробила для програмного забезпечення".

 

"Вбивство" Winamp

Winamp on.aol.com Winamp припинив своє існування Один із найпопулярніших медіаплеєрів Winamp у 2013 році припинив своє існування. Про це заявили представники компанії AOL. Гендиректор проекту Winamp Джино Йогем підтвердив цю інформацію, але детальніше пояснювати таке рішення представники AOL не поспішають. Читайте також: Samsung випустить смартфон-трансформер з повністю гнучким екраном (відео) Зазначимо, Winamp відомий з 1997 року. Популярність плеєра зумовило поширення в інтернеті музики у форматі MP3. Остання версія Winamp позначена номером 5.66. Цікаво, що після оголошення того, що Winamp припиняє свою роботу, цим проектом зацікавились в Microsoft. Згідно з даними джерел, разом з популярним музичним проектом може бути проданий і Shoutcast - сервіс для "потокового" прослуховування мультимедійного контенту, також розроблений компанією Nullsoft.

 

Видалення музики з ВКонтакте

Акція протесту користувачів проти видалення музики з ВКонтакте Саме ця фраза стала дуже популярною у соцмережі ВКонтакті після того, як 13 травня адміністрація почала звідти видаляти музику. В деякій мірі, це стало трагедією для користувачів. Із бази аудіозаписів почали зникати композиції як закордонних виконавців, так і вітчизняних. При спробі прослухати деякі з пісень спливало вікно з повідомленням: "Аудіозапис [...] було вилучено з публічного доступу в зв'язку зі зверненням правовласника". Читайте також: У 2014 році Apple представить два iPhone із опуклими дисплеями та надчутливими екранами Як тільки почалося масове видалення музики з ВКонтакте, це викликало величезне здивування і образу у користувачів.

Всі накинулися на творця соцмережі Павла Дурова з вимогою повернути музику. Видалення музики з ВКонтакте. Акція протесту користувачів проти видалення музики з ВКонтакте Коли почались зачистки, користувачі вдавались до різних хитрощів: перейменовували музику, давали групам кумедні, але співзвучні назви і намагались усіляко зберегти аудіозаписи Вконтакте. Сам Дуров заявляв, що зробить усе можливе, аби музику можна було слухати, як і раніше. Однак, коли скандал з музикою трохи стих, із соцмережі почали видаляти фільми. Усе це напряму пов'язано з антипіратським законом, який цього року почав діяти на території Росії. Зазначимо, що юзери усіляко намагаються залишити своє улюблене кіно в соцмережі, але на часі вже складно подивитись нові серії якогось улюбленого серіалу.

 

Гнучкі екрани Samsung Galaxy Round

Цьогоріч гаджети із вигнутими екранами стали чи не найголовнішим трендом. Багато світових ІТ-гігантів заявляли про випуск смартфонів із гнучкими екранами, але наважились на це тільки LG та Samsung. Відтак Galaxy Round від Samsung можна вважати найпершим в світі смартфоном з вигнутим екраном. З'явився він на початку жовтня. Galaxy Round має 5,7-дюймовий дисплей з роздільною здатністю Full HD, матрицю Super AMOLED, 13-мегапіксельну основну камеру з автофокусом і 2-мегапіксельну фронтальну. Працює гаджет під управлінням ОС Android 4.3.

Однак купити смартфон можна поки що тільки в Південній Кореї. Чи з'явиться гаджет на європейському ринку, на часі невідомо. Одразу ж після виходу Galaxy Round, свій гнучкий смартфон випустила і компанія LG. Його екран виявився більш вигнутішим, ніж у конкурента. Отже, LG G Flex отримав 6-дюймовий гнучкий OLED-дисплей, який дозволяє апарату бути зігнутим. LG G Flex_3 The Verge LG G Flex Пристрій має товщину від 7,9 до 8,7 мм в різних точках корпусу і важить 177 грамів. Однак, роздільна здатність екрану виявилась дуже низькою - всього 1280 на 720 точок, тобто звичайний HD, а не Full HD (1920 на 1080), як, наприклад, в Samsung Galaxy Round. Незважаючи на те, що Samsung випустив свій гаджет раніше, в LG не довго думаючи, назвали свій девайс "першим у світі СПРАВЖНІМ вигнутим смартфоном". Продаватися це "чудо" буде також в Південній Кореї, а чи вийде за її межі, також не відомо. Цікавим сюрпризом стала інформація про покриття задньої кришки LG G Flex. Спеціальна захисна плівка на ній виготовлена з матеріалу, здатного "заліковувати" подряпини, що з'явилися на смартфон, всього за декілька хвилин. LG G Flex_2 The Verge LG G Flex Відчувається, що наступного року гнучкі екрани наберуть ще більшої популярності, ніж цьогоріч. ІТ-гіганти, швидше за все, намагатимуться битися не за розмір екрану, а за його гнучкість. Принаймні деякі лідери ринку заявляли, що наступного року вражатимуть справді гнучким дисплеями.

