Гра Путіна в контексті мінського тупіка

 

Мінськ в тупіку. Скоріше він просто вичерпався, і шансів реанімувати його практично немає. Від самого початку ключовою функцією Мінська був час, і кожна зі сторін намагалася використати його на свою користь. Україні був потрібний «таймаут» після серйозних поразок на фронті, Росії потрібне було поле маневру, щоб переформатувати міжнародне середовище під себе. Захід же вхопився за Мінськ як за рятівну паличку проти екскалації конфлікту. Втім, тільки відверті мрійники могли думати, що ці домовленості будуть виконані.

 

Ситуація кардинально змінилась. Україна передихнула і додатковий час, нажаль, не використовується ні на реформи, ні на значне посилення армії. Путін чекав на переформатування відносин після перемоги Трампа, але схоже поспішність росіян поховала цю перспективу на найближчий час. В ЄС теж бажані перемоги популістів раптом стали примарними, а скасування санкцій вже навіть не видається реалістичним. Час став не потрібний жодній зі сторін. Тому в цьому цейтноті росіяни будуть змушені переходити до нових активних дій.

 

Стратегічна гра на загальну дестабілізацію

 

Загальна дестабілізація в Україні залишається одним із ключових політичних рішень для Путіна. Проте варіанти розхитати ситуацію зсередини, в умовах постійної фінансової і політичної підтримки Заходу – не спрацьовують. Опозиція залишається слабкою, а можливий вихід Ахметова з Оппоблоку, ще більше послаблює шанси на дестабілізацію. Хаотичні спроби організувати новий Майдан розвалюються через відсутність цілісного суб’єкта. Тому виникає потреба шукати інших політичних сценаріїв загального розвалу України. Одним і з таких сценаріїв і може бути різке повернення ОРДЛО без мінських домовленостей. Що це дає Путіну:

 

1. Удар по українській економіці, яка якраз почала підніматись. Навіть якщо уявити серйозну підтримку Заходу по відбудові, то відновлення зруйнованої економіки і управління на території ОРДЛО принесуть серйозні витрати з бюджету.

 

2. Посилення політичних позицій Оппоблоку на потенційні парламентські і президентські вибори, оскільки це приблизно плюс 3 мільйона голосів. При чому повернути окуповані регіони варто саме в цьому році, щоб відбулась повноцінна інтеграція та була забезпечена участь виборців у президентських виборах 2019 року, або на потенційних дострокових парламентських. Треба розуміти, що така кількість дисциплінованих голосів на фоні загальної недовіри до влади, може серйозно вплинути на шанси Оппоблоку отримати владу, і таким чином повернути Україну в черговий виток кризи.

 

3. Повернення ОРДЛО знімає питання санкцій, напругу в стосунках з Заходом для Путіна, і при цьому залишає йому Крим, так би мовити за «скобками».

 

Такий сценарій, однаково, не може відбутись без жодних умов. Але такі умови скоріше за все стосуватимуться не України, а, наприклад, НАТО чи Трампа. Якщо Трамп чи інші офіційні особи НАТО підтвердять безперспективність вступу України, то це важлива дипломатична перемога для росіян. Сам процес різкого повернення має багато варіантів, наприклад, втеча чи вбивство Захарченка з подальшим створенням перехідної адміністрації (можливо на чолі з Медведчуком), яка звернеться до України про повернення.

 

Стратегічна гра на заморозку

 

Цей сценарій сьогодні видається більш реалістичним, хоча має значно менше переваг для РФ. Визнання паспортів ЛДНР та націоналізація бізнесу є початком довгого процесу заморожування конфлікту. Паспорти і бізнес мають допомогти регіону почати самостійно виживати на зв’язках з російською економікою. В принципі, це класика російського підходу, який використовувався на Кавказі та в Придністров’ї. Подальші кроки також будуть передбачати: наявність достатньої військової присутності, щоб відбити загрозу військового повернення, незначна фінансова підтримку місцевого бюджету, часта зміна керівництва регіону, щоб вгамовувати суспільні настрої, інформаційне зомбування населення та розвиток ненависті до України.

 

Заморозка конфлікту вигідна Україні, оскільки не створює політичних ризиків для другого терміну Петра Олексійовича, і позбавляє нашу економіку додаткового навантаження, до якого ми не готові. Ще більше нам вигідно те, що заморозка фактично заморожує і Мінськ. А оскільки Захід прив’язав себе до цих домовленостей, то і санкцій залишають на невизначений термін. Звісно, що в цьому контексті Україні доведеться перейти від спроб повернути території, до початку життя із замороженим конфліктом. А, відповідно, прийняття закону про окуповані території буде першим пріоритетом.

 

Тим не менше, забагато вигід для України від цього сценарію і грубо кажучи всього лише імперське задоволення для росіян, піддають сумніву його шанси на втілення. Тому, ймовірно, Путін буде вибирати між першим сценарієм і можливістю перезапустити гру заново через посилення військової ескалації.

 

Віктор Андрусів,

виконавчий директор Українського Інституту Майбутнього, "Хвиля" 


15.03.2017 1334 1
Коментарі (1)

Wasyl Ryba 2017.03.16, 00:58
ЯКІСТЬ статичної аналітики ХВИЛІ показова у "оскільки не створює політичних ризиків для другого терміну Петра Олексійовича". не читаю ХВИЛЮ бо так крім Дацюка нема що читати. радує мене то що сю аналітику читают в АПУ і свойов, тому що вона відповідає їх рівню, а тому присиплєє Вову, шо в нас дураки, а тут нас в плечі бухнут - і буде Вові несподзянка. бо небожчик Байден нам раз сказав, що нема чісу на розкачки, бо рахунок пішов на місяці і тижні, а не роки. Бо почіток Ноовго Світу і Бог з нами!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1958
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1858
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1853
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5481 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2150 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1508

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

741

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

794

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

996

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1003
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1766
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3678
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10254
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26142
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10181 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7709
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

896
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

204
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

261
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

378
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1275
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

882