Головний освітянин Івано-Франківська Ігор Смаль про старт навчального року, головні проблеми та виклики, реформування освіти

 

 

В Україні стартує початок нового навчального року. Вже завтра у школах міста пролунають святкові «Перші дзвоники», а в понеділок учні сядуть за шкільні парти.

 

Директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Ігор Смаль розповів кореспонденту «Фіртки» про готовність шкіл до навчального року, інклюзивну освіту в школах та початок реформування освіти.

 

Ігор Вікторович, 1-го вересня розпочинається новий навчальний рік. Чи всі школи готові до його старту?

Я можу говорити про те, що на 99,9% школи готові до нового навчального року, всі необхідні підготовчі роботи зроблені. Зрозуміло, що знайти недоліки, недоробки можна в будь-якій справі. Ми не говоримо про те, що ми ідеальні та абсолютно готові. Ремонти поточні та капітальні завершені. Залишаються деякі дрібні види робіт, які не завершені у зв’язку з тим, що тривали тендерні процедури.  

 

Що Ви маєте на увазі?

До прикладу, в нас виникла проблема із закупівлею меблів для шкіл. Ми провели тендер, визначили переможця, ця людина надала нам дуже привабливі пропозиції - на півмільйона дешевше, аніж було обумовлено. Ми зраділи: це ж економія коштів. Коли звернулися до переможця документально та попросили показати зразки меблів він відмовився від того, що він є переможцем та виконавцем робіт. Зараз ми працюємо з учасником тендеру, який другий у відповідності до пропозицій. А це все час.  Проте, перша партія меблів до першого вересня буде доставлена. Загалом ми готові до нового навчального року та нових випробувань.

 

Ви заговорили про меблі для шкільних класів. А як у франківських школах з практичними лабораторіями? На скільки школи забезпечені необхідним?

Так, це дуже слушне питання. На жаль, у попередні роки на практичну частину уваги приділялося значно менше. Зі шкіл майже зникли хімреактиви, і лише вчителі, які справді переймаються своєю справою, знаходять різні шляхи, щоб забезпечити свої уроки необхідним практичним матеріалом. Ми зараз, розуміючи цю проблему, намагаємося модернізувати ці кабінети. Хочемо, щоб наші учні могли працювати із сучасним обладнанням, а не з тими приладами, які були 30, а то й 50 років тому. Минулого року ми вже здійснили кілька таких закупівель, зокрема мова йде про обладнання для кабінетів фізики.

 

В департаменті освіти, Ви, не думали створити якусь програму з цього питання? 

Звісно, на кількох закупівлях ми не зупиняємося, і у нас вже розроблена програма під умовною назвою «Кабінет», згідно якої ми будемо впродовж навчального року постачати обладнання в  школи.

Почнемо ми із шкіл, які демонструють гарні результати роботи. Мова йде про олімпіади насамперед, якщо школа матиме переможця олімпіади 3-4 рівня, тоді в першу чергу така школа отримає обладнані кабінети.

 

Які це школи в Івано-Франківську?

Ми не можемо наперед вгадати. Але виходячи із попереднього навчального року - це може бути школа №1, №5, №11, Українська гімназія №1, гімназія №2 та школа №3. Зараз це школи, які демонструють гарні результати у цьому напрямку. Але це все вирішуватиметься з початку нового навчального року.

 

Як вирішується ситуація з підручниками для класів, де їх зовсім нема чи часткове забезпечення?

Раніше ми показували забезпеченість підручниками для 9-класу – 0%, але ситуація змінюється щодня. Підручники для учнів 9-тих класів уже завезені на територію області, є графік, згідно з яким всі райони та місто отримають підручники. На селекторній нараді із прем’єр-міністром та міністром освіти ми почули запевнення в тому, що 9-класники будуть забезпечені усіма підручниками на 100%. Залишається проблема із забезпеченням підручниками 4-тих та 7-мих класів. Зараз забезпеченість 7-мих класів - 75%, 4-тих класів - 60%. Це справді проблема і ми намагаємося її вирішувати спільно з обласним департаментом. Зараз іде активна передача підручників з області на місця – все відповідно графіку і це питання технічне. Крім того, на нараді в міністра ми почули, що в доступі будуть електроні версії підручників. Можна буде їх скачувати, я розумію, що паперовий підручник і електронний - це різні речі, але все ж таки можливість вчитися є. Діти сучасні, для них це не буде чимось надзвичайним.

