Франківський стадіон та гроші на нього: нові подробиці

Майже рік назад питанням будівництва та подальшою експлуатацією збудованого штучного поля зацікавилися депутати Івано-Франківської обласної ради.

Це питання розглядали і під час двох засідань постійних комісій (бюджетна та з гуманітарних питань і свободи слова), за підсумками яких оголошено про намір створити робочу групу, що вивчила би всі обставини, пов’язані з будівництвом нового футбольного стадіону та його подальшою експлуатацією, пише у №135 (1863) від 9 листопада 2018 року газета  «Спортивка».

«На двох депутатських комісіях обласні обранці зазначили, що громадськості презентували один стадіон, а збудували – інший. Мало того, нині його використовує лише обласна федерація футболу, – сказав тоді голова облради Олександр Сич. – Об’єкт, у який вклали значні кошти громади, не може бути у власності будь-якої громадської організації. Наразі стадіон просто знищується, тож проблема є, і то відчутна».

Минув майже календарний рік. З’ясувалося, що ніхто належним чином так і нічого не створив, а з ним і належним чином ніхто не вивчив питання, скільки ж коштів затрачено на те злощасне будівництво і все, що пов’язано з тим горе-стадіоном.

Цікавим є те, що останнім часом чомусь озвучують суму понад 16 мільйонів гривень, що фігурувала у місцевих ЗМІ наприкінці 2017-го року.

Як свідчать певні документи, навіть після помпезного відкриття «новобудови» за участі Президента Порошенка, на спортивний об’єкт у грудні минулого року виділили ще значні кошти з обласного бюджету – понад мільйон гривень. Отже, реально витрачено більше, ніж наразі кажуть.

Ні для кого не є таємницею, що безпосередню вартість будівництва самого стадіону неймовірно завищили, реальну суму коштів, у тому числі залучених із бюджетів різних рівнів, ніхто не може точно назвати. Ніхто з посадових осіб області та міста не може сказати, чому презентували побудову сучасного стадіону, а фактично збудували якесь непорозуміння на 400 місць, що важко наразі назвати стадіоном. Бо ще раз підкреслимо: перед будівництвом громаді показували проект, що разюче відрізняється від збудованого і введеного в експлуатацію об’єкта.

На жаль, неприємна історія, а ошукування та шахрайство й надалі тривають.

Одним із доказів на підтвердження цього може слугувати те, що у двох засіданнях комісій обласної ради був присутній Тарас Клим – безпосередній ініціатор побудови стадіону за програмою УЄФА «Хет-трик» в Івано-Франківську. Так ось, цей горефутбольний функціонер, якого завжди супроводжують скандали, пов’язані з футболом, таке враження, що свідомо обманув депутатів обласної ради. Це випливає зі стенограми засідань. Саме ця особа, якій свого часу вдалось ошукати разом узяті ФФУ, УЄФА та ФІФА (відома історія з підробкою своїх паспортів, що в подальшому дало йому право незаконно отримати звання лайнсмена ФІФА), не тільки не спромігся назвати реальних сум коштів, витрачених на будівництво, замовником якого була обласна федерація футболу. Він не проінформував депутатів, що саме 1-го грудня 2017-го року зареєстроване ТОВ «ІФФФ Івент», засновником якого виступила громадська організація, яку безпосередньо на двох комісіях презентував сам Тарас Клим.

Створивши завідомо сумнівне ТОВ «ІФФФ Івент» і призначивши його директором І. Овчара, людину, яка на сьогодні значиться в реєстрі Люстраційного комітету та щодо якої свого часу порушено кримінальну справу за фактом скоєння злочину під час перебування на посаді голови Тисменицької РДА в часи Януковича, Івано-Франківська обласна федерація у неправомірний спосіб наприкінці січня 2018-го року набула права власності на збудований за бюджетні кошти футбольний стадіон (витяг із Державного реєстру, індексний номер витягу: 112287881).

А далі будову незаконно передали у розпорядження підконтрольного ТОВ «ІФФФ Івент» зі статутним фондом 1 000.00 грн., перетворивши його у механізм заробляння коштів.

