Франківський ринок тримають за горло

 

/data/blog/54992/be83bfdf76d5fcce2547fdcad0a4c7ce.jpg
 
 
У лютому цього року революційні події торкнулися й центрального ринку в Івано-Франківську. Тоді підприємці заручились підтримкою Самооборони та Правого сектору і намагалися змінити ринкове керівництво – мовляв, досить платити гроші бандитам. Ігоря Дутку, тодішнього директора ТзОВ «Торговий сервіс», орендаря ринку, навіть ставили на коліна й вимагали зізнатися, що брав хабарі.

 Чому ринок досі в руках місцевого «авторитета» Ігоря Халаменди? Чому підприємці бояться говорити?

Гроші, золото, наркотики

ТзОВ «Торговий сервіс» орендує критий ринок і прилеглу територію з 2003 року, за договором – до 2023-го. Засновником товариства є досі депутат Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів Ігор Халаменда, якого у місті більше знають під прізвиськом Бура. Нагадувати його полум’яну біографію, напевно, не будемо. Достатньо сказати, що незважаючи на великі претензії з боку влади та правоохоронців, Халаменді й нині нічого не бракує – він на волі, депутат і підприємець, продовжує займатися ринковим бізнесом…

В офісі «Торгового сервісу» генерального директора немає. Але є виконуючий обов’язки Сергій Ковальчук, теж з «регіональним» минулим. За часів Ігоря Дутки він працював тут інженером.



У лютому за підтримки Самооборони та Правого сектору підприємці були дуже активними

На вході до офісу – двоє броньованих дверей. У кімнаті дим, за столиком двоє чоловіків та жіночка-білявка, усі палять. Просимо поспілкуватися з керівництвом. Білява пані люб’язно пропонує перейти до сусіднього кабінету, поговорити. До речі, виявилося, що це – Ельвіра Халаменда, дружина Бури, нині вона називає себе представником голови правління. Ситуацію знає добре.

«До цього часу тривав судовий процес і суд ми виграли, – говорить пані Ельвіра. – Було рішення сесії міськради щодо розірвання договору оренди на підставі заяви Ігоря Дутки, яку він написав у лютому. Ми оскаржили це рішення, суд задовольнив наш позов. За контрактом Дутка не мав права розривати угоди, тут він перевищив свої повноваження. Тому 25 лютого ми його звільнили, а 26-го за керівництво взявся Ковальчук».

 
Сергій Ковальчук 

«Коли Правий сектор увірвався в наш офіс, вони шукали мішки з грошима, золото, наркотики. Але не знайшли, – розповідає сам Сергій Ковальчук, який майже одразу доєднався до розмови. – Хотіли передати ринок громаді й самі ж вишукували тут місця, де крутяться найбільші гроші. Ці кошти Правий сектор мав передати Ярошу на вибори президента».

В.о. директора ринку переконаний, що то була спланована міліцією й депутатами акція. А ті підприємці, які вийшли в лютому на протест, тепер шкодують про це. «Коли маєш роботу – ти захищений, а люди створювали проблеми для організації, на яку самі й працювали», – каже він.

Зі слів Ковальчука, вже «в камері під дулом автомата» Ігоря Дутку змусили написати заяву про розірвання угоди з виконкомом. Потім було три судових рішення. Останнє – зовсім недавно, 24 червня. Суд задовольнив позов­ну заяву щодо неправомірних дій влади. А як же слова підприємців у лютому про бандитів і хабарницт­во? Тоді ж виступали не проти особисто Дутки, а проти корупційного керівництва ринку. Проте Ельвіра Халаменда каже, що у людей тоді були виключно виробничі й соціальні питання. Мовляв, накипіло, тому й вийшли. За її словами, згодом вона разом з Ковальчуком поспілкувалася з підприємцями за круглим столом і все нібито налагодилось. Каже, зараз оренда в капітальних спорудах на ринку на місяць коштує 42 грн / м2. Для інших рахують за погонний метр. Наприклад, бабусі за прилавками щомісяця платять від 3 до 10 грн. Торгове місце (точка) – 10-15 грн. Принаймні так стверджують Сергій Ковальчук таЕльвіра Халаменда.