 

В чому проблема, що так мало підручників для 4-тих класів?

Там ситуація така: для 4-того класу підручники були випущені кілька років тому, у  видавництвах немає вже необхідної кількості книг. Минулого року ми двічі оголошували тендер на закупівлю книг, але видавництва не хочуть працювати з нами на тих умовах, які пропонує держава. Є фіксована ціна, за яку ми можемо придбати підручники, а видавництва хочуть працювати по комерційних цінах, адже розуміють, що попит породжує пропозицію. Ми не маємо ніяких юридичних прав та підстав працювати з видавництвами на комерційних засадах. Тому ми в таких обмеженнях. Найгостріше питання тільки для 4-тих класів, а решта батьків можуть не хвилюватися - книги будуть. Та ми сподіваємося, що і це питання з часом теж буде вирішене.

 

Важливе питання, яке турбує батьків перед стартом нового навчального року – гаряче харчування в школах? Чи проведені тендери?

Цим питанням департамент опікується постійно. Також працює на постійній основі комісія, яка включає не лише представників департаменту, а й держспоживслужби, батьківську громаду, які постійно контролюють якість харчування. Ця комісія продовжить роботу і в цьому році. Це не означає, що ми лише контролюємо. Мова йде про співпрацю з підприємцями , які надають гаряче харчування. Ми намагаємося налагодити партнерські стосунки і підказуємо, як краще повестися в тій, чи іншій ситуації. До речі, ми хочемо відновити конкурс на «Кращу їдальню» та «Кращого підприємця», який надає послуги гарячого харчування.  

 

Чи підніметься вартість харчування в школах?

Що стосується вартості, то до закінчення року ми не зможемо підняти ціни на харчування, оскільки вартість уже обумовлена і закладена у бюджеті. З нового фінансового року ми будемо звертатися до міської влади, до депутатів із пропозицією підняття вартості харчування. Наскільки вона буде суттєвою покаже час, оскільки вартість, яка тримається останні два роки не відповідає умовам ринку.

 

Поговоримо про освітню реформу. Який відсоток директорів пенсійного віку в івано-франківських школах і чи плануєте омолоджувати директорський та вчительський склад в школах?

Можу сказати, що у франківських школах третина директорів – особи пенсійного віку. Проблема зміни поколінь завжди була і буде болючою темою. Віддаючи шану досвіду та зусиллям, які докладені керівниками і вчителями на цій ниві ми схиляємо голови. Але все має свій початок та кінець. І дуже приємно коли є порозуміння між керівниками, але такі випадки поодинокі. Все частіше ми стикаємось з ситуаціями, коли керівники правдами та не правдами намагаються втриматися на своїх посадах. Я не хочу говорити про персоналії та цю проблему треба вирішувати. Зараз є розуміння і вже будемо дякувати за добру роботу керівникам шкіл №10, №12 та гімназії №3. Я думаю, на першовересневих лінійках ці колишні директори шкіл почують багато теплих та приємних слів в свою сторону. Але життя триває. З вересня будуть оголошені конкурси на заміщення цих вакантних посад.

 

Що стосується вчительства?

Всі розуміють, що реформа про яку говорять зараз, їі підходи, не можуть бути здійснені досвідченим вчителем. Тобто має бути нова кров, нове покоління, яке можливо краще розуміє потреби учня. Я не кажу, що всі вчителі мають бути 20-літніми – вік не є запорукою того, що вчитель буде якісним та хорошим. Повинне бути поєднання досвіду та молодості, авторитету і розуміння. Згодьтеся, якщо вчителю 70 років, він ніколи не перебудується і не піде шляхом реформи. Він буде іти тією колією, яку він пробив протягом 30-40 років своєї роботи, і він не зверне з цієї колії, на превеликий жаль. Тому доносимо, пояснюємо, шукаємо виходи – це дуже невдячна робота оскільки в першу чергу на себе отримуєш увесь негатив, який приносять такі необхідні нам зміни.

 

Чи відправлятимуть на курси підвищення кваліфікації вчителів згідно з реформуванням освіти?

Це однозначно. Реформа передбачає поступовість і ми починаємо з молодшої школи. Вже цього року обласний інститут підвищення кваліфікації бере на себе усю функцію перепідготовки кадрів. Цьогоріч через цей інститут має проти 1000 педагогів івано-франківських шкіл. Але є нюанс.

