ФРС про економіку США

 

Федеральна резервна система США опублікувала чергову "Бежеву книгу" (названу за кольором обкладинки) - економічний огляд, який публікується вісім разів на рік у США та представляє собою узагальнення звітів дванадцяти Федеральних резервних банків. Огляд характеризує сферу промислового виробництва, послуг, сільського господарства, фінансові інститути, ринок праці, ринок нерухомості.

 

Згідно зі звітом, останні місяці 2011р. виявилися "надзвичайно сприятливими" для американської економіки - збільшилися обсяги виробництва, зросла купівельна активність, громадяни США стали частіше виїжджати за кордон. В цілому, як показує звіт ФРС, з 12 банківських округів 11 показали позитивні результати в період з листопада по грудень 2011р.

 

Іншими позитивними показниками стали дані з ринку праці. Так, за грудень 2011р. було створено 200 тис. робочих місць, а рівень безробіття знизився до 8,5%. Підйом в сфері важкої промисловості допоміг поліпшенню ситуації на ринку автомобілів, а інфляція дещо знизилася.

 

Проте, наголошується в звіті, економіка США як і раніше дуже вразлива і залежить від таких факторів, як ситуація в Європі, де зараз бушує боргова криза, а також майбутнього рішення Конгресу США про продовження податкових пільг та допомог з безробіття, які перестають діяти в лютому ц.р. Відмова продовжувати фінансування даних проектів може знизити купівельну здатність, тим самим приводячи до уповільнення зростання економіки.

 

Я б сприйняв цей документ як чисто передвиборний, причому ФРС виступає на стороні діючої адміністрації Обами. Пов'язано це, як мені здається, з двома основними причинами. Перша - суто апаратні бюрократичні зв'язки, які пов'язують грошову владу США. Друга - наявність у Республіканській партії, яка претендує на те, що вона змістить Обами з поста президента, сильної опозиції до ФРС, насамперед, в особі Рона Пола, який поки міцно йде на другому місці в списку потенційних кандидатів у президенти від цієї партії.

 

Передвиборна ситуація видна у великій кількості місць цього звіту. Перш за все, у високій оцінці економіки. Реальних даних для цього, загалом, немає.

 

Говорити про виробництво складно, оскільки зростання запасів може бути і в падаючій економіці, а обсяг продажів росте тільки в номіналі - реальна оцінка інфляції звертає тут плюс в мінус. Крім того, не будемо забувати, що дефіцит бюджету США виріс на трильйон доларів - і практично всі ці гроші пішли на приріст продажів. А без цього трильйона - що б було?

 

Крім того, не будемо забувати, що зростання продажів стосується, в основному, споживчих товарів. А нерухомість продовжує падати, і за обсягом продажів, і за ціною. Так що сукупний попит продовжує падати, особливо, його, що називається, «природна частина», без стимулювання з боку бюджету. Єдине, що виросло всерйоз, це експорт, однак тут ще потрібно розбиратися, як і чому.

 

Про безробіття вже писалося стільки разів, що навіть говорити набридло! Статистичні органи США одним помахом руки викинули зі списку робочої сили кілька сот тисяч людей, які можуть працювати, але роботи не мають - в результаті чого і вийшов необхідний позитивний результат.

 

А якщо враховувати всіх хто хотів би працювати по повному завантаженню, але не має такої можливості, то виходить, що рівень безробіття в США під двадцять відсотків. Інша справа, що такі цифри оприлюднити під час передвиборної кампанії зовсім не хочеться.

 

Згадка про Європу зрозуміло - завжди потрібно мати можливість послатися на якісь зовнішні причини неприємностей. Типу, це не ми, це - вони.

 

Відзначимо, що «вони» місяць тому надрукували за день близько трильйона доларів (ну, точніше, більше 700 мільярдів євро) і можна сміливо сказати, що вже частина-то цих грошей точно потрапить на ринки США. Що, з одного боку, підтримає ліквідністю фондовий ринок, а, з іншого, швидше за все, позначиться на зростанні цін. Загалом, теоретично, Євроцентробанку грошова влада США повинна сказати «спасибі», проте, швидше за все, прямо це сказано не буде.

 

А ось зауваження про продовження податкових пільг дуже показове. Для адміністрації Обами це питання принципове: їй ніяк не можна допустити падіння фондових ринків до виборів. А для цього потрібна ліквідність. Програма нових податкових пільг була «зарубана» республіканцями, але тут допомогу надала Європа. Але потрібен ще якесь серйозне джерело, яким якраз може стати якраз продовження старих пільг. Так що мусування цієї теми зрозуміле.

 

Якщо ж і тут у демократів з Білого дому нічого не вийде, то у них з'являться проблеми. Оскільки явних джерел ліквідності більше не видно, залишається друкувати гроші самим. Але робити це до літа небезпечно з точки зору передвиборчої кампанії - подальша з лагом 3-5 місяців «інфляційна хвиля» може поховати під собою надії Обами на переобрання. І що тоді робити?

 

Загалом, виходячи з вищесказаного, «Бежева книга» видається суто передвиборчої агіткою, спрямованої на підтримку чинної адміністрації. Нічого такого особливо страшного в цьому немає - як кажуть, справа житейська. Однак для того, кого цікавить реальний стан справ, такий документ багато дати не може, якщо, звичайно, не враховувати деякі додаткові обставини. Головним з яких, як мені здається, є ситуація з приватним попитом - який продовжує падати. Повільніше, ніж на початку 30-х років минулого століття, але явно. Десь із швидкістю 5% на рік. Поки, в усякому разі.

 


Саме це, як мені здається, є головним висновком за підсумками 2011 року. Поки що грошова влада США знайшла джерела компенсації падіння приватного попиту, але ці джерела, загалом, вже вичерпані, а де шукати нові наразі незрозуміло. А попит буде падати, це очевидно, оскільки структурні диспропорції не ліквідовані.

 

Зрозуміло, масована емісія такі джерела дасть - хоча від неї виникнуть свої проблеми. Але всі вони меркнуть на тлі виборів - а значить, швидше за все, емісія буде. А от що далі - це вже велике питання. Поки мені ясно тільки одне - що владі США потрібно буде знайти десь 500 мільярдів (як мінімум) реальних доларів для того, щоб закрити «дірку» від падаючого попиту. Зрозуміло, з ростом інфляції ця цифра зростає. А слово «реальних» в даному випадку означає - не емісійних. В іншому випадку, якщо вважати інфляцію реально, то продовження економічного спаду неминуче.

 

Михайло Хазін,



Джерело: worldcrisis.ru


12.01.2012 Михайло Хазін 910 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1208
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2522
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2112
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2169
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6550 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2453 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

336

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1147

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1282

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1402
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

278
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

585
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2062
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26513
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

554
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10465 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8011
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

534
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

404
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

546
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

623
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1584