Готельний бізнес у Франківську: розвиток чи занепад?

 

Готельний бізнес у Франківську розвивається динамічно. Нині маємо майже 30 готелів, із них половина відкрилася зовсім недавно. Проте, як у нас буває, поки бізнес розвивається, комунальне майно занепадає. Приклад – готель «Прикарпаття», що поруч із аеропортом. Останні кілька років готель працює у збиток, дотується з бюджету. Наскільки доцільно витрачаються кошти?



Виглядає, що не тільки «Репортер» поставив собі це запитання. Три місяці тому міський голова Віктор Анушкевичус призначив керуючим «Прикарпаття» депутата міськради Юрія Шуляра. Перед обранцем постало завдання – «підняти» готель хоча б до такого стану, аби не просити дотацій.



Збитки на баланс

Як розповідає заступник міського голови Микола Саєвич, до середини 1990-х готелі, які залишилися Івано-Франківську у спадок з радянських часів, були об’єднані у готельне господарство. «Україна», «Дністер», «Київ», інші. Більшість із них потрапили під приватизацію, а «Прикарпаття» потрапило на баланс міського УЖКГ.

«Готель тоді нормально працював, – говорить Саєвич, – адже функціонував аеропорт. Управління ЖКГ тоді мало вільні кошти, могло собі дозволити ремонтувати. Крім того, міський бюджет щороку додавав по 200-300 тис. грн».

Так готель працював приблизно 10 років. У 2007-му навіть відремонтували верхній, четвертий, поверх. Проте, занепад вже було не зупинити.

Минулоріч, коли сесія міськради прийняла рішення про створення Департаменту ЖКГ, Саєвич ініціював передачу готелю на баланс якомусь із комунальних підприємств. «Департамент через цей готель не міг зареєструватися як бюджетна установа, – каже Микола Саєвич. – Бо ми мали його на балансі, податкова визнавала нас господарюючим суб’єктом, оподаткування мало відбуватися на загальних підставах».

Так з’явилася ідея вивести готель з УЖКГ в окрему юридичну особу. Проте, такий варіант підтримки не знайшов. Мовляв, абсурдно виводити в окреме господарювання планово збиткове підприємство – спершу його треба довести до ладу. Тож виконком прийняв рішення передати «Прикарпаття» структурі, яка могла б його розвивати. Так і зробили – з лютого готель переданий на баланс Єдиного розрахункового центру (ЄРЦ). Хоча по суті нічого не змінилося.


Бюджетний напрямок

Нині на відремонтованому четвертому поверсі «Прикарпатті» працюють 26 більш-менш пристойних номерів: 16 одномісних, дев’ять – двомісних та один напівлюкс. Ціни невисокі: одномісний – 150 грн., двомісний – 200, напівлюкс – 260. Крім цього, здають 13 номерів на другому та третьому поверхах. Там, м’яко кажучи, без ремонту, й ціни відповідні – 50-60 грн.

Усю цю «інфраструктуру» обслуговують шість осіб: керівник, чотири адміністратори (працюють добу через три, заміняють і покоївку, і прачку) та оператор-опалювальник. На зарплату працівників йде менше 7 тис. грн. Звідки збитки?

Маємо 39 номерів. Ціни невисокі. Ще є 30 приміщень, у яких теж можна відновити поселення. Правда, наразі про це не йдеться, бо і так гостей бракує. Наприклад, у листопаді готель відвідали 63 людини, у грудні – 106, у січні – 60. Так, за три місяці готель заробив близько 50 тис. грн. На зарплату вистачить, а от за газ «Прикарпаття» взимку платить по 25-30 тис. грн. щомісяця. На рік їм з міського бюджету додають на це 100 тис. грн…

Як каже керівник готелю Юрій Шуляр, у 2008 році, коли почалася криза, закрили майже всі авіарейси, і готель забідував. «Наприклад, у 2008 році основними гостями були ті, хто приїжджав по лінії МНС під час повені, – говорить він. – Ще льотчики жили, різні організації замовляли готель і розраховувалися з УЖКГ безготівкою. А зараз цього нема. Крім того, раніше на першому поверсі працювало кафе. Його теж нема. А щоб його відновити, треба зробити ремонт, але гроші на це десь випарувалися».