Науково-педагогічний склад інститутів залишається тим самим, і скажімо, дуже важко знайти справжнього реформатора, який зможе навчити вчителя. Тому я боюся аби не було у нас так, що старі кадри перепідготовують старих кадрів – що з цього вийде я не знаю. Зрештою наше вчительство має величезний потенціал і великий досвід та готове до змін, і сподіваємось, все ж таки буде всотувати ті речі,  які необхідні для реформування освіти.

 

Реформа освіти також передбачає збільшення класів з інклюзивним навчанням. Скільки таких класів в Івано-Франківську вже функціонує, чи планується їх збільшення?

Зараз у нас на цій формі навчання спеціалізується школа №17. Там є кілька учнів. Загалом в місті функціонує навчально-реабілітаційний центр. І діти з особливими потребами навчаються саме там, але ідея полягає в тому, щоб учень з особливими потребами був у такому середовищі однолітків, які сприятимуть його соціальній адаптації. Коли дитина в колі таких самих – це одне, але коли вона у колі однолітків, які допомагають та підтримають, я не говорю за негативні речі – це плюс. Але тут ми стикаємося із засторогами з боку батьків, вони бояться, що дитина, опинившись в звичній школі, матиме певні проблеми. І тут важливо сказати батькам не боятися цього. Оскільки педагоги з розумінням до цього підходять і допомагають. І якби там не було, наші учні - це гарні діти, які з розумінням ставляться до подібних речей. Якщо у нас все вийде, то цього року інклюзія в нас з’явиться ще в двох закладах – у Вовчинецькій школі та школі №1.

 

Нещодавно всі обговорювали конфлікт в 13-й школі, де побили школяра-сироту. Зараз розпочинається новий навчальний рік, що робити, аби такого більше не виникало?

Це проблема і підлітки є підлітками, вихід енергії, не завжди позитивної, він відбувається. Що стосується саме цієї проблеми, нещодавно була гуманітарна депутатська комісія, де слухали директора школи №13 з цієї проблеми. На жаль, комісія почула, що керівник школи №13 не зовсім розуміє важливість проблеми і не правильно бачить вихід з неї. Мене найбільше вразили слова директорки, яка говорить, що відео побиття хлопця-сироти – сценарій і жарт, що це була постановка. Чути таке від директора школи? Я не знаю. Будемо намагатися поєднати зусилля шкільного поліцейського, психологів, соціальних служб, педагогів, адміністрації  школи, щоб такі питання вирішувати не після конфлікту, а попереджати його. Працювати на випередження, а не реагувати на подію.

 

Як будете це робити?

Є дуже гарний приклад, досвід країни Ісландії, яка запровадила ефективну програму і за останні 20 років у країні звелася нанівець наркоманія, алкоголізм і явища пов’язані з насиллям. Програма складалася з кількох елементів – вплив держави та школи. На рівні держави були прийняті закони, які забороняли підліткам з’являтися на вулиці після 10-ї години вечора. Я розумію, що в нас таке неможливо і законів в нас таких нема і не буде. Ісландія 80 тисяч населення - це Франківськ практично, а то країна – це різні речі. Ісландія запропонувала настільки інтенсивну програму заняття у позашкіллі, щоб у підлітка не було вільного часу на дурниці. В нас це теж робиться, але на значно меншому рівні. Мова йде про спортивні секції, але вони мають працювати не один-два рази на тиждень, а 5-6 разів, гуртки і діти мають працювати там 2-4 рази на тиждень. Але це потрібно забезпечувати і жоден бюджет не здатен забезпечити відразу роботу 100 тренерів і керівників гуртків, але цю роботу ми маємо активізувати.

 

Як Вам загалом працюється на посаді? Чим хочете запам’ятатись, як освітній керівник міста.

Працюється по-різному. Дуже приємно, що є порозуміння, хоча ситуації трапляються різні. У місті є чимала проблема з дитячими садочками, зважаючи на демографічну ситуацію в Івано-Франківську, скоро постане такеж питання і зі школами. Будемо працювати у цих двох важливих напрямках. Департамент освіти і науки наступного року буде виїжджати з будівлі і звільниться місце під повноцінний дитячий садок. Загалом хочу привітати усіх освітян та школярів  з святом «Першого вересня» і побажати наснаги на новий навчальний рік.

 

розмову вела Олександра Бакун


Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

628
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1814 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

646
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748