Франківці колядували у Європі (фото)

 

Відповідно до Угоди про співпрацю між містом Івано-Франківськом та Новосольським Повітом Любуського Воєводства Республіки Польща та на запрошення Старости п. Юзефа Сушинського група дітей, членів батьківських комітетів, педагогів навчальних закладів міста Івано-Франківська з 15 по 22 січня відправилися  до Польщі для участі у Міжнародному культурологічному проекті «Ангельська сила новорічна».

 

Для хору хлопчиків та юнаків міського Центру дитячої та юнацької творчості (кер. Ірина та Ярема Павлики)  це вже не перша поїздка у Європу. Минулого року вони вже брали участь у Міжнародному мистецькому проекті «Українська коляда в Європі» в м. Краків. Бажаними гостями для жителів м. Нова Суль був добре відомий за межами України вокальний ансамбль «Гуцулочки» Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника (кер. Марія Клепар). А колядницький гурт польських класів ЗШ№3 (кер. Наталя Йосипова) вперше брав участь у мистецькому проекті, тому діти старанно готувалися, розучили на польській мові віншування та три колядки «Спи, Єзуню», «Тиха ніч», «Сьогодні в Вифлеємі».

 

Для участі у проекті були запрошені, крім української делегації, представники польської сторони та група молоді з Німеччини. Метою проекту був культурний обмін між його учасниками, представлення різдвяних, колядницьких та новорічних традицій своїх народів.

 

16 січня після тривалого переїзду до Нової Сулі, поселившись і повечерявши, учасники нашої делегації пішли відпочивати, бо наступного дня їх чекало знайомство з польськими та німецькими школярами.

 

Святкова зустріч відбулася у фізико-технічному ліцеї «Електрик» м. Нова суль, що є партнером ЗШЛ№23 м. Івано-Франківська. На зустрічі були присутні з української сторони заступник начальника УОН МВК м. Івано-Франківська  п.Світлана Уварова, Директор ЗШЛ №23 п. Микола Василик та з польської  староста Новосольського повіту Юзеф Сушинський, адміністрація ліцею «Електрик», які привітали присутніх в залі з Новим роком, Різдвом Христовим та побажали цікавого перебування. Розпочалася зустріч мультимедійною презентацією українських різдвяних традицій від Різдва Христового до Йордану нашою делегацією. Далі німецька група представила різдвяні звичаї віруючих протестантської церкви. А господарі свята продовжили тему «Ангельська сила новорічна» цікавою мультимедійною презентацією про місце і роль ангела в світовій культурі, як в  в християнстві, так і в мусульманстві і буддизмі культури.

 

Діти віком від 7 до 21 року при допомозі батьків і педагогів виготовляли ангелів з підручних матеріалів, якими потім була прикрашена сцена Новосольського будинку культури. Закінчився майстер-клас колядками у виконанні хору хлопчиків.

 

Увечері в той же день відбувся перший концерт на польській землі,  вокальний ансамбль «Гуцулочки», хор хлопчиків та юнаків, учні ЗШ №3 виступали перед жителями Кольско. На концерті були присутні члени офіційної делегації м. Івано-Франківська М.Верес, Л.Слободян, С.Уварова, І.Ковалюк, М.Василик.

 

Наступного дня діти відпочивали, купалися в рекреаційному басейні міста Зелена Гура, оглядали панорами міста з терас, а ввечері знову виступ, виїзд у Липіни, де проживають багато етнічних українців – лемків. Відбулася зустріч наших вихованців з учнями місцевої школи, проведено майстер-клас, де діти разом з дорослими розмальовували ангелів. 18 січня, і хоч давно закінчилося католицьке Різдво, у нас – святково прибраний зал, через весь зал накриті столи, прикрашені ялинки, на столах запалені свічки, різдвяна кутя, що приготували  українські мами – відчуття Святої вечері панує в залі. Почався вечір коляди.Колядували польські діти, українські, а разом з ними весь зал.

 

Вокальний ансамбль «Гуцулочки» під кінець виконали ряд українських та лемківських народних пісень.

 

Четвертий день перебування. Ознайомлення з містом, адже з 2010 року Івано-Франківськ та Нова Суль – міста-побратими.  Екскурсія по Новій Сулі, порту, байдарковій пристані. Діти побували у міському дитячому парку, який занесений у «Книгу рекордів Гіннеса». А ввечері прощальний концерт коляди у Новосольському Домі Культури. У концерті взяв участь також сербський хор з Німеччини. Це слов’янське населення, яке понад 1000 років проживає на території сучасної Німеччини, офіційно визнано національною меншиною, зберігає власну культуру, традиції і навіть мову. Цікаво прозвучали польські колядки у джазовій обробці у виконанні польського Big Band та його солістки.

 

Тепло приймали глядачі польські колядки у виконанні учнів ЗШ №3. Довго не відпускали зі сцени хор хлопчиків. Прозвучало більше 10 коляд у їхньому виконанні, акапельно і з супроводом, а оплески не вщухали. Діти виконували «на біс» польську народну пісню «Гей соколи» в перекладі на українську мову.

 

Справжнім подарунком для глядачів був вихід на сцену вокального ансамблю «Гуцулочки» у складі Надії Кіндрат, Лесі Бойко та художнього керівника п. Марії Клепар (Леся Гардаман не брала участі у проекті). Барвисті костюми, цікаві обробки, милозвучний спів, художнє виконання полонили глядачів. У програмі виступу вісім колядок, щедрівки «Ой у полі, полі» та «Ладо, Ладо», польські колядки «Темненька нічка» та «Христос родився». Не дивлячись, що це був вечір коляди, дівчатам довелося на прохання глядачів виконати ряд лемківських пісень: «Не пий, коню воду», «Там за селом стежка», «Недалеко ліска д ліски», «А моє любування» та українські народні пісні.

 

Після концерту староста  Новосольського повіту п. Юзеф Сушинський вручив дітям солодкі подарунки, а керівники колективів отримали Подяки.

 

В останній день роботи делегації колективи розділилися. Колядницький гурт ЗШ №3 та «Гуцулочки» виступили з колядою  у костелі Воздвиження Святого Христа села Отинь.  Хор хлопчиків та юнаків МЦДЮТ презентував свою програму у греко-католицькій церкві Покрови Божої Матері в Зеленій Гурі.

 

Заключним акордом проекту став виступ хору у Зеленогурському Університеті. В залі члени української делегації, представники влади, освіти, культури Новосульського повіту, священники православних парафій Любуського воєводства, науковці, представники української громади. На сцені хор студентів вищих навчальних православних закладів м. Варшави ім. Св.Тетяни, прозвучали твори на старослов’янській мові. Хор священників православних парафій Любуського воєводства виконував українські та лемківські колядки. Хор хлопчиків представили на суд глядачів всю Різдвяну програму, віншували, вітали з Новим роком та Різдвом Христовим. Бурхливі овації стояли в залі після кожного художнього номера. Діти втомлені але щасливі покидали сцену з мрією ще раз повернутися у цей  далекий але такий близький серцю і зрозумілий край.

 

 

 


30.01.2013 2151 1
Коментарі (1)

Гість 2013.01.30, 19:07
А що Фіртка видаляє коментарі????? __________________________________ ФІРТКА сподівається, що всі її користувачі є толерантними та гармонійними особистостями, які не дозволяють нецензурного спілкування, агресії, хамства та суджень, які не хотіли б отимувати на свою адресу. Побажання щодо роботи Фіртки прохання адресувати на firtka.if.ua@i.ua
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1831
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5395 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

707

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

755

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

953

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

986
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1738
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10152 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7689
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

98
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

203
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1254
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850