Галабала: Обласна рада має всі важелі впливу, щоб добитися справедливої сплати податків надрокористувачами (відео)

 

/data/blog/99695/042aa3b9367f9b5ea5e837bcda9111d2.jpg

 

Надрокористувачі повинні платити законну ціну за користування земельними ділянками де видобуваються газ і нафта.

 

Про це повідомила заступник голови обласної ради, очільниця фракції «ВОЛЯ» Ольга ГАЛАБАЛА під час засідання комісії з питань екології та раціонального природокористування облради, пише Фіртка.

 

«Ситуація з надрокористуваннями у області є катастрофічна. Тому робочою групою ми будемо з’ясовувати усі проблеми екологічного податку і надр по районах. Адже ми бачимо, що нафту та газ викачують у величезних обсягах, але на місцевих бюджетах це не відображається. Якщо держава зобов’язує платити ренту, то вона сплачується у великих об’ємах, в області фактично залишаються копійки», - відзначила Ольга ГАЛАБАЛА.

 

На території Івано – Франківської області надано 156 спецдозволів на використання надр, з них 54 спецдозволи на видобування нафти та газу.

 

Обласною радою спільно з фіскальною службою було проаналізовано суму надходжень податків до обласного бюджету від даних підприємств за користування водою, газом, нафтою корисними копалинами загальнодержавного та місцевого значення.

 

«У нас було засідання з представниками райдержадміністрації, районної ради та сільськими головами в Косівському районі, оскільки там багато питань по видобутку нафти та газу. Проаналізувавши усі матеріали ми побачили, що фактично ніхто не сплачує податок за землю, ця проблема спостерігається фактично всюди. Надрокористувачі здебільшого сплачують платять за землю за ставкою 1% або взагалі не оформляють договори. Великою проблемою є й те, що вони платять податок за площу де знаходиться сама скважина – це сотка - дві землі, за інші, а це є 300 метрів природоохоронної зони ніхто не платить, хоча земля не може бути ніким використана. Це є системна проблема усього Косівського району», - розповіла Ольга ГАЛАБАЛА.

 

Ольга ГАЛАБАЛА навела приклади по конкретних користувачах нафти і газу, які функціонують на території області. Зокрема, деякі з них, а «Богородчанинафтогаз» загалом сплачує 35 млн. грн. з них у місцевому бюджеті залишається 195 тис. грн. а за землю сплачується 19 тис. грн. У їхньому розпорядженні Богородчанське родовище, Богрівська, Дзвинівська, Яблунька, Кричка ділянки.

 

«Укргазвидобування» сплачує 130 млн. грн. загалом податку, з них фактично усі кошти ідуть як рента до державного бюджету, тільки 203 тис. грн. залишається у місцевих бюджетах, з них 93 тис грн. – сплата земельного податку. «Велика проблема у Косівському районі та Яремчанській міській раді з «УКРНАФТОЮ». Тому протокольно було прийнято рішення запросити представників «УКРНАФТИ» на засідання екологічної комісії і розглянути сплату податків за Микулинецьке газове родовище, де не оформлені договори з РДА й не сплачується належна плата за землю» - відзначилаГАЛАБАЛА.

 

Обласна рада є відповідальна за погодження спецдозволів і надання гірничих відводів. Єдина структура, яка сьогодні займається контролем цих дозволів є департамент геоконтролю Держгеонадр, який знаходиться у Львові та працює на декілька областей одночасно.

 

Заступник голови облради переконана, що громадам потрібно діяти - інформувати геоконтроль про будь які порушення. Ця служба може штрафувати підприємства за недотримання норм законодавства, суми штрафів є колосальні. З них 50% йде в бюджет місцевої ради.

 

«Обласна рада має усі важелі впливу, тому що крім того, що ми надаємо погодження на отримання спецдозволу ми маємо право ініціювати призупинення будь якого спецдозволу. Потрібно припиняти ганебну практику, коли з наших надр качають газ і нафту, а місцеві громади з цього фактично нічого не отримують», - підсумувала політик.

 


17.02.2016 369 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

933
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

748
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1857
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3201
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2528
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2518

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

197

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

709

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

666

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1565
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

332
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

663
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

594
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

306
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

365
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27005
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

817
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19657
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

401
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

380
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

706
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1258 2