Про що мовчать люди

Якщо підійти на ринку до продавців і запитати про ситуацію, переважно відповідають різко: я не можу говорити з журналістами, не відповім на такі запитання, або – нічого не змінилося, тому нема що казати. Покращення ніби й були, тарифи зменшили. Але у липні, кажуть на ринку, їх знову мають підняти. Окрім оренди, тут платять збір – за торгове місце. Як розповідає підприємець Василь (прізвища просив не називати, втім, як і решта торговців, зрозуміло чому), щодня він платить по 70 грн. за свій автобус з овочами. З легковиків беруть 50 грн., хто хоче місце біля входу – 100 грн. У того ж Василя на місяць виходить понад 2000 грн. «А ще 600 грн. заплатив у податкову, – каже він. – А продаємо тут, бо не маємо вибору. На дорозі ж не станемо, тому мусимо платити їм».

Активіст лютневих подій Юрій (теж без прізвища) зустрітися з «Репортером» відмовився. Говорити боїться, по телефону лише додав: «Відкрито вам ніхто не розкаже про те, що відбувається у нас на ринку. Це ще не така держава, де можна говорити. Не скажу більше нічого, бо підставлю себе. Розказати все вам – означає вирити собі яму. А в мене є сім’я».

З великими зусиллями ми таки знайшли чоловіка з ринку, який погодився розповісти більше. Правда, знову анонімно. За його словами, наприкінці року всі на ринку платять хабарі керівництву, інакше угоду про оренду не укладуть.

«Щороку ми сплачуємо приб­лизно 2000 доларів, окрім самої плати за оренду й за точку, – розповідає співрозмовник. – Ми маємо докази, як директор бере хабар, є навіть аудіозаписи. Результату нема виключно через бездіяльність міліції».

Як каже чоловік, контро­лери на ринку, крім власне збору грошей, виконують ще й таку роботу: погрожують людям і б’ють тих, хто забагато говорить.

«Якщо в кінці року знову доведеться давати хабарі, то вдруге підприємці вже не піднімуться на протест, – переконаний він. – Ще в лютому всі забрали свої заяви про корупцію на ринку, бо тоді їх залякали. Після рішення депутатів віддати ринок громаді до нас приходили хлопці спортивної статури. Комусь погрожували, когось побили – прямо на робочому місці. Були синці, розсічення. Заяви в міліцію нічого не дають – їх не розслідують, нікого нікуди не викликають. Виходить, міліція покриває бандитів».

Чоловік каже, що тому ж Ковальчуку в лютому пропонували бути директором, але від громади. Він відмовився. А Правий сектор обіцяв зробити ще одну революцію на ринку, якщо не припиниться корупція. І що?

 

У болоті тихо й тепло

Активіст Михайло Бойчук (він же Хімік) був одним із лідерів ринкових пікетів у лютому. Каже, лише в дечому підтримував Правий сектор, але членом його не був.

«Я нічого не вимагав, вимагали люди, – пояснює Бойчук. – Вони мали претензії до Дутки й поспілкувалися з ним». Хімік каже, що вдруге підприємців уже не підтримає: «Хіба морально, але не фізично. Вже обпікся, коли допоміг їм. Люди написали 70 заяв, потім забрали їх. Мене звинуватили у всьому, наче це я хотів відібрати ринок». Відтак він пропонує підприємцям звертатися до органів влади, створювати ініціативні групи…

  Нагадаємо, Ельвіра Халаменда казала про те, що «Торговий сервіс» уже виграв суд. А от міський голова Віктор Анушкевичус каже трохи інше.

«Наразі місто судиться з орендарем центрального ринку і до завершення судового спору орендар продовжує здійснювати оперативне керівництво ринком, – коментує мер Івано-Франківська. – Щодо ситуації на самому ринку, то останнім часом підприємці до мене офіційно не звертались. А говорити щось, поки я не маю фактів чи хоча б звернення, не можу, тим більше – коментувати чиїсь відчуття чи страхи».

Висновок сумний. Хотіли змін – піднялись. Налякали – змовкли. Чи зміниться щось кардинально, якщо не йти до кінця? Принаймні в темряві франківського центрального ринку немає натяків на світло. Напевно, якщо підприємці звикли – нехай терплять. Тільки шкода, що люди вмирали та вмирають за нову державу, а поруч продов­жується життя в болоті.

P. S.

1 липня підприємці центрального ринку повідомили «Репортеру», що до них приходило начальст­во. Сказали, що поки ціни не підійматимуть. Диво! Усі на ринку в один голос казали, що в липні платитимуть більше. А тут керівництво подобрішало. Чому б це раптом?

 

Репортер


04.07.2014 898 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

609
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11126 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1867
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1765
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2761
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4621

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

371

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1063

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1471

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1340
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1720
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1532
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1245
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

613
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

692
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1884
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2164 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20383
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

362
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

713 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

746
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1095