Франківці Ірина та Ігор Гурик: Людям треба зрозуміти, куди країна хоче рухатись далі

Батьки Героя Небесної Сотні Романа Гурика, громадські активісти Івано-Франківська Ірина та Ігор Гурик дали відверте інтерв’ю у програмі «ПравоЗнати» на радіо «Західний полюс».

Розповіли, як змінилось їхнє життя та життя країни за останні п'ять років, виховання дітей та вибори, пише Типовий Франківськ.


Мати Романа Гурика Ірина каже, за останні п’ять років у родині нічого суттєво не змінилося. Вона продовжує жити в тому ж руслі, що й раніше. Втім, зазначає, у сім’ї немає чіткого розуміння про те, що сталося з Романом.

«Коли Роман в останній вечір прийшов додому, залишив на стільці куртку. Так от ця ж куртка вже п’ять років висить на тому ж кріслі. Напевно, в нас є такий мозковий самозахист і таке розуміння цієї всієї ситуації, що нам легше думати, що Роман десь закордоном на навчанні і рано чи пізно приїде, аніж аналізувати і розуміти, що взагалі сталось», - додає Ірина Гурик.

Активістка розповідає, що у суспільстві також не помітила особливих змін. Втім їй дуже імпонує те, що збільшується тенденція на українську мову. Також, незважаючи на те, що, за словами людей, українці живуть бідно, багато хто все ж їздить на відпочинок закордон. Ірина каже, тішить те, що люди виїжджають з України, дивляться на світ. Особливо, коли йдеться про молодь.

Ігор Гурик подякував франківцям за підтримку усім українцям та закликав прикарпатців зробити свій свідомий вибір.

«Свідомий тому що, насправді ці вибори надважливі. Саме зараз. Тому що в момент після Майдану ми всі хотіли і зараз хочемо рухатись до кращого життя. А краще життя - це цивілізований світ, де питання або непорозуміння вирішуються в конструктивному діалозі, коли можна усе обговорити, дійти до спільного рішення, а не вбивати, ненавидіти одне одного, не бажати зла комусь іншому», - коментує батько Романа Гурика.

Активіст додає, щоб люди зробили свій свідомий вибір, їм треба сісти, подумати, обміркувати ситуацію, яка зараз є і чітко зрозуміти, куди країна хоче рухатись: чи йти до цивілізації, розвитку, звідки протягують руку і запрошують, чи повернутися в дрімучі часи, які вона вже прожила.

«Просто потрібно поставити галочку навпроти правильного прізвища. А проти всіх безглуздо голосувати. Адже якщо в тебе немає людини, яку ти хочеш бачити на цьому пості, ватро задуматись, може, ти і є цією людиною, але нічого для цього не робиш. А якщо тобі дали вибір серед тих, хто є у списку, ти вже маєш вибрати кращого», - зазначає Ігор Гурик.

Ірина Гурик наголошує, не можна бути нейтральним в цей час і ставити галочку проти всіх. Тому що країна просто стоятиме на місці і не рухатиметься нікуди. А рух потрібен: вперед чи назад, буде видно згодом.

«Ми повинні рухатись і не можемо постійно стояти на одному місці. Зараз є дуже багато ресурсів, де можна читати, вибирати, аналізувати, думати. Що означає поставити галочку проти всіх? Це виходить, як завжди: у нас винні всі навколо, тільки не я. А чому не я? Бо страшно взяти на себе відповідальність? А чому тоді було не страшно Небесній Сотні, а чому не страшно хлопцям в ООС? Тепер давайте ми заліземо в кущі і будемо все звалювати на них. Перекласти відповідальність на когось найлегше. І це, на мою думку, совкове виховання, це неправильно», - обурюється активістка.

Нагадаємо, 19-річний юнак Роман Гурик був студентом ПНУ ім. В. Стефаника. Він загинув 20 лютого 2014 року на передовій під час зіткнень на вулиці Інститутській від кулі снайпера у скроню.


15.04.2019 7456 2
Коментарі (2)

Сергій 2019.04.20, 14:28

патріотична дитина загинула за шоколадного вурдалаку судити гада особлива падяка і шана батькам за патріота-Українця

OUH 2019.04.22, 13:50

Зверніть увагу, як працюють путінські тролі - це троль під ніком Сергій. Підмінюють поняття,  ніби й пише про патріотизм, але таким чином, щоб очорнити та викликати ненависть до того, хто безпосердньо до загибелі хлопця не мав відношення,  до того, хто підняв з нуля українську армію, яка не дає Путіну просуватись далі на Одесу та Київ та вбивати наших співвітчизників. Схожі пости в інтернеті поширюються і будуть поширюватися масово, для цього існує ціла мережа ботів, які маскуються під українців.

 

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

69
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

112
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

503

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

430
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4088
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18052
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814