Готуючись до безготівкового світу

 

Федеральна резервна система майже нічого не зробила, щоб вивчити, як могла б працювати цифрова валюта.

 

 

Нещодавно центробанки по всьому світі, від Канади до Ірландії, дали зрозуміти, що в майбутньому вони можуть випускати цифрові валюти. США поки що не брали участі в цій дискусії. Яко основна грошова потуга світу, Америка має відігравати провідну роль у вивченні плюсів і мінусів цифрово-валютного майбутнього. Хоч така трансформація несе безліч ризиків, проте потенційні переваги такі великі, що вона заслуговує на серйозний розгляд.


Як би виглядала ґарантована урядом цифрова валюта? Центральний банк країни мав би стати депозитною установою і містити облікові записи від імені громадян і компаній. Всі їхні дебети мали б відстежуватися на блокчейні центрального банку, захищеному від зловмисників ґросбухові. Центральний банк мав би через відповідні депозитні рахунки в електронному вигляді сплачувати відсотки. Паралельно могла б існувати система фізичних рахунків, хоч з часом вона, очевидно, елімінується.


Попри те, що така система здається доволі простою, її реалізація буде нелегкою. В новому документі «Цифрові валюти, децентралізовані реєстри і майбутнє центральних банків», підготовленому для наступного збірника досліджень центробанківництва, ми робимо аналіз потенційних плюсів і мінусів державної цифрової валюти.

Переваг є багато. Уряд заощаджуватиме близько 1 млрд доларів на рік, звільняючись від потреби друкувати, зберігати, транспортувати і захищати фізичну валюту. Збирати податки стане набагато простіше, і ухилятися від сплати податків чи відмивати гроші може стати практично нереальним. Вкладники більше не муситимуть довіряти комерційним банкам тримати свої поточні рахунки, і уряд зможе вийти з ризиковного обов'язку страхувати депозити. Комерційні банки, які захочуть далі здійснювати кредитування, підвищать довгостроковий капітал на ринках боргових зобов'язань та цінних паперів, покінчивши з проблемами невідповідності між безстроковими депозитами та довгостроковими кредитами, що могли спричинити проблеми ліквідності.


Центральні банки зможуть розширити кредит і контроль грошової системи без потреби в комерційних банках яко посередників. Центральний банк зможе легко корегувати свою монетарну політику, бо матиме можливість тарґетувати конкретні рахунки. Скажімо, ФРС зможе послабити грошово-кредитну політику тільки в економічно депресивних реґіонах країни або тільки для деяких вкладників, наприклад пенсіонерів.

Однак централізація банківництва за такої системи також створила би Левіафана з владою контролювати і управляти особистими фінансами кожного громадянина в країні. Це одна з головних причин, чому багато хто не має бажання відмовлятися від твердої валюти. В разі електронних грошей уряд може обсервувати будь-які фінансові операції та отримувати потік інформації про особисті витрати, що може бути використано проти особи в численних сценаріях. Іншими словами, буде практично неможливо сховати гроші під матрацом. Але створення і пошанування конфіденційності брандмауерів разом з переосмисленням законодавства про законні засоби платежів може знизити небезпеку монополії і придушення конкуренції на валютних ринках.

Реалізація, можливо, створить найскладніші проблеми. Сьогодні біткоіни та інші цифрові валюти здебільшого відповідають вимогам порівняно заможних осіб віком від 19 до 44 років. Не всім громадянам буде комфортно перейти на віртуальну валюту, а найбільш вразливими в плані аутсайдерства будуть незаможні люди та комп'ютерні анальфабети. Для цих користувачів американський Монетний двір міг би вмістити в кожну нововипущену купюру цифровий маркер з вбудованим у голограму криптографічним ключем, щоб уможливити цифрове відстеження на блокчейні Центрального банку. Такі фізичні прояви цифрової валюти вже існують на біткоін-ринку і дозволяють людям брати участь в цифрововалютній схемі без необхідності змінювати свою поведінку.

Однак для США перехід на цифрові валюти може вилитися у більші витрати ще й тому, що долар де-факто залишається світовою резервною валютою. США збирають величезні сеньйоражні (емісійні) доходи, які дістаються економіці, коли ФРС друкує долари, що експортуються за кордон в обмін на іноземні товари і послуги. Ці банкноти в остаточному підсумку виявляються в країнах з менш надійними центральними банками, де місцеві мешканці воліють тримати американську валюту, а не власну. Форфейтинґ цієї франшизи як світової резервної валюти може виявитися занадто дорогим, бо за надійними оцінками обсяг американської валюти, яку тримають за кордоном, перевищує півтора трильйона доларів. Не будучи готовою приймати депозити від людей зі всього світу, що шукають собі зону безпеки, ФРС може виявитися осторонь і спостерігати, як інші країни братимуть на себе ініціативу в заміні їхніх фізичних грошей на цифрові.

Чи, враховуючи її недоліки, ця система матиме сенс для США? Коли обсяг використання фізичної валюти рік у рік зменшується, було б безвідповідально з боку Федеральної резервної системи не розглядати ці можливості. Розвиток цифрової торгівлі може в остаточному підсумку зробити вирішальними їх переваги, а не недоліки, і було б доцільніше бути попереду гри, а не намагатися наздогнати на останніх хвилинах.




М.Раскін є науковим співробітником Юридичної школи Інституту судової адміністрації в Нью-Йоркському університеті;

Д. Йєрмак — професор фінансів у Школі бізнесу Штерна Нью-Йоркського університету



Max Raskin and David Yermack
Preparing for a World Without Cash
Wall Street Journal, 4.08.2016

Зреферував О.Д.

zbruc.eu

 


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1887
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1822
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5367 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

689

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

937

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

973
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

865
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1367
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1241
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

840
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044