Друге життя заводу «Промприлад»

 

 

Минулого тижня, 21-23 липня, в Івано-Франківську з робочим візитом перебувала Зіґрід Німер — співзасновниця і керівник ufaFabrik у Берліні.

 

Це один із перших у Європі прикладів успішно реалізованого проекту ревіталізації промислової зони, а нині — відомий культурно-освітній майданчик. UfaFabrik у 2004-му була відзначена ООН в рамках програми UN-Habitat — як «Найкраща практика покращення життєвого середовища». Поділитись досвідом Зіґрід Німер приїхала на запрошення платформи «Тепле Місто» і за підтримки Посольства Німеччини в Україні.


 
Погляд збоку

Питання переорієнтації промислових об’єктів, які втратили свою первинну виробничу функцію, актуальне для країн пострадянського простору, України зокрема. Бачимо спроби або успішні приклади ревіталізаційних проектів у Києві, Харкові, Львові. В Івано-Франківську теж є незадіяні постпромислові площі. Візит Зіґрід Німер важливий зокрема в контексті проекту «Промприлад», що передбачає оновлення і перепрофілювання індустріального простору заводу «Промприлад» на майданчик для креативного бізнесу, урбаністичних, мистецьких та освітніх проектів і процесів.

 

— Упродовж трьох днів у Франківську Зіґрід Німер зустрічалася з різними групами людей, дотичними до проекту «Промприлад». Це міська адміністрація, учасники і команда пілотного проекту «Промприлад» і широка публіка. Для кожної групи це було важливо. Для міської адміністрації — щоб зрозуміти, в чому суть таких проектів, як вони впливають на місто. Для команди, котра працює над проектом, — щоб подивитися на нього збоку, відсторонитися від нагальних питань, проаналізувати глибше.

 

Зіґрід, яка працює в цій тематиці вже близько 39 років, було що сказати, вона поєднувала все наскрізними зв’язками в єдину картинку. Ідея запросити її була пов’язана насамперед із бажанням мати зовнішнього експерта, який би критично поглянув на наш проект. Деякі її думки стосуються деталей, інші проекту в цілому. Хорошим моментом, на її думку, є те, що починаємо з пілоту, не заходячи відразу в масштабність об’єкта. Також наша гостя звернула увагу на співвідносність міста — його розмірів, кількості населення — із об’єктом: «Промприлад» доволі великий у масштабах Франківська, якщо порівнювати ufaFabrik, причому не щодо цілого Берліна, а лише стосовно околиці (майже 19 тис м на 450 тис місцевих мешканців). Тож виникають питання, як наповнювати простір заводу та як це може спрацювати. Говорили і на тему економіки, що дуже часто є вирішальним моментом у прийнятті того чи іншого рішення. А також про комунікацію та внутрішньокомандну динаміку: як ми працюємо над проектом, як він комунікується назовні, і як це відображається на його якості, — підсумовує кількаденну роботу Олександр Шевченко, координатор програми «Урбаністика» платформи «Тепле Місто».

 

 

Проект, що змінює місто

За участю німецької експертки 21 липня відбувся круглий стіл «Ревіталізація індустріальних зон у межах міста: досвід Берліна та перспективи для Івано-Франківська». До обговорення долучились представники Івано-Франківської міської ради, учасники проекту «Промприлад». Презентуючи проект, керівник платформи «Тепле Місто» Юрій Филюк нагадав, що зараз триває його другий етап — запуск пілотного проекту.

 

Після ремонту один із поверхів восени буде наповнений різними функціями й активностями, як коворкінг, медіахаб, урбан-лабораторія, танцювальна школа, офіси інноваційних компаній та управління інвестиційної політики ІФМР, кафе, дитячий простір. Учасники круглого столу погоджуються, що загалом проект є масштабним і складним, а його втілення, безумовно, змінить місто. Зокрема заступник міського голови Івано-Франківська Богдан Білик вважає, що проект є перспективним і може сприяти зниженню рівня молодіжного безробіття.

 

 

Після круглого столу та відвідин «Промприладу» Зіґрід Німер теж поділилась думками:

— Мені видалось цікавим те, що «Промприлад» розташований дуже близько до центру міста: туди можна легко дістатись пішки; я не знаю багато про ваш регіон, але припустила б, що люди зможуть приїжджати автобусами чи потягами до міста і потім їхати на «Промприлад» на події або за певними послугами. Я багато дізналася про проект: здивована його розмахом й амбітними планами. З нетерпінням чекаю, коли буде втілено пілотну частину, мені цікаво побачити, як проект розвиватиметься. Через п’ять років може трапитись багато речей, які в цей момент ми не здатні уявити, тому що це життя і постійний розвиток. Яким буде результат невідомо, але я повна надій, що цей проект проживе принаймні 38 років, як ufaFabrik.


 
Історія успішного перетворення

Історія ufaFabrik почалась у 1979-му. Тоді група молодих активних людей, котрі шукали власний спосіб життя і самовираження в умовах післявоєнної трансформації Німеччини, захотіли створити у Берліні (західній частині міста, що входила до складу ФРН) креативний простір, де могли б жити і працювати. Ідеальним місцем для цього вони вважали колишню кінофабрику UFA (Universum Film AG), де раніше