"Галичанка" вступає у боротьбу за Єврокубок

 

/data/blog/89265/6092ad5cf1ff189050db15aa3f51e20c.jpg

 

У новому ігровому сезоні 2015/2016 рр. гандбольна «Галичанка» розпочинає боротьбу за престижний Кубок ЄГФ (Європейська гандбольна Федерація).

 

Львівські гандболістки у другому раунді (1/32 фіналу) зустрінуться з клубом «Пріштіна»з Республіки Косово. Матчі пройдуть у Львові 17 та 18 жовтня в палаці спорту «Галичина» (колишній «Будівельник», вул. Керченська, 8). Початок обох матчів – о 15:00. А поки очікуємо гри улюбленої «Галичанки», поговоримо з її тренером Василем Козарем. Отож, сьогодні - про Кубок ЄГФ - другий за престижністю клубний турнір Європи та, звичайно, про нашу «Галичанку» - першу за авторитетністю команду України.

Крім «Галичанки» ще 27 команд борються в 1/32 єврокубу за вихід в 1/16 фіналу. Загалом же у новому сезоні жіночого Кубку ЄГФ візьмуть участь 46 команд, оскільки деякі гандбольні колективи відповідно до рейтингів стартують одразу з 1/16.

Два роки поспіль «галичанки» доходили до півфіналів європейського Кубку Виклику, перемагаючи досить сильні команди. На новий ігровий сезон наставник «Галичанки» Василь Козар вирішив ускладнити завдання своїм підопічним і заявив їх на турнір, рангом вищий від Кубку Виклику. Пояснює це так:

- Ми - чемпіони України! І, взагалі, мали би вже грати в європейській Лізі чемпіонів. Але це надто великі витрати. Тому поки що заявилися у другий за рангом євротурнір – Кубок ЄГФ. У сезоні 2014/2015рр. грали у третьому за значимістю євротурнірі - Кубку Виклику, бо тоді були віце-чемпіонами України, поступившись перемогою ужгородським «Карпатам». А «Карпати» в свою чергу змагалися у Кубку ЄГФ. Тепер ми - найсильніші в національному чемпіонаті, так що боротимемось за Кубок ЄГФ, а «Карпати» зіграють у Кубку Виклику.

- Василю Миколайовичу, знаючи Вас, підозрюю, що суперниць з «Пріштіна» ви вже вивчили…

- Ми збирали інформацію про команду «Пріштіна». Знайшли відео їх ігор, подивилися-проаналізували, а потім мені сказали, що «Пріштін» вже нового формату. Минулого сезону вони були другими у чемпіонаті своєї Республіки. А потім розпалася команда-чемпіон і більшість гандболісток звідти ввійшли до складу «Пріштіна». У них змінилися крайні гравці, хороша права півсередня гандболістка, ще й шульга. Ну і не забуваємо про типово сербський характер дівчат – битимуться до останнього.

- Певно, нелегко буде «Галичанці» боротися з сербками без своїх лідерок - Іри Стельмах і Тамари Смбатян?

- Дійсно, від нас пішли лідери: Тамара та Іра грають у Польщі, Олена Косик перейшла до «Карпат». Тому ми підключили кращих з нашої юніорської команди, нещодавніх випускниць Львівського училища фізичної культури – Софію Давидянц, Ольгу Василяку, Наталію Стрюкову. Дівчата перспективні, ще й мають хороший ігровий досвід – наприклад, цього літа виступали на Всесвітній студентській універсіаді. До слова, у збірній команді України, сформованій на цю Універсіаду, з 12-ти гандболісток десятеро були з нашої «Галичанки». Щодо Кубку ЄГФ - для нас цей Кубок новий, тому якихось захмарних завдань не ставимо, набираємося досвіду.

- Чи можете запевнити, що у команді сьогодні є гандболістки, здатні повноцінно замінити лідерок, які пішли?

- Зі свого чималого тренерського досвіду скажу вам, що ніколи не знайдете двох гравчинь, абсолютно схожих за манерою чи якістю гри одна на одну. Кожна все одно чимось відрізняється, чимось особлива. Тому говорити про те, хто здатен сьогодні замінити Іру чи Тамару в «Галичанці» не бачу сенсу. Хоч такої, як Стельмах, у мене ще не було за всі тридцять років тренерства, і ,певно, вже і не буде. А взагалі у нас на кожну позицію є по дві досвідчені гравчині, ще й третя - з молодих. Власне, тим і вирізняється «Галичанка», що ми даємо можливість грати і молоді, на відміну, наприклад, від тієї ж збірної. У збірній є п’ять гравців, а решта сидять на лаві і плескають. У мене інші підходи та інша стратегія.

- І все ж, хто тепер грає на позиції Іри Стельмах та Тамари Смбатян?

- У мене було 8 основних гравчинь, зараз їх 10. Під Іру будувалася одна гра, Іра пішла… Запитання Ваше природнє, але не надто правильно казати: «пішла Стельмах, а на її місце встали ті і ті...». Все це досить умовно. Але Ви просто змушуєте мене відповісти – Наталія Савчин і Ольга Василяка, а на місце Тамари – Софія Давидянц. Та повторюся - це досить умовно…

- До речі, чи зіграє Наталія Савчин на Кубку ЄГФ. Адже у цьому сезоні вона залучена до збірної команди України, відповідно, часто проходить підготовку у Києві?

- Наталка вже повернулася з відбіркових матчів до чемпіонату Європи, які наша збірна, на жаль, програла. В понеділок виходила у складі «Галичанки» на чемпіонаті України проти команди Тернополя. Так що не хвилюйтеся, Наталя вже з нами (усміхається).

- Що очікує «Галичанку» після ігор другого раунду Кубку ЄГФ?

- У випадку виходу до третього раунду єврокубку, а це вже 1/16 фіналу, зустрінемося з турецьким клубом «Муратпаша».

- Участь в Євротурнірах дороге задоволення для ігрових видів спорту. Завдяки кому маєте змогу виходити на європейській рівень?

- З 2006 року ми під опікою фінансово-промислової групи «Росан». Згодом до співпраці з «Галичанкою» долучилися нові партнери, серед яких багато допомагає керівництво ринку "Шувар". Маємо підтримку від банку «Кредит Дніпро», СОК «Сервіс» та інших. Є ще ціла група спонсорів, які потрошку сприяють. Не залишились осторонь і міська рада, і обласне управління спорту. Люди побачили, що «Галичанка» достатньо сильна команда і на європейському рівні, адже два роки доходили до півфіналів Єврокубків. Тож в нас повірили! Дівчата гідно представляють не лише місто Львів, але й усю Україну! Нам вирішили допомогти. Усі потрошку, а разом виходить суттєва підтримка. Від свого імені та імені «галичанок» ще раз дякую їм усім.

- Дякую і Вам за розмову. Ні пуху, ні пера!

 

Автор: Наталія Васьо
За матеріалами: Галичина Спортивна


15.10.2015 835 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

907
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

727
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1837
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3167
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2516
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2503

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

173

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

694

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

654

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1546
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

307
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

641
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

581
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

287
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

351
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26992
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

807
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19645
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

387
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

369
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

695
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1219 1