Гараж для політичного бруду або Чому ділянка для депутатського автомобіля стала для Снятина притчею во язицех...


Виділення минулою каденцією депутатові Снятинської міської ради Володимирові Матеїку 0,8 ара для гаражного будівництва, як на нас, виглядає справжнісіньким місцевим фарсом. Ось що пише голова депутатської комісії з будівництва Снятинської міськради Роман Савойко у зверненні до нашого часопису: «Вже півроку в сесійній залі міської ради та за її межами ведеться полеміка та, можна сказати, протистояння між політичними силами стосовно виділеної земельної ділянки під гаражне будівництво минулою каденцією п’ятого скликання депутатові Снятинської міської ради Матеїку Володимирові Мирославовичу. Ситуація навколо виділеної ділянки набрала широкого публічного резонансу через відкрите протистояння декількох політичних сил, які негативно висловлюють свою думку в сесійній залі та в засобах масової інформації. Голова Снятинської міської ради на прохання однієї з політичних сил зробив запит у районну прокуратуру про законність виділення вищезгаданої ділянки В. М. Матеїку. Порушень не було виявлено...»


«Галичина» зробила спробу віднайти відповідь на запитання, чому ще не зведений депутатський гараж уже став прихистком не для авто, а для політичного бруду...

Рівняння на кодекс

Неповна сотка землі позаду нежитлового будинку на вулиці Тараса Шевченка в Снятині нині схожа на окрайчик пустиря. Навіть попри те, що поряд вже є один металевий гараж, є будочка як слід колишнього господарювання, візуально видно: вже давно людська рука не торкалася цього земельного окрайчика, який раптом став у Снятинській міській раді ареною політичного протистояння, а в місті — притчею во язицех.

Тож відкинувши політичне підррунтя скандалу навколо незбудованого гаража, розглянемо його правові аспекти.

Ще 2009 року, як свідчить аналіз матеріалів, житель Снятина Володимир Матеїк звернувся до міської ради із заявою про виділення йому земельної ділянки для гаражного будівництва і рішенням сесії, тобто колегіально, йому такий дозвіл надали за рахунок вільних земель міськради. Згодом як наступний крок він звернувся з заявою про надання дозволу для виготовлення проекту землеустрою, попередньо погодивши свої наміри з міською архітектурою і додавши викопіювання з генплану та геодезичну зйомку з уточненням меж земельної ділянки, яка виділяється. Те, що Володимир Матеїк зібрав, погодив і надав усі необхідні до заяви документи, підтверджує не лише наше вивчення документів, а й заввідділу земельних ресурсів Снятинської міської ради Катерина Макотяк.

— До заяви Володимир Матеїк додав усі матеріали, які передбачено законодавчо і які потрібні були для розгляду на сесії, — зазначає керівник відділу. — Заяву розглядали члени постійної депутатської комісії з питань земельних відносин та екології. Сесія проголосувала: надати дозвіл. Відтак людина звернулася до ДЗК з клопотанням виготовити проект землеустрою, пройшовши погодження всіх служб. Далі Володимир Матеїк, як і передбачено законом, у вересні цього року звернувся із заявою про затвердження проекту. Але рішення депутати не прийняли — не вистачило голосів.

- Чи не було заяв від інших жителів Снятина щодо згаданої земельної ділянки для гаража?

— Так, перед вересневою сесією надійшла заява від однієї снятинської родини — надати їм земельну ділянку для гаража, але меншої площі, ніж Володимирові Матеїку, хоч на тому ж місці, що й Володимирові Матеїку. Через те, що рішенням сесії згадану земельну ділянку із земель запасу міської ради вже надали Володимирові Матеїку і він виготовив на неї проект та подав на затвердження сесії, ми не маємо права цю ж ділянку надати іншій людині. Таке рішення було б фальшивим, тобто протизаконним. Була також заява від жительки будинку на вулиці Шевченка, 129. Але йшлося про надання ділянки для ведення особистого селянського господарства. Та ніяких документів вона не надала. Хоч ми їй відповіли. З другого боку, ведення селянського господарства у центрі міста — це щось нереальне. Її заяву на сесії не розглядали. Наразі згадана ділянка не є власністю жодної людини — тільки міста. Тож у колегіальному виділенні Володимирові Матеїку земельної ділянки я не вбачаю жодного порушення земельного законодавства.


- Чи існує у Снятині черга на земельні ділянки під гаражне будівництво?

— Ні! Є черга, але на індивідуальне житлове будівництво.

...Таким чином, вивчення земельної складової конфліктної ситуації однозначно засвідчує, що виділення земельної ділянки для гаражного будівництва жителеві міста Снятина Володимирові Матеїку 2009 року депутати зробили у рамках вимог Земельного кодексу України.

 

Потрібен скандал —буде скандал...


