Формування еліти соціального підприємництва: у Франківську проходить Міжнародна конференція з інклюзивного розвитку бізнесу (ФОТО)

Сьогодні, 22 листопада, в Івано-Франківську розпочалась III Міжнародна конференція з інклюзивного розвитку бізнесу: на шляху до сталого фінансування.

Конференція проходить на території інноваційного центру «Промприлад. Реновація» – проєкту зі сфери імпакт-інвестування, що є яскравим прикладом співпраці влади, бізнесу та громади.

Вперше за три роки місцем проведення заходу обрали не Київ, а Івано-Франківськ. Адже наше місто успішно реалізовує ідею соціального підприємництва та створює сприятливі умови для подальшого розвитку цієї сфери, інформує Фіртка.

Представники центральних та місцевих органів влади, підприємці та керівники громадських організацій, дипломати та іноземні експерти, громадські активісти та фахівці Проєкту ПРОМІС зібралися втретє, аби зосередити увагу на актуальних питаннях впровадження інклюзивного підходу на всіх рівнях суспільного життя.

Протягом двох днів у Франківську дискутуватимуть над питаннями сталості інклюзивних підприємств, запровадження засад інклюзивності в приватному, муніципальному та громадському секторах, а також розглянуть успішні приклади реалізації таких проєктів в Україні.

За словами Олександра Кучеренка, директора проєкту ПРОМІС, у Франківську є громадські лідери, які започаткували цей рух в Україні. Сьогодні обговорять успішний досвід українських міст, щоб сприяти розвитку соціального бізнесу.

«В першу чергу ми хочемо представити досвід Франківська, досвід інших міст, де ми впроваджуємо ініціативи інклюзивного бізнесу. Дуже важливо, що бізнес має бути не тільки прибутковим і корисним, але й має бути інклюзивним та залучати всі верстви населення», - розповідає Олександр Кучеренко.

Зокрема визначатимуть пріоритети подальшого розвитку.

В Україні напрям соціального підприємництва тільки починає розвиватись і не в кожному місті він має підтримку місцевої влади, а це досить важливо. На урядовому рівні також немає законодавчої бази та інформаційних заходів, які б піднімали свідомість суспільства.

Втім Олександр Кучеренко додав, попри те, що в Україні соціальний бізнес робить лише перші кроки, ПРОМІС бачить величезний потенціал люде, які готові вкладати  кошти у соціальні проєкти.

«Ми звикли, що бізнес має бути в першу чергу успішним і має приносити прибуток. Але ж важлива річ, яку інколи забувають: бізнес також має бути корисним та соціального-відповідальним. Ми переконані, що це не тільки потреба часу, це потреба країни. Тому кожен бізнес має думати про інклюзивність, як спосіб дати кожному громадянину шанс на розвиток», - зазначив Олександр Кучеренко.

У перший день конференції говоритимуть про те, як започаткувати соціальний бізнес громадським організаціям, про вплив жіночого підприємництва на розвиток економіки, перспективи аутсорсингу державних соціальних послуг в Україні.

Менеджер з розвитку малого бізнесу та підприємництва у канадійському місті Вон Рафаель Коста приїхав, щоб поділитися досвідом свого міста у галузі розвитку соціального підприємства. 

На прикладі Канади він розповів про роль муніципалітетів у розвитку та підтримці соціального бізнесу. За його словами це допомагає уряду досягати поставлених цілей.

Зокрема, основні цілі зосереджені у п’яти напрямках: стійкий розвиток довкілля, охорона здоров’я, інновації та інфраструктура під “smart city”, громадський транспорт, благополуччя і безпека.

«Наша ціль  — поєднати стартапи і досвід тих підприємств, які давно працюють. Ми розвинули цю програму, яка уже діє три роки. І у вашій країні треба розробляти проблему, яку ви хочете вирішити за рахунок створення такого підприємства», - каже Рафаель Коста.

Експерт з економічного розвитку місті Вон Ніша Маноча, розповідає, наразі працюють над тим, щоб зробити місто привабливим для інвесторів, міжнародних партнерів, які хочуть вкластить в економічний розвиток.

