Грядуть зміни

 

 

 

Україна отримала незалежність на умовах франчайзингу і, як на зло, саме тоді, коли у світі настала безпрецедентна залежність всіх від усіх. Ми тотально залежимо від іноземних інвестицій, ринків, світової кон’юнктури, загальних правил і чужої опінії. З одного боку, це трохи принизливо, але з другого боку саме тому наші мітинги розганяються, а не розстрілюються, Юля сидить у лікарні, а не розчленована і з’їдена в якості другої страви гостями ювілейного вечора на честь річниці заснування Партії Регіонів.

Там, в тих далеких країнах, де Фемен відомі більше ніж Азаров, де футболіста Шевченка згадають, а Януковича – ні, так ось, в країнах, які не здогадуються за наше існування і від яких наше існування так сильно залежить, відбуваються цікаві процеси, постають нові завдання, усвідомлюються нові проблеми, за які нам, посполитим, варто було б знати з вищенаведених причин.

Я зупинюся лише на двох моментах – на тому, що хвилює Європу й на тому, що хвилює Китай та його духовного сателіта – Росію, яка є лише продовженням Далекого Сходу до кордонів Європи.

Найвідоміша тема рефлексій в інтернет-салонах Європи – це криза «капіталізму». Критикується не капіталізм, як спосіб товарного виробництва, а «весь цей капіталізм». Українські поціновувачі поліфонії біржових індексів зауважують на тому, що насправді мова йде не за кризу капіталізму, а за кризу бюрократизму. Капіталісти (і виробники, і спекулянти) ефективні як ніколи, проте національні уряди та наднаціональні управлінські надбудови – неефективні.

 

 

 

Колись бюрократія мала переважно поліційно-податкові функції. На початку ХХ ст. відбулася велика бюрократична революція, яка неймовірно розширила бюрократичну сферу компетенції. В тилових службах армій Першої світової війни народився бюрократичний монстр, який після війни взяв на себе регулювання соціального забезпечення, економіки, культури, моралі та всієї решти. Виходило непогано, але нині світ став заскладним – настав час чергової зміни управлінських форм, а можливо, й природи управління і природи наших стосунків з апаратом управління.


Ймовірно, основна проблема в тому, що в бюрократії забагато «занадто людського» та замало «матриці», ніби на кожному столі стоїть не комп’ютер, але дзеркало. Тому бюрократія, як і людина – експансивна сутність.

Коли кожен з нас відчуває, що треба змінюватися, він через побутовий терор починає змінювати навколишніх, наприклад, арабів. Підсвідоме бажання європейців відтермінувати важку бюрократичну реформу у себе, стало однією з основних складових їхнього натхнення в організації «арабської весни», а можливо, ще стане й причиною слов’янської осені. Проте, нанюхавшись весняних квітів таки доведеться зайнятися собою, що й буде основним змістом історії Європи та США в найближчі роки.

Тим часом вічний Китай переймається вічним: землею та підземеллям. Китай, на економіку якого покладали так багато сподівань, стоїть на краю важкої кризи, яка лише збільшить його зовнішню активність, адже рішення всіх внутрішніх проблем лежить назовні. Східну мудрість, яка стверджує протилежне, підступні китайці розглядають як експортний товар. А для себе залишають європейські технології та європейські підходи. Китай ніколи всерйоз не визнавав легітимною власність північних варварів на багатства Далекого Сходу та Сибіру.

Видатний знавець китайської закуліси В.Артеменко звертає нашу увагу на останні публікації Женьмінь Жибао. «Американські вчені – зловтішається центральний орган ЦК КПК – нещодавно висунули аргумент щодо того, що Далекий Схід та Сибір мають стати спільним надбанням людства… це мабуть допоможе рішенню питання за кордон з Китаєм». Далі зазначається, що Китай має суттєві переваги перед Росією у справі розвитку російського Далекого Сходу. Це переваги досвіду, переваги економіки, інвестиційні переваги, адже китайські бізнесмени ризикованіші за інших та легше інвестують в Росію, аніж Росія в Китай. «Далекий Схід має тісніші економічні зв’язки з Китаєм, аніж з європейською частиною Росії. З Примор’я до Москви авіаквиток в один бік коштує 700 доларів – цієї суми вистачає, щоб тиждень відпочити на китайському курорті Бейдайхе. Потягом з Владивостока до Москви їхати сім днів. До Китаю – дві години. Постачання Далекого Сходу товарами та харчами – суцільно китайське. Багато мешканців Далекого Сходу переселяються до Китаю, отримують там роботу».

Радісна відвертість китайського офіціозу свідчить за те, що Росія вже не сприймається як конкурент на Далекому Сході Навпаки, всі далекосхідні зусилля Росії (в т.ч. створення спеціальних структур та податкових пільг для розвитку регіону) призведуть до пришвидшення абсорбції Далекого Сходу Китаєм.

Світ змінюється. І буде змінювати нас, якщо ми не випередимо його – не змінимось самі.

 

Дмитро Корчинський,

Спеціально для tsn.ua


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1112
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2471
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2084
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2131
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6448 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2417 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

291

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1116

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1141

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1357
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

237
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

561
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2025
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26474
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

523
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10426 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7967
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

506
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

369
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

519
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

593
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1539