Прокуратура Снятинського району розглянула звернення постійної депутатської комісії міськради з захисту прав людини, законності та правопорядку ще в червні цього року і порушень у наданні Володимирові Матеїку дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,008 га для гаражного будівництва Снятинською міською радою не виявила. «Вирішення цього питання належить до компетенції Снятинської міської ради відповідно до вимог Земельного кодексу України», — йдеться у листі-відповіді прокурора Снятинського району В. Белея.

— Ніхто не мав і не має будь-яких злих намірів щодо родини тих інвалідів, які живуть на вулиці Шевченка, 129 і навколо яких, власне, спровокували скандал із гаражем, — коментує голова Снятинської міської ради Анатолій Шумко. — Щоб не загострювати проблему, на останньому пленарному засіданні депутати вирішили звернутися до відповідних виконавчих структур міста з проханням вишукати згаданій родині інвалідів необхідне місце для гаражного будівництва. Ви ж розумієте, якщо Володимирові Матеїку сесія не затвердить проект землеустрою, то він звернеться з позовом до суду на міськраду. А терпіти буде міська скарбниця. Але біля будинку №129 на вулиці Шевченка місця не знайшлося. Знаєте чому? З’ясувалося, що кілька років тому прибудинкова територія цього будинку обіймала приблизно 15 соток, а нині — чи то жильці з доброї волі подарували, чи іншим чином — територія зменшилася, чотири сотки вийшли з користування ОСББ. Добре б запитати ОСББ: де ті чотири сотки поділися? Ви знаєте, скільки там могло б бути гаражів... Але на тому місці виросли підприємницькі структури. То як мешканці можуть вимагати тепер землю позаду іншого будинку? Тим більше, що там усе вже роздано.

- А в іншому місці ділянки не хочуть?


— Ні, принципово не хочуть. Ніби коса на камінь наскочила. Але, думаю, що люди б погодилися, та деякі політичні сили, що зацікавлені у скандалі, свідомо підштовхують їх до заперечення. Інколи люди приходять на сесію, ворохоблять усіх, створюють скандал, політшоу навколо згаданої ділянки, яка, до речі, розташована за межами прибудинкової території, а водночас, що дуже смішно, заяву пишуть на ділянку у зовсім іншому місці. Рішення сесії Володимир Матеїк отримав ще минулої каденції, інших заяв не було, то що мали робити депутати?

- То звідки ж узялася така заповзятість чи бажання допомогти згаданій родині інвалідів серед деяких політичних фракцій міськради нинішньої каденції?

— Розумієте, на відміну від європейських країн у нас вибори стартують швидше, ніж їх офіційно оголошують.

- Ви вважаєте, що Снятин уже стартував?

— Так, неофіційно. Бо чому ж ті депутати не прагнули захистити інвалідів у 2007, 2008, 2009 чи 2010 роках? Бо їм ті люди були байдужі, а за рік до виборів стали небайдужими. Бо будь-яким способом треба собі заробляти дивіденди. Депутати раптом стали «святими».


- Чи заважає така ситуація роботі міськради?


— Без сумніву що так. Хоч ми цього року зробили у місті багато, зокрема заасфальтували кілька вулиць, наростили захисну дамбу на річці Пруті, займаємося розв’язанням проблеми зсувів та цілодобового водопостачання тощо, але попри все увага до кожної людини у нас — на першому місці. Тож політики мали б це розуміти і не влаштовувати під час сесії політичні комедії чи шоу. Це заробіток дешевого авторитету. Але я боюсь, щоб таким чином не відкрилася скриня Пандори. Бо, повірте, святих депутатів — як у Снятині, так і в Івано-Франківську чи Києві — нема. Зокрема і серед тих, які нині, спонукані київськими панами, так активно інформаційно розкручують «гаражну» тему в нашому місті. Після виборів депутати і на сесії приходити не хочуть. Я за те, щоб запанував розум і всі питання було вирішено прозоро та у межах чинного законодавства...


Ситуація, у зв’язку з тим, що у вересні рішення сесії про затвердження Володимирові Матеїку проекту землеустрою стосовно відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування гаража не набрало необхідної кількості голосів, може розвиватися різними шляхами. По-перше, теоретично питання може бути ще раз винесено на розгляд сесії, а якщо ні, то, по-друге, житель Снятина Володимир Матеїк має право звернутися з позовом до суду. І для Снятинської міської ради, як вказували наші експерти, це однозначно програшний варіант. Зі свого боку голова Снятинської міської ради пообіцяв, що докладе всіх зусиль, щоб і родина інвалідів також отримала те, чого прагне.

 

Галичина


10.11.2011 1373 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1921
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1838
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1838
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5407 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

990
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1745
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10228
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26111
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10159 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

127
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

230
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

857