ГУ ДФС в області попередньо розглянуло скаргу "Екопродукту". На підприємстві готуються відстоювати свої права у суді

 

 

У ГУ ДФС в області відбувся попередній розгляд скарги ТОВ «Продовольча компанія Екопродукт» щодо перевірки, яка проводилась інспекторами міської ДПІ на підприємстві. 

 

Нагадаємо, податківці донарахували підприємству 11 мільйонів гривень штрафних санкцій. З таким висновком на підприємстві не погоджуються і кажуть, що перевірка проводилась упереджено.

 

Зокрема, податківці зафіксували у акті перевірки, що ТОВ «ПК Екопродукт» не включено до  доходів 1,8 мільйона гривень протермінованої кредиторської заборгованості. В ході перевірки було встановлено, що 4 підприємства, яким емітовувались векселя, припинили свою діяльність, троє з них ліквідовані за процедурою банкрутства. Відтак, кредиторська заборгованість є безнадійною та підлягає віднесенню до доходів підприємства й оподатковується.

 

"Векселетримач ліквідований. Зобов'язання набуло статусу безнадійної заборгованості у зв'язку з ліквідацією", - говорить начальник управління правової роботи ДФС Тетяна Бабій.

 

Однак, "екопродуктівці" зазначають, що податкова під час ліквідації векселеотримувачів повинна була поцікавитися, чи вони не мають цінних паперів і не створювати такий прецедент.

 

"Наші зобов'язання податкова підтасовує під заборгованість. Ми одні поняття підтасовуємо іншими. У нас немає боржника, чи кредитора. Ліквідовано векселеотримувача, а не векселетримача. Сам вексель міг бути проданим декілька разів", - говорить голова Івано-Франківського територіального осередку Спілки податкових консультантів України, голова робочої комісії з питань діяльності територіальних органів податкової служби Громадської ради при  ГУ ДФС в Івано-Франківській області Зеновій Швець, який на засіданні представляв фірму.

 

Відтак, цілком ймовірно, що після настання терміну погашення векселів, а це починаючи з 2018 року, підприєсмству доведеться все рівно сплачувати за ними.

 

"Скажіть мені, що я маю робити у 2018 році, коли наступить термін погашення векселів", - запитав кеірвник підприємства Серігй Поліщук у податківців.

 

Також у звіті фінінспекції зазначається, що підприємством неправомірно віднесено до витрат майже 16 мільйонів гривень маркетингових послуг, не пов’язаних з господарською діяльністю. При цьому, первинні документи, надані податківцям під час перевірки, начебто не містять чіткої інформації стосовно змісту та обсягу наданих послуг, обґрунтувань формування вартості таких послуг. Мовляв, не відомо, як ці послуги сприяли господарській діяльності компанії.

 

Зіновій Швець зазначив, що у Податковому кодексі України мова йде тільки про маркетингові послуги, а не про їхній зміст. Відтак, закиди що підприємство не представило у документах вичерпну інформацію щодо змісту та обсягу наданих послуг є безпідставними.

 

"Податковий кодекс чітко визначає, що маркетингові послуги мають бути включені у витрати підприємства", - говорить Зіновій Швець.

 

Нарікають на підприємстві і на те, що з часу проведення перевірки до сьогодні вони не можуть добитися у фіскальних органах зразка, як саме має виглядати акт виконаних робіт про надання маркетингових послуг.

 

"Під час перевірки ми питалися в інспекторів, як правильно складати акти, щоб не виникало сумнівів у послузі і факті її надання. Однак, нам цього не пояснили. Ми показували їм усі додатки, але ніхто не сказав, чи вони правильно виглядають чи ні. Нам протягом усієї перевірки говорили, що у нас все добре, а в останні три дні перевіряючі просто почали переписувати усе про маркетингові послуги", - зазначає головний бухгалтер "Екопродукту".