 

Ера смарт-годинників

У 2013 році світ побачив перший смарт-годинник під назвою Galaxy Gear, який випустила компанія Samsung. До виходу цього гаджету декілька компаній також випускали розумні годинники, але саме вихід Galaxy Gear набув найбільшого розголосу. В Samsung намагалися випустити такий годинник набагато швидше, ніж це зробить Apple, навіть незважаючи на те, що саме "купертінівці" першими озвучили таку ідею. Galaxy Gear_24 The Verge Samsung Galaxy Gear Отже, Galaxy Gear працює у зв'язці з іншими пристроями Samsung Galaxy і коштує в Україні 3500 гривень. Годинник має металеву рамку, з боків циферблату розташовано два мікрофони, в гумовий ремінець вбудована камера з роздільною здатністю 1,9 мегапікселя, а на його застібці знаходиться динамік. Galaxy Gear також має екран розміром 1,63 дюйма (4,1 сантиметри) з роздільною здатністю 320×320 пікселів на технології AMOLED. Samsung називає Gear "ідеальним доповненням" до інших смартфонів і планшетів: під'єднуючись по Bluetooth, годинник може відображати на екрані всі повідомлення, відповідати на дзвінки і записувати голосові нотатки. Зазначимо, що головний конкурент південнокорейської компанії поки що не поспішає випускати свій розумний годинник. Apple збирається здивувати своїм гаджетом вже наступного року і, як відомо з різних витоків, "яблучний" смарт-годинник буде автономним, на відміну від "самсунгівського".

 

Осінній "еплпад"

Продовжуючи тему Apple, цьогоріч компанія з Купертіно вразила своїми новинками. Окрім нових iPad та iPhone, які презентуються щороку, Apple показала і новий циліндричний комп'ютер iMac, і нову операційку для своїх мобільних гаджетів iOS7, і нову ОС для десктопів. iPhone 5S Apple iPhone 5S Найбільшого ажіотажу, звичайно ж викликав новий iPhone та операційка iOS7. Як і зазвичай, нового "яблучного" смартфону фани чекають увесь час. І цьогоріч Apple все ж вдалось вразити своїх прихильників, навіть незважаючи на те, що було багато витоків інформації і всі наперед знали, чого чекати від купертінівців.

Якщо говорити про новий iPhone, то в 2013 році з'явилося дві версії смартфону – флагманська і бюджетна. Якраз остання, власне, і здійняла найбільший галас. Всі вважали, що "бюджетний" iPhone й справді коштуватиме дешево, однак сталось зовсім не так: компанія просто замінила новим пластиковим iPhone 5С минулорічний iPhone 5. А ось для флагамана iPhone 5S Apple не поскупилася і нашпигувала його передовими технологіями. Чого варто нова фішка - Touch ID - сканер відбитків пальців. Він вбудований в кнопку "Home" і тепер ніхто без відома юзера не зможе потрапити в його смартфон. Крім того, iPhone 5S отримав новий 64-бітний процесор A7 з відеопідсистемою, яка в 56 разів продуктивніша за свого предка в першому iPhone. Така технологія була вперше застосована в смартфонах. І тут саме Apple стала в авангарді.

 

Nexus 5

31 жовтня на спеціальному заході в Сан-Франциско компанія Google офіційно презентувала свій новий Android-девайс - смартфон Nexus 5, створений разом з LG. Також Google вирішила випустити свій новий смартфон на абсолютно новій версії Android - 4.4 KitKat. Отже, новий гуглфон отримав 4,95-дюймовий IPS-дисплей з роздільною здатністю Full HD (445 ppi), вкритий склом Corning Gorilla Glass 3. Також він обзавівся 4-ядерним процесором Qualcomm Snapdragon 800 з частотою 2,26 ГГц, підтримкою Dual Band Wi-Fi, LTE та функцією бездротової зарядки. Як і було обіцяно, Nexus 5 отримав вдосконалену камеру. Новий об'єктив дає можливість подавати на сенсор більше світла, завдяки чому, як запевняють в Google, фото в умовах недостатньої освітленості виходять якіснішими.

 

Прозорий смартфон

Напевне, найінноваційніший замах цього року зробили тайванські розробники. Їм вдалося створити повністю прозорий смартфон. А якщо точніше, вони зробили концепт, а вже повноцінний апарат обіцяли випустити в кінці 2013 року, або ж на початку 2014. Прозорий девайс в основному складається зі скла з широким використанням прозорих і гнучких електронних компонентів і обладнаний сенсорним інтерфейсом. Прозорий смартфон CNews Повністю прозорий смартфон від Polytron У корпусі гаджета можна побачити кілька непрозорих елементів: монтажна плата, слоти для сім-карти, карти пам'яті та фотокамера. Polytron не опублікувала жодних даних про технічні характеристики цього прозорого смартфона, але пообіцяла, що він коштуватиме дешевше за iPhone.


Марина Колесниченко, ТСН.ua


06.01.2014 1261 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

656
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2260
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1995
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2019
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6049 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2302 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

176

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

990

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

992

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1246
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

473
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1934
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3828
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26347
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

423
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10337 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7878
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

429
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

270
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

429
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

511
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1442