Громада має право знати, які зарплати отримують її «слуги» за рахунок бюджету (доповнено)

Вчора «Фіртка» повідомила про те, що попередня облрадівська влада виплатила собі величезні суми зарплат, доплат за невикористані відпустки, доплати за складність роботи і інші. Також ми повідомили, що прийнявши працівника на посаду заступника начальника фінансового відділу апарату Івано-Франківської обласної ради, через 2 місяці їй виплатили за рахунок коштів громади Івано-Франківщини 10 (!!!) заробітних плат в зв’язку з виходом на пенсію. 

Ми не ставимо під сумнів законність таких виплат (мова швидше йде про моральну складову таких дій), але так як усі виплати вони отримують за рахунок бюджету, тобто наших із вами податків, то громада має право знати конкретні цифри. Агенція новин «Фіртка» звернулась до екс-голови Івано-Франківської обласної ради Ігоря Олійника прокоментувати вказану інформацію.

 

Подаємо діалог чиновника та журналіста:

 

- Як ви можете прокоментувати інформацію про те, що після складання повноважень ви та інші чиновники з облради отримали чималі грошові виплати?

- Не знаю про які шалені витрати облради ви говорите. Ми діяли згідно закону, я отримував заробітну плату, таку як мій попередник Василь Брус (ред. – Голова облради в 2002-2006 рр.) це близько 12 тисяч гривень. Зараз смішно чути цю інформацію, буцімто я отримував хтозна які виплати, це – дитячі провокації. По закінченню моєї роботи як голови Івано-Франківської облради, була перевірка КРУ з Києва. Вони склали відповідний акт ревізії.  

При моїй роботі навіть вдалось зекономити кошти – в облраді були три вакантні керівні посади. Якщо начальник якогось відділу отримує близько 4 тисяч гривень зарплати у місяць, порахуйте скільки ми зекономили протягом цих років. 

 

- Можете назвати повну суму виплат, яку отримали - відпускні та доплату…

- Я ще нічого не отримав.

 

- А сума вам відома?

- Я звідки знаю як там нараховують!

 

- А що можете сказати на рахунок Ганни Карась, яка на посаді заступника начальника фінансового відділу апарату Івано-Франківської обласної ради пропрацювавши 2 місяці, одержала ще й десять посадових окладів у зв’язку з виходом на пенсію?

- Це не залежить хто і на скільки прийшов, є закон України, де обов’язково виконання цього пункту. Будь-яка людина яка йде на роботу і має стаж їй виплачуються кошти згідно чинного законодавства, хоче голова цього чи не хоче. Є юридичний відділ обласної ради,  прошу вас звернутись туди.  

 

- А з точки зору моралі, чому пані Карась отримує такі виплати, коли є дефіцит бюджету, не вистачає коштів для пенсіонерів, малозабезпечених, на ліки?

- Є пряма дія закону, питання не в тому чи я хотів дати, чи не хотів – закон треба виконувати.

 

- Тоді чому  на роботу прийняли службовця пенсійного віку на два місяці?

- Ми приймали на роботу, тому що була вакантна посада. А потім їй запропонували, наскільки мені відомо, роботу в університеті і вона перейшла туди. Якщо вам завтра запропонують вищу посаду, хіба ви не погодитесь?

У нас є люди пенсійного віку, які працюють в обласній раді, на це вони мають право. Я б не хотів коментувати – один чи два місяці, є закон. Я не коментую закони, я їх маю виконувати.

 

Зауважимо, що Ганна Карась - Заслужений працівник культури України, яка все життя пропрацювала саме в сфері культури. Жодних даних щодо наявності в Г. Карась освіти, чи досвіду роботи, пов'язаної з фінансами "Фіртка" не знайшла. Тому яким чином і з яких міркувань екс-голова облради прийняв працівника культури на посаду в керівництво фінансового віддлу, виглядає питанням риторичним.

Ми не можемо придумати іншої мотивації, аніж - "Це була ОБОРУДКА, метою якої є відправити нашу героїню на пенсію з посади держчиновника та виплатити їй 10 окладів в звязку із виходом на пенсію". Ми не проти благодійності як явища, але ми проти благодійності по відношенню до однієї пенсіонерки за рахунок бюджету (решти пенсіонерів). Бюджет - це гроші пенсіонерів (всіх), соціально незахищених, хворих, голодних... Його розкрадати не можна, навіть ввівши такі дії в нібито рамки закону.

 

Також «Фіртка» з даним питанням звернулась до нового голови Івано-Франківської облради Олександра Сича. «Я б хотів це питання залишити без коментарів», – сказав Сич. Він повідомив, що збирається розібратись у цій ситуації:

 

- Яку зарплату отримуватимете ви на посаді голови облради?