За словами Шуляра, у грудні минулого року до готелю навідувалися кілька інвесторів, готових зробити ремонт і відкрити кафе. Якщо вони погодяться, то вже влітку можна буде у дорожчі номери постачати сніданки. Це мало би збільшити кількість відвідувачів.

«Зараз ми працюємо з рекламною агенцією, щоб вони виготовили вказівники, які приб’ємо до стовпів, – каже Шуляр. – Також плануємо написати листи у бюджетні організації. Наприклад, в Івано-Франківськ прибувають люди по лінії культури, то хай би селилися в нас. Якщо вийдемо на лінію сприяння, то це нам допоможе».



Трохи бізнесу

Начальник відділу туризму міськвиконкому Володимир Устинський розповідає, що в Івано-Франківську є 29 готелів. Половина відкрилася за останні кілька років. Причина – приплив туристів. «В більшості відкриваються мотелі або недорогі готелі, – говорить Устинський. – У нас немає чотирьох- чи п’ятизіркових готелів. В області є чотири сертифіковані тризіркові, три з них – в Івано-Франківську. Це «Надія», «Аускопрут» і «Під темплем». Останній, до речі, спеціально відкрився під Євро-2012».

Ціни у готелях відповідні, каже Устинський. Наприклад, у «Надії» мінімальна ціна одномісного номера – 350 грн., а максимальна – 850. А от якщо тих зірок нема, то ціни практично не відрізняються від тих, що є в готелі «Прикарпаття». Особливо, якщо ці готелі теж старі, радянські. Наприклад, середня вартість одномісного номера у готелі «Нива» – 120 грн., у «Дністрі» – 100. А якщо говорити про готелі, які відкрили недавно, то там номери дорожчі, але не дуже. Наприклад, у «Станіславові» найдешевші номери коштують 120-150 грн.

«Прикарпаття», вважає Володимир Устинський, то окрема тема. Мовляв, в кінці грудня минулого року сесія міськради прийняла програму розвитку туризму на наступні чотири роки. У ній були заходи, які стосувалися ремонту «Прикарпаття». Проте, депутати не підтримали. Причина банальна – нема грошей.

«Шкода, що не підтримали, – говорить Устинський, – тим більше є сподівання, що в аеропорту відкриються нові лінії, і готель мав би з того зиск. Але з нього треба буде зробити «люди». Бо наприклад на четвертому поверсі там людські номери, а на інших – совдеп. Тому, якщо хочете потрапити у радянську епоху, зайдіть туди. Там шпари у вікнах, обдерті шпалери, відсутній харчоблок і т. д.».

До речі, на думку Устинського, продавати готель не можна. Бо так колись вже не буде, що продавати. Зрештою, і в концесію віддавати нема чого. «Дивлячись на наших недобросовісних інвесторів, маю на увазі аеропорт чи стадіон «Рух», виглядає, вони чекають, що їм це впаде з неба задарма, – пояснює начальник відділу туризму. – Бо не хочуть вкладати гроші».

Микола Саєвич має таку ж думку. «Як на мене, то місто повинно мати хоча б один свій готель, – говорить віце-мер. – Ми його не продавали й не віддавали нікому, тримали з метою, що на випадок якогось стихійного лиха тут можна зробити відселенський фонд».

Ну, такий фонд можна робити і в старих подертих кімнатах. А от, щоб «розкрутити» комунальний готель без коштів, схоже, треба мати неабияке вміння. Особливо, якщо згадати, що в нас усе державне – як нічиє.

 

Газета «Репортер»


10.02.2012 Тетяна Соболик 1085 2
Коментарі (2)

Просто Марія 2012.02.12, 11:17
Необхідно зробити чудовий маркетинг (рекламу, акції, заохочування), а не просто витратити гроші на ремонт, а люди навіть не здогадуються про його існування!!!
Макс 2012.02.12, 13:17
+100500
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1989
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1873
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1872
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5553 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2164 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1523

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

758

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

821

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1023

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1014
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1788
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3695
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10272
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26162
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10197 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7724
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

912
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

239
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

274
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

397
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1296
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

898