Forbes: «Ніхто не вкладе гроші в Сомалі»: що думає бізнес про конфлікт в Мукачеві

 

Чи можуть збройні сутички на Закарпатті погіршити й без того погане ставлення інвесторів до України.

 

Перестрілка з важкої зброї, вбиті й поранені, спішно підняті за тривогою збройні сили – це не повідомлення з зони антитерористичної операції на Донбасі, а опис подій у Мукачевому, мирному до останнього часу закарпатському містечку. 11 липня тут розгорнувся конфлікт між силовиками та представниками «Правого сектору», під час якого трьох осіб було вбито й одинадцятьох – поранено.

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево
Фото УНІАН

 

Причина зіткнення, за версією «Правого сектору», – боротьба з контрабандними потоками тютюнових виробів, які на Закарпатті контролює нардеп Михайло Ланьо. Останній стверджує, що бійці ПС прийшли вимагати в нього грошей на потреби організації, зокрема лікування поранених товаришів, проте переговори зайшли у глухий кут і закінчилися стріляниною.

 

Бійці ПС, які брали участь у перестрілці, а потім утримували оборону від силовиків, найімовірніше, залишили місце конфлікту, припустив губернатор Закарпаття Василь Губаль. Тож озброєна стадія конфлікту, очевидно, завершилася і перейшла в юридичну. 13 липня генеральна прокуратура у зв'язку з подіями на Закарпатті викликала на допит Михайла Ланя і має намір допитати нардепа Віктора Балогу, який пройшов до парламенту від Закарпатської області і вплив якого в регіоні до останнього часу був близьким до цілковитого.

 

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево
Фото: mukachevo.net
 

Якщо сам конфлікт у Мукачевому тривав дві доби, то його наслідки можуть бути значно довгостроковішими. Перестрілка з гранатометів і загиблі на вулицях українського міста, що сусідить з ЄС, – маркер, який працює проти держави у всіх можливих областях. Найкритичніші наслідки від збройного зіткнення в Мукачевому – страх інвесторів і відкладений на невизначений термін безвізовий режим із ЄС.

 

Forbes опитав представників політикуму та бізнес-середовища, чи є підстави для таких побоювань.

 

Єгор Фірсов, член Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

Епізод, який стався в Мукачевому, однозначно, не на руку Україні. До нас і так були претензії щодо неналежного виконання дорожньої карти, але вони стосувалися технічних речей – несвоєчасного введення біометричних паспортів тощо. А питання територіальної цілісності – це неприйнятна ситуація для безвізового режиму.

Але, втім, немає правил без винятків. Погляньте на Молдову: незважаючи на те, що у них є проблема Придністров'я, ЄС ухвалив політичне рішення про введення з ними безвізового режиму. У ситуації з Мукачевим, якщо ми доведемо Європі, що цей інцидент був єдиним і ми далі працюємо над своїми помилками, добровольчі об'єднання легалізуються, держава робить усе, щоб бійці таких об'єднань почувалися соціально захищеними, то, гадаю, проблем не буде.

Якщо ситуація затягнеться чи – ще гірше – повториться в інших містах, звичайно ж, для Європи це буде гучним дзвінком. ЄС не захоче бачити в себе державу, подібну до Сомалі, де хто завгодно може брати зброю і чинити розправи, не належачи до жодних легальних збройних об'єднань. Для Європи це буде вагомий аргумент на користь того, щоб не давати нам 2016 року безвізовий режим, на який ми всі так довго чекаємо.

 

Олександр Кардаков, голова наглядової ради «Октава Капітал»

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

Сьогодні через корупцію в усіх ешелонах влади, зокрема й у «верхівці», Україна взагалі не має інвестиційної привабливості. Якщо офіційні особи Вашингтона звинувачують чиновників у корупції, то погіршити ситуацію вже ніщо не зможе. Ситуація [конфлікт у Мукачевому] неоднозначна, центральна влада займає [позицію] однієї сторони, хоча, на мій погляд, не мають рації обидві. Це може призвести до розколу країни.

 

Ігор Петрашко, заступник генерального директора агрохолдингу Ukrlandfarming

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

Якщо конфлікт триватиме, і справедливого покарання винних від усіх сторін не буде, це дуже серйозно вплине на інвестпривабливість України. Однозначно це вже не локальні події − вони набули глобального розголосу. На вихідних я отримав масу дзвінків від інвесторів, у тому числі від тих, хто має вплив на Конгрес США. Всі вони дуже стурбовані тим, що відбувається в Мукачеві.

Мова йде вже не тільки про залучення інвестицій, а й про політичну підтримку − це негативно позначиться на готовності США і Європи допомагати нам. Я вважаю, що відносини з МВФ також можуть погіршитися, хоча сам Фонд з цього приводу поки що не робив заяв.