«В інклюзивній складовій ми залучаємо активних жінок до економічного розвитку і робимо все можливе, щоб вони почували себе рівними партнерами. Для цього  у нас працюють різноманітні програми, які фінансує уряд Канади. Крім того, на місцевому рівні є фонди, які забезпечують фінансування. Тому наше завдання залучити жінок, як рівних партнерів. Ми підтримуємо їх, допомагаємо створити нові бізнеси», - зазначає Ніша Маноча.

Голова «Об’єднання соціальних підприємств України» з Полтави Анатолій Павленко, розповів, що сьогодні соціальне підприємництво це революція класичного бізнесу.

«Він покликаний створити соціальну цінність та готовий нею ділитися. Соціальне підприємництво сьогодні конкурує зі звичним. Нам приємно, що зараз формується нова еліта соціального підприємництва, яке не хоче лише заробляти. Нажаль, ми сьогодні констатуємо факт, що бумом для розвитку соціального підприємництва стали актуальні проблеми нашого суспільства: незадоволеність потреб громад, повільність реакції органів самоврядування на актуальні виклики, неефективність вирішення екологічних проблем», - розповів Анатолій Павленко.

Втім за його словами доводиться констатувати й складнощі у розвитку соціального бізнесу. Зокрема це відсутність чіткої законодавчої бази, комплексних навчальних програм. На фоні чого можуть виникати певні спекуляції представників класичного бізнесу.

Частина соцпідприємців на початку свого становлення вкладає власні кошти, залучає міжнародну підтримку.

«Проте сьогодні відсутня просвітницька робота про суть соціального підприємництва. Тому важливим кроком має бути популяризація з акцентом на тому, який вплив воно здійснює. Нам приємно, що на Полтавщині багато громад впроваджують успішний досвід, зокрема канадійський.

Соціальне підприємництво покликане подолати нерозуміння суспільства.

Мова йде про людей з інвалідністю, людей, які вийшли з місць позбавлення волі та яким необхідна соціальна включеність. Щоб вони не почували себе відкинутими. Ми хочемо переконати органи місцевого самоврядування для того, щоб надавали певні преференції малим соцпідприємців на тендерних торгах, щоб для них передбачалось навчання», - зазначає Анатолій Павленко.

Протягом конференції учасники пройдуть майстер-класи та розглянуть досвід інклюзивного підприємництва Львова, Полтави, Вінниці.

Як розповів директор проєкту ПРОМІС,  інклюзивність є одним з пріоритетів Вінниці:

"У Вінниці працює ГО «Гармонія», як створена людьми з інвалідністю. Вони мають підтримку протягом декількох років. Є організація «Відкриті серця» для людей з інвалідністю, які вирощують овочі та реалізують їх. Це ще один приклад. В цьому випадку ми допомогли їм придбати відповідне обладнання. У Полтаві працевлаштовують жінок, які відбували покарання. Вони навчаються швейної майстерності та виробляють продукцію і це також спосіб інтеграції та інклюзивності", - каже Олександр Кучеренко.

Завтра учасники конференції відвідають різні підприємства та організації в Івано-Франківську.

"Серед них Туристичну Асоціацію Івано-Франківщини, вони поділяться своїм досвідом підтримки жінок-підприємиць. Також відвідаємо представників організації, яка займається реставрацією старовинних дверей. Ми працюємо з громадськими організаціями та соціальним бізнесом, або з малими підприємствами, які сприяють розвитку соціального бізнесу. Це організації, у яких на меті є не комерція, а соціальна користь. «Тепле місто» - це один із прикладів, і Urban Space 100, який відомий на всю країну", - додав Олександр Кучеренко.

Захід відбувається в рамках реалізації проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС), який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів (ФКМ) за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, а також в партнерстві з проектом «Промприлад. Реновація» та платформою «Тепле Місто».

 

Фотогалерея


22.11.2019 1148
Коментарі ()

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1849
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1802
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1789
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5305 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2096 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1464

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

639

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

722

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

917

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

952
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1689
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3616
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10194
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26068
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10118 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7663
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

849
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1352
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

327
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1214
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

812
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1027