Наразі безпосередньо обласна федерація самовільно вирішує, хто й у який спосіб має на ньому тренуватися чи грати. За проведення матчу на штучному газоні беруть 1 500.00 грн., а за годину тренувань – у розмірі свого статутного фонду (1 000.00 грн.). Разом із тим, на штучне поле, збудоване насамперед для дитячо-юнацького футболу, найбільшу футбольну школу області – СДЮСШОР «Прикарпаття», не допускають. Суттєво обмежують у праві проводити свої планові тренування, для усіх 28- ми груп юних футболістів різних вікових категорій.

Наприкінці вересня 2018-го року на сайті Івано-Франківської обласної ради з’явилося повідомлення, що на розгляд чергової сесії подано листи обласної державної адміністрації від 18.09.2018 р. за № 935/0/2/18- 132 та № 936/0/2/18-132 «Про утворення обласного комунального підприємства «Хет-трик» Івано-Франківської обласної ради» і «Про погодження розрахунків ідеальних часток у загальній власності на футбольний стадіон для дитячо-юнацького й аматорського футболу».

Цікавим видалося те, що частка громадської організації, яка подає звітність державним органам та установам про неприбутковість, зазначена в розмірі 73- ох відсотків, так як виявляється, що на будівництво стадіону ця організація виділила понад 12 мільйонів гривень!

Постає слушне запитання, звідки такі кошти взяла неприбуткова громадська організація, яку в жовтні 2017-го року очолив Андрій Бондаренко – особа, пов’язана з низкою корупційних скандалів, насамперед, зі заводом із виробництва штучного покриття ТОВ «ФФУ Продакшн», де він є його керівником, а також із історією про розподіл майже трьох тисяч квитків на фінал Ліги Чемпіонів УЄФА у Києві, де та особа обіймала посаду директора департаменту з підготовки і проведення зазначеного фіналу 2018- го року.

Невже там, де завжди присутній уродженець Івано-Франківська Андрій Бондаренко, там завжди щось нечисто?

У цьому контексті потрібно відзначити, що у документах, які особисто подав голова Івано-Франківської ОДА О. Гончарук, суттєво занижена сума коштів, фактично профінансована з обласного бюджету. Так, відповідно до листа департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА від 15.06.2018р. за № 104/01-07, зазначається, що з обласного бюджету на будівництво спортивної споруди витрачено лише 4 619 тис. грн., в той саме момент, коли безпосередньо голова ОДА, власне, у своїй доповіді на сесії обласної ради на початку року озвучив суму коштів, освоєних на будівництві з обласного бюджету, в розмірі 6 800 тис. гривень.

Також викликала велике здивування відсутність у проекті рішення частки самого міста Івано-Франківська, яке також вкладало значні кошти (приблизно 1 млн грн.) і безпосередньо виділило земельну ділянку, ринкова вартість якої, за словами міського голови Р. Марцінківа, сягає понад 20 млн гривень.

До такого перебігу подій виявила своє ставлення прокуратура Івано-Франківської області, яка протягом тривалого часу не вживала жодних правових дій в історії з тим злощасним будівництвом, що двічі відвідував Президент України Порошенко.

Так, наразі стало відомо, що прокуратура подала відповідне оскарження. Прокурори направили до Господарського суду області скаргу про скасування рішення на право власності на стадіон за товариством «ІФФФ Івент», що створила обласна федерація.

У цей час на сесії обласної ради, що відбулася у жовтні, питання щодо створення будь-якого комунального підприємства «Хет-трик» Івано-Франківської ради і про розподіл часток у власності майбутнього КП не розглядали.

А поки на вулиці Грушевського в Івано-Франківську, фактично своєю бездіяльністю спричинивши таку ситуацію, не можуть поділити футбольне поле зі штучним покриттям, воно продовжує руйнуватися та покриватися іржею, в той час як юних футболістів на нього й далі не допускають.

Петро Гончарак,  «Спортивка»


14.11.2018 2242
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1946
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1852
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1846
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5458 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2144 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1501

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

734

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

789

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

988

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3671
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10248
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26132
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10173 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

890
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

184
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

255
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1268
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

872