"Грудневі жнива": як бюджетники Івано-Франківщини в останні дні року освоїли десятки мільйонів (інфографіка)

Левову частку договорів з підрядниками Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації уклав у грудні минулого року.

Ремонти шкіл, садочків, клубів та доріг підрядники виконували на лічені дні до Нового року.


На Прикарпатті розпорядники бюджетних коштів не порушують традицій і під кінець року активно витрачають залишки на рахунках без проведення тендерів. Зокрема, Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації є одним з найбільших розпорядників бюджетних коштів у Івано-Франківській області.

У грудні минулого року Департамент уклав договорів на найбільшу суму серед усіх бюджетних установ області – майже на 80 млн гривень.

Протягом грудня Департамент розмістив на веб-порталі Prozorro 123 закупівлі. Тільки шість із них – це оголошення про відкриті торги. Решта 117 – звіти про укладені договори. Якщо порівнювати з іншими місяцями 2018 року, то це майже втричі більше за середню кількість прямих договорів у попередні місяці.

Ці цифри якнайкраще ілюструють період роботи бюджетних установ під назвою "грудневі жнива". З графіка видно, що Департамент будівництва і ЖКГ, м’яко кажучи, не є прихильником конкурентних процедур у системі Prozorro. Кількість прямих договорів без проведення аукціону значно перевищує кількість відкритих торгів.

Найбільше тендерів через відкриті торги припадає на жовтень і листопад. У цей період оголошувалися закупівлі на будівництво амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

Експерти "Антикорупційної платформи" раніше писали, що Департамент почав оголошувати тендери на їх будівництво з кінця вересня. Більшість з них Департамент скасував і оголошував повторно. Саме у жовтні-листопаді ці процедури завершилися, і тому у ці два місяці значно зросла кількість конкурентних закупівель.

Також ми проаналізували всі проплати, які здійснював Департамент у 2018 році, і знову побачили чітку тенденцію, коли в останній місяць року проходить найбільша кількість транзакцій і виплачується найбільше бюджетних коштів.

Як бачимо, 24,4%, або майже четверту частину, усіх коштів, які Департамент будівництва та ЖКГ виплатив підрядним організаціям і підприємцям за рік, припадає на останній місяць року. 


Капітальні ремонти за лічені дні

Зі 117 укладених у грудні прямих договорів 94 договори, а це 80%, мають термін дії до кінця 2018 року. Загальна сума цих 94 договорів – 57,6 млн гривень.

75 грудневих угод укладені на закупівлю робіт за кодом Державного класифікатора робіт, товарів і послуг "45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація". Тож більш як сім десятків капітальних ремонтів мали б бути виконані протягом кількох зимових робочих днів. Це і ремонти шкіл, садочків, клубів, і капітальні ремонти дорожнього полотна.

Решта 42 договори – це поточні ремонти, виготовлення проектно-кошторисної документації (на будівництво нових амбулаторій) тощо.

Для більш повної картини ми посортували ці роботи за їх вартістю. Нагадаємо, проведення конкурентних торгів є обов’язковим для державних закупівель товарів та послуг вартістю від  200 тисяч гривень, та для робіт – від 1,5 мільйона гривень.

- 1-1,5 млн грн – 28 договорів

- 200 тис. – 1 млн грн – 39 договорів

- 50-200 тис. грн – 27 договорів.

Отже, Департамент замовив у грудні робіт з капітального ремонту на суму понад мільйон гривень на 28 об’єктах області. Переважно договори укладалися на капітальні ремонти місцевих доріг та освітніх закладів. А деякі дороги, щоб не проводити тендери, Департамент подробив на менші ділянки.

До прикладу, ремонт дороги в селі Старуня Богородчанського району замовник поділив на два договори вартістю до півтора мільйона гривень кожен: перший договір на ремонт вул. Красна від будинку №56А до будинку №70 на суму 1 382 429 грн, другий договір – на ремонт цієї ж вулиці від будинку №72 до магазину – за 1 382 476 гривень. Роботи виконував один підрядник – ТОВ "ІНТЕР БУД".

А у Надвірній на замовлення Департаменту виконали капітальний ремонт даху спального корпусу №1 Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату на 686 тисяч гривень. Ремонт виконувала фірма з Ямниці "Планетабуд", засновником і  керівником якої є Петро Круль. За даними порталу є-Дата, ремонтували дах 6 днів, з 20 до 26 грудня. У ці дні середня температура повітря у Надвірній не піднімалася вище 4 градусів тепла.


Наймоторніші підрядники

Із 94 прямих договорів 39 (майже половина) укладено із п’ятьма учасниками. Решта договорів укладено ще з 34 – по 1-2 договори на фірму чи підприємця.

По 12 договорів з Департаментом підписали ТОВ "Інтер-Буд" і ТОВ "ПМК-88". Всі – на ремонти місцевих доріг. Разом вони отримали підрядів на майже половину від загальної вартості укладених у грудні угод. Виходить, що ці дві фірми за кілька днів грудня, у проміжках між святами, встигли поробити капітальні ремонти місцевих доріг на 24 різних ділянках.

Засновником і керівником ТОВ "Інтер-Буд" є Гнатковський Іван Романович. Фірма зареєстрована в Івано-Франківську. Згідно з інформацією веб-порталу Prozorro, за 2018 рік фірма уклала 36 договорів на виконання робіт за бюджетні гроші загальною вартістю понад 33 млн грн, водночас 35 угод були укладені з Департаментом будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА.

Інша фірма – ТОВ "ПМК-88" – зареєстрована в місті Долина. Засновником і директором є Лебедєв Ігор Геннадійович. За рік фірма уклала 34 договори з бюджетними установами на суму понад 32 млн грн, з них 23 угоди – з Департаментом будівництва.

На думку голови "Антикорупційної платформи" Христини Зелінської, для того, аби "грудневі жнива" 2018 року стали останніми, потрібно кілька речей.

"Фактично, ми бачимо ситуацію, що повторюється з року в рік у бюджетних установах. Комплексно проблему "грудневих жнив" може вирішити впровадження середньострокового бюджетного планування на три роки, обов’язковість на законодавчому рівні проведення конкурентних допорогових закупівель від 50 тис. грн через ProZorro та підвищення рівня компетенції людей, що проводять процедури закупівель. Правильне планування, конкуренція, повна відкритість та компетентність замовників мінімізують неефективне витрачання коштів платників податків", – вважає експертка.


матеріал Антикорупційної платформи


29.01.2019 3858 3
Коментарі (3)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1885
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1821
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5367 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2116 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

688

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

937

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

972
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

864
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1364
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1239
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

838
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044