Етичний кодекс Галичан

 

 

Пропозиція лікаря-психіатра Олеся Фільца створити Етичний кодекс галичан зробила мені полегшу. Адже тепер авторів проектів такого кодексу можна підозрювати у будь-чому, тільки не у божевіллі.



Мушу теж визнати, що пропозиція доктора Фільца є більш влучною, ніж моя річної давності ідея про створення Партії Галичан. Тоді головний сумнів викликав пункт - з кого саме можна творити таку партію. Тепер зрозуміло - з людей, які слідуватимуть Етичному кодексові Галичан. Не зовсім, правда, мені зрозуміло, чому доктор Фільц звертається до радянських часів (якщо це не спрощення журналіста, що переказував його слова), коли нібито «населення мало більш гостре відчуття етичності і моралі», яке «кудись поділося». Кожен добрий Галичанин знає, що поняття етичності і моральності при «совєтах» було лише блідою подобою справжніх галицьких рис, та й то плекалося всупереч, а не завдяки радянській владі.



Втім, старого не повернути, а історії не змінити. За останні сто років населення Галичини зазнало суттєвих кількісних і якісних змін. Багато галичан, бойків і гуцулів за цей час «совєтизувалися» і «українізувалися» у найгіршому розумінні цих понять, натомість, чимало прибульців з-за Збруча цілком поважно і безповоротно «галичанізувалися». Виходячи з цього, статус Галичанина потрібно творити як понад-національний, понад-конфесійний і позапартійний.



Тому Етичний кодекс Галичан (ЕКГ) повинен бути вільним від політики, а базуватися виключно на поняттях етики й естетики, моралі і культури. Тож ЕКГ повинен містити на початковому етапі щонайменше три розділи:




1. МОВА галичан завжди була відмінною від офіційних мов всіх імперій і держав, до складу яких входила Галичина. При цьому, збагачуючи мови інших народів, галицька мова не кремпуючись збагачувалась і сама, запозичуючи від інших. Це дає ту перевагу, що серед Галичан жодна інша мова не може мати домінуючої позиції. Саме до цієї мови - суміші діалектів народів Галичини та цивілізаційних домішок з латини, німецької, ідиш, польської etc. - повинні повернутися справжні Галичани. «Повернутися» в сьогоднішніх реаліях означає не більше як - використовувати для спілкування між собою, оскільки «державною» у нас залишається доволі штучна мова, створена на основі наддніпрянських діалектів, а «міжнаціональною» ще більш штучний «язик» - сурогат церковно-словянщини, німецьких винаходів та азіатських прокльонів. Для письмового спілкування поміж Галичанами задля адекватної передачі думок і збереження краси мови необхідно перейти на латинку. 


2. МОРАЛЬ галичанина є однією з найбільш незвіданих таємниць європейської міфології і філософії. З суміші і різноманіття моральних принципів всіх тих народів, що століттями творили феномен Галичини, утворилася головна наша спільна морально-етична риса - особливе ставлення до не-галичан. Тож сучасний Галичанин повинен ставитися до всіх інших або зі зневагою (до слабших), або з ненавистю (до сильніших). І головний принциповий пункт - не соромитися цього. Соромитися, натомість, годиться неприязного ставлення до інших Галичан з огляду на їхню «нижчість» в будь-якій сфері. Оскільки уникнути цього, зрозуміло, не вдасться, то потрібно прикладати чималих зусиль, щоб цю ваду вміло маскувати. 


3. КУХНЯ галичан є настільки багатою і різноманітною, що «меню» майже всіх центрально-східних європейських держав потрібно було б об`єднати, щоб їй дорівняти. Голубці і вареники, тушена капуста і реберця, бульба у різних варіантах і кулеша кількох сортів, холодець і фарширована риба, борщі і грибна мачанка, бужениці і шпондерки, а також різноманітні пляцки і пампухи, цвібаки і струделі. Все це годі перелічити, але й без того зрозуміло, що такий раціон для кожного Галичанина є достатнім на всі випадки життя. Тож немає потреби долучати до цієї кухні ще різні там пєльмєні і шашлики, хачапурі і шаурму, хот-доги і шпинати та всяке інше невідомо-що, від споживання чого добрий Галичанин дістає як не срачку, то дурнячку. Те ж саме стосується і напоїв: вина і коньяки, спиртові горілки і віскі - не можуть нам замінити смачних і поживних галицьких міцних настоянок і легких наливок, світлого і темного пива. Адже від цих рідних напоїв жоден Галичанин не може впитися чи втратити розум. Навіть, якщо хильнув зайвого, дещо побурачковів і ноги йому заплітаються, то ніколи не буде поводитися (чи принаймні - чутися) по-свинськи. Саме тому дотримуватися галицької кухні у щоденному житті є неменшим обов`язком справжніх Галичан, ніж розмовляти своєю мовою чи поводитися згідно зі своїми нормами моралі. 




Мабуть, зрозуміло, що запропоновані у цьому проекті пункти до майбутнього Кодексу є лише базовими, але не остаточними. Етичний кодекс будь-якої спільноти є живим організмом, що змінюється разом зі спільнотою та зовнішніми обставинами. Однак, цього цілком достатньо, щоб почати створення спільноти визнавців Етичного кодексу Галичан. Все решта сформується у процесі дотримання головних вимог Кодексу - адже наші вчинки у приватному житті і поведінка у публічній сфері залежать передусім від того, як ми говоримо, за якими принципами будуємо взаємини з іншими людьми, ну і, звісно - як ми харчуємося та п'ємо.

 

 


21.01.2012 Володими Павлів 2005 4
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

681
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1952 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11404 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

342

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1090

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

78
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

289
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1088
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

760
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4449
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

82
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

358
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

668