Гормональний збій у жінок і одна з його основних причин

 

/data/blog/126754/ec677f3beea08657a2cb0d8096d5065e.jpg

 

Синдром полікістозних яєчників є найбільш розповсюдженим мультифакторним ендокринним захворюванням, що проявляється безпліддям, нерегулярним менструальним циклом, порушенням функції яєчників.

 

За даними статистики, цією проблемою страждають 4-10% жінок дітородного віку, а у 15-25% випадків вона викликає безпліддя.

 

Причинами розвитку даної паталогії є генетичні захворювання, вплив навколишнього середовища, спосіб життя, що й призводить до порушення біосинтезу гормональних залоз: щитовидної залози, гіпофізу, наднирників, гіпоталамусу, яйників.

 

Зазвичай, при даній патології причинами звернення жінок до гінеколога є такі скарги як:

  • порушення менструального циклу, тривала відсутність менструацій;

  • відсутність овуляції, що призводить до безпліддя;

  • посилений ріст волосся на обличчі та тілі за чоловічим типом

  • вугрові висипи на обличчі та спині

  • ожиріння

  • випадіння волосся на голові.

 

Але існують інші ознаки захворювання, коли жінка сама не підозрює, що у неї може бути полікистоз яєчників, адже він може проявлятися іншими симптомами.

 

До них належать ризик венозних тромбозів, серцево-судинної паталогії, інфаркт, інсульт, онкопатології, депресивні розлади, які проявляються аж до розгорнутої психіатричної симптоматики. Цікавим є той факт, що кожна п'ята жінка, яка має дану проблему, має досить велику схильність до суїциду.

 

Синдром полікістозних яєчників супроводжується підвищенням рівня чоловічих гормонів - андрогенів. У свою чергу андрогени діють на центральну нервову систему, регулюючи не тільки нейроендокринну функцію, але і емоційні процеси, а звідси і виникає надмірне оволосіння, підвищення жирності шкіри та утворення вугрів. І це є причиною порушень менструального циклу, безпліддя.

 

Також це все досить часто проявляється ростом волосся на обличчі, найчастіше формуються «вусики» над верхньою губою, на передній черевній стінці, гомілках та внутрішній поверхні стегон, також посилений ріст волосся на кінцівках. З інших клінічних проявів зустрічається ожиріння.

 

Діагностика

Щоб діагностувати синдром полікистозних ячників, даних ультразвукового дослідження органів малого тазу і яєчників буде недостатньо.Для точної постановки діагнозу необхідно пройти гормональне обстеження, а саме:

  • лабораторні ознаки гіперандрогенії - підвищений рівень тестостерону,

  • обовязкове обстеження на гормон пролактин, що може імітувати це захворювання;

  • дослідження рівня гормонів щитовидної залози;

  • біохімічний аналіз крові (ліпідограма), цукор крові;

  • гормонинаднирковихзалоз.

 

Лікування

У світі, на жаль, не створено універсального лікарського засобу, який міг би відновити нормальну структуру яєчників. Тому, при лікуванні враховуються репродуктивні плани жінки та прояви самої хвороби.

 

Щоб відновити гормональний стан, зазвичай призначаються комбіновані оральні контрацептиви з урахуванням аналізу крові на вміст гормонів. Якщо жінка планує вагітність, призначаються препарати, які стимулюють овуляцію. Ефективне лікування допомагає зменшити симптоми і запобігти проблемам зі здоров’ям.

 

Якщо у вас є шкідливі звички, тоді звісно ж слід від них відмовитися. Жінки, якікурять,маютьбільшийризикзахворіти на цю патологію.Якщо ж не лікуватися, то в подальшомуцеможе призвести до серйозних проблем із Вашим здоров’ям.



Лікар-гінеколог МЦ «Оксфорд Медікал»

Марта Шкреметко


01.03.2017 Марта Шкреметко 26231 3
Коментарі (3)

Александра 2019.08.01, 02:27

Если кто-то сталкивался с диагнозом бесплодие неясной этиологии (этот диагноз я в какой-то из своих выписок нашла), то не теряя времени, обратитесь в киевский институт хрономедицины « Резонанс». Я пролечилась в этой клинике 7 месяцев и забеременела после 12 лет попыток стать мамой и теперь мы растим нашу красотулечку дочку. Ей уже 8 месяцев. Мы с мужем даже делали два раза ЭКО, но оба раза неудачно. Отчаялись и уже ни на что не рассчитывали. Случайно в разговоре с сотрудницей, которая только вышла из декрета, я узнала, что у нее тоже была эта проблема, но только у них не получалось семь лет. Так она рассказала, что все состоялось после лечения в Киеве в клинике хрономедицины «Резонанс». А живем мы в Виннице. Сотрудница дала адрес, номера телефонов этой клиники. Все, мы так загорелись, это была последняя надежда, как нам казалось. Как я дисциплинированно выполняла все, что там прописывали, рассказывать не буду. Про итог вы поняли. Желаю всем удачи!!!

Сніжана 2020.07.30, 17:53

Скажіть будь-ласка що це може бути?

У мене уже місяць маститься кров'ю

Firtka Firtka 2020.07.30, 18:26
Зверніться на прийом до гінеколога. Негайно
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1020
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2415
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2058
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2093
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6363 56
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2385 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

259

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1071

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1058

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1324
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

200
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

538
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1997
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26439
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

495
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10398 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7938
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

483
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

343
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

488
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

568
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1511