Що ж до шляхів вирішення конфлікту я, в цілому, підтримую тези глави фракції БПП Юрія Луценка: необхідно усунути учасників конфлікту на місцях з відстороненням керівництва регіональних силових структур, провести неупереджене розслідування причин зіткнення під патронатом генпрокурора, начальника МВС і під контролем президента. Водночас незаконні формування повинні бути роззброєні − не можна, щоб у містах стріляли з гранатометів. Такі кроки зробили б у будь-якому цивілізованому суспільстві, наприклад, у США чи Європі, якби там сталася схожа ситуація.

 

Юрій Товстенко, начальник відділу в роботі з борговими інструментами на локальному ринку Concorde Capital

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

 

 

Звичайно, зіткнення в Мукачеві сприяють погіршенню інвестиційного клімату. Вони показали, що навіть далеко від Донбасу – біля самих кордонів із ЄС! − можливі збройні конфлікти.

Але якщо ця ситуація буде одиночною і не матиме продовження − говорити про істотний вплив на інвестклімат не варто.

 

Ерік Найман, керуючий партнер компанії Capital Times

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

Іноземні інвестори тепер із ще більшим острахом будуть ставитися до України. Події в Мукачеві знову підняли питання значної кількості зброї та озброєних людей в країні, нездатності центральної влади їх контролювати і бути гарантом дотримання законів, прав бізнесу та громадян.

Це, в першу чергу, політична подія, а будь-яка політична нестабільність, яка загрожує також здатності влади тримати під контролем озброєних людей, ставить питання правової держави: хто тепер при владі − люди зі зброєю чи все-таки особи, уповноважені законом? Якщо будуть такі питання, і на них не буде чіткої відповіді, ніхто не буде інвестувати [в Україну].

«Правий сектор» повинен або роззброїтися, або стати частиною офіційних правоохоронних органів. Він не може бути самостійною «бандитською» силою. Владі потрібно вирішити це питання.

 

Єгор Перелигін, начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

 

 

Будь-які конфлікти всередині країни негативно впливають на настрої інвесторів. Якщо раніше їх можна було переконати, що конфлікт локалізовано на сході України, то тепер вони можуть вирішити, що і на заході, на кордоні з Європою, ніхто не застрахований від подібних інцидентів.

 

Ігор Хсів, міжнародний експерт

«Никто не вложит деньги в Сомали» – что думает бизнес о конфликте в Мукачево

 

З точки зору зовнішньополітичної ситуації конфлікт у Мукачево, безумовно, сумна подія. Це може потенційно ускладнити отримання безвізового режиму з ЄС. Але я б не говорив, що справа в самому конфлікті, а швидше, в способі, яким Україна вирішить його. Очевидно, що сама по собі ситуація не додає Україні рейтингів, але для нашої влади вона може стати зручним приводом для пояснення громадянам, чому вдруге зірвано безвізовий режим. «Правий сектор» буде в ролі невістки, яка завжди в усьому винна.

 

Хоча причини насправді глибші й фундаментальніші. На Ризькому саміті виключно з вини України було провалено угоду про безвізовий режим, оскільки влада не виконала план із 15 пунктів для надання цього статусу. На сьогодні повністю виконано лише 2 пункти, 8 виконано частково, за решту ще зовсім і не бралися. Тому, головна загроза не Мукачево, а політика української влади, яка свідомо спрямована на тотальний саботаж цього плану дій, тому що його виконання їм вкрай невигідне. Це робилося і раніше, під час Ризького саміту, це продовжується і зараз.

 

На конфлікт у Мукачеві ЄС навряд чи буде посилатися, вибудовуючи відносини з Україною. Поки що це локальна подія, і тільки Угорщина вжила заходів, а точніше, тільки оголосила про те, що буде їх вживати.

 

Сама по собі ситуація на західному кордоні набагато більше загрожує зриву безвізового режиму з ЄС, ніж те, що відбувається в Мукачевому − тотальна злочинна контрабанда, якій потурають чиновники вищого ешелону. Києва. Питання не в місцевій владі західних регіонів України, не в їх правоохоронцях і митниках, це лише виконавці, невеликий інструмент. Всі питання і причини виключно в Києві в районі Печерських схилів.

 

forbes.ua


13.07.2015 726 1
Коментарі (1)

Назар Слободян 2015.07.13, 18:40
У франції ісламісти в штатах діти розстрілюють дітей.. Чогось бізнес не тікає, а якщо єс відкладе безвізу, то це всьоголиш удачна причина, як кажуть головне бажання
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

867
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11451 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1999
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1884
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2875
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4801

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

535

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1170

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1680

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1423
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1821
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1651
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8882
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

722
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

799
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1987
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

975
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

468
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

428 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

811 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

850