- Не знаю, яка у мене буде заробітна плата, ще не мав час поцікавитись, зараз зайнятий іншими питаннями. Той проект рішення, що був винесений на перше сесійне засідання (ред. – мається на увазі доплату голові облради), він виносився незалежно від того, чи став би я головою, чи ні. Для мене зарплата не головне. Якщо буде велика сума, визначу якусь частину щомісяця віддавати для навчання обдарованих дітей з бідних сімей, на операції та лікування малозабезпечених.

За інформацією «Фіртки» Олександр Сич при вступі на посаду одразу ж отримав перший ранг держслужбовця органу місцевого самоврядування, що також не є порушенням закону, але чи не логічнішим (і "скромнішим") було б пройти шлях від 3 до 1 рангу за якийсь час праці на посаді держслужбовця, що також не було б порушенням закону.

«Фіртка» звернеться до керівництва обласної ради з офіційним інформаційним запитом, щодо нарахування сум виплат колишнім та теперішнім чиновникам обласної ради. Адже громада має право знати, які зарплати і нарахування отримують її «слуги» за рахунок бюджету. 


03.12.2010 1894 10
Коментарі (10)

!! 2010.12.05, 10:44
ситуація з карась досить дивна, дійсно. А шо стосуєцця відпускних голови облради, то які проблеми? є чинне законодавство, де такі речі прописано- тобто процедура розрахунку. В даному випадку не бачу ніякої сенсації.
Вася К. 2010.12.05, 10:52
Звичайно, Олійник за законом - "чистий". Як і ті спец-пенсіонери, які отримують по 30 тисяч гривень на місяць пенсії. Але з точки зору моралі. Олвійник міг сказати: "я людина небідна, я володію потужним будівельним бізнесом, компанією "Житлобуд", тому, панове бухгалтери, ось вам моя заява, не нараховуйте мені ніяких доплат за "тяжку" працю, не нараховуте відпускних, бо я і так наїздився у відрядження до Європи за бюджетні кошти, а залишіть ці гроші сиротам, хворим, бідним..." Погоджуся, що картина нереальна для українського чиновник, в основній своїй масі злодійкуватого і корумпованого.
Олійник 2010.12.05, 11:12
Ну ти, Вася К., загнув! Ти намалював недосяжну планку моральності для нас, українських чиновників! Ми ж до влади йдем не для того, щоб віддавати, а щоб самим реалізовуватися, робити кар'єру, розпилювати бюджет, заробляти гроші і впливи, вирішувати долі маленьких українців, красуватиися в телевізорі. І таке інше. Вася К., ти звідки, з якого століття?
Роман 2010.12.05, 12:13
В Японії співвідношення найнищих та найвищих заробітних плат складає 1 до 7,в Україні 1 до 100. Подібна ситуація з пенсіями.Тобто ті,хто створює в Україні "КЕРОВАНИЙ ХАОС"ще й отримують за це колосальну оплату замісь нарів.
Іван 2010.12.05, 23:32
Журналісти сайту СУПЕР
cari 2010.12.06, 10:43
таку заяву колись писала в обласній раді Лідія Дмитрів - перераховувала свою зарплату в інтернат, агітувала й інших депутатів так зробити...
Jozef 2010.12.06, 11:17
Порушене питання справді цікаве.І воно дійсно швидше питання моральне ніж фінансове.Але в даному випадку в діях тих, що приймали на роботу і в діях самої заслуженої культуристки(язик не повертається вимовити це слово-заслужений працівник культури), бо ж мали бути ще заслужені:асенізатори,газівники,підстригальники трави,тощо є щось таке,як привласнення коштів.Бо ж мали б для порядку товаріщ Олійник призначити її виконувачем обов"язків, а вже потім на посаду.Так що хай не лукавить цей чоловік в окулярах."Нагріли" рідну Неньку,прошу до гіляки,вибачте,прошу "дєржать отвєт". А Сич добре розпочав,але зауваження слушне.Не треба ніц нікому віддавати, а поставити собі зарплату рівня 7-8.000 грн в місяць і нічого дітям віддавати не треба,не варто з себе робити Святого Миколая.Тут якраз добрий приклад буде для інших чиновників.А сенсації немає.З одного боку прописано законом, а з другого як не крути а все ж таки ОБОРУДКА,хтось когось попросив,хтось не зміг відмовити.Соромно панове.
Олег 2010.12.11, 10:31
Зате Ганна Карась зараз проректор з виховної роботи Прикарпатського університету і зможе навчити студентів як правильно виходити на пенсію.
Jozef 2010.12.11, 13:17
Ганно Карась.Будьте мойов мамов з такими зарплатами і посадами.
123 2011.02.03, 18:02
Ганна Карась, до призначення на посаду у фінансове управління, в якості працівника культури підробляла тамадою на весіллях.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1130
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2482
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2089
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2138
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6463 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2422 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

294

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1119

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1144

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1361
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

244
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

564
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2032
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26482
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

529
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10432 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7974
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

509
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

373
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

523
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

597
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1547