 

Також, як зазначають франківські підприємці, недосконалість українського законодавства і відсутінсть урегулювання відносин із торговими мережами, призводить до того, що підприємства, які реалізовують свою прдукію через торгові мережі, змушені сплачувати великі відсотки за надані маркетингові послуги.

 

"Це не тільки справа Поліщука і податкової. Це питання набагато ширше. Воно стосується кожного виробника, який продає товар у торгових мережах. Чи могла б фірма продавати свої чаї у торгових мережах без цих коштів, які вважаються, що вони не пов'язані з виробництвом. Не могла б. Це підприємство (Екопродукт - автор) яке сплачує податки і тримає Україна на плаву. Якщо б він не платив тих грошей мережам, він би не працював і не міг платити податки. Ми зараз б'ємо фірму, яка ні в чому не винна. Вона не винна, що так працюють мережі. Ви, ДФС, зараз представляєте державу і ваша позиція мала б бути захистити підприємця від таких випадків. У даному ж випадку результатом вашої роботи буде закриття фірми і Поліщук сяде у тюрму. Ми говоримо не про 5-10 тисяч, а про мільйони", - говорить підприємець Богдан Демчина.

 

Надалі, у ГУ ДФС в області мають надати рішення щодо розгляду скарги від підприємства. Керівництво ТОВ "Екопродукт" натомість вже готується відстоювати свої інтереси у вищих інстанціях ДФС України і не виключає, що доведеться йти до суду.

 

Тим більше, що такий досвід у підприємсвта уже є. Сергій Поліщук пригадує у свій час широко розрекламовані акції з «податковими ямами» часів Януковича, які намагалися намалювати підприємству штраф в 1 мільйон гривень. Але апеляціями і судами справедливість таки вдалося відновити.

 

Довідкова інформація: ТОВ "Продовольча компанія Екопродукт", створена у 1999 році, сьогодні є один із лідерів українського ринку по виготовленню і реалізації екологічно чистої продукції чаїв та біологічно активних добавок, а також одне із найбільших економічно активних підприємств Івано-Франківська. Компанія представлена двома торговими марками «Карпатський чай» та «Карпатська лічниця». Має свою сертифіковану лабораторію, перша в Івано-Франківській області отримали швейцарський сертифікат по безпечності харчових продуктів. Продукція, а це більше ста видів, експортується у США, Канаду, Ізраїль, Литву, Латвію, Великобританію, Молдову, Білорусь, Казахстан, до війни – у Росією. В Україні товари «Екопродукту» можна придбати у великих торгівельних мережах «Сільпо», «Велика кишеня», «Фуршет», «Ашан», «МЕТРО» та мережах аптек. ТОВ «Продовольча компанія «Екопродукт» неодноразово відзначалась найвищою нагородою міста Івано-Франківська як підприємство-лідер економічного розвитку міста «Тріумф». Зокрема в 2010 та 2012 році підприємство отримувало нагороду в номінації «Місцева марка», право поборотись за яку отримують лише підприємства, які не мають заборгованості до бюджету та заборгованості із виплати заробітної плати. Також ТОВ «Продовольча компанія «Екопродукт» згідно підписаного між компанією та виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради Меморандуму створила та планує виготовити окремий фірмовий чайний продукт, який використовуватиметься для промоції та брендингу міста Івано-Франківська як в Україні, так і закордоном. На підприємстві працює 150 працівників. Щороку у місцевий бюджет підприємство сплачує 15 млн.грн податків.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

СКАНДАЛ. "Чаю не буде" або Франківські податківці гірші за псів Януковича?

Фотоподорож Фіртки. "Екопродукт": Погляд на Карпатський чай зсередини

Керівництво ТОВ "ПК Екопродукт" вимагає проведення повторної податкової інспекції на підприємстві


20.08.2015 802 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

732
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

560
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1643
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2930
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2425
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2410

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

443

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

572

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1428

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1502
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

534
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

395
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

771
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

158
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

268
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26885
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

732
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

289
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

293
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

616
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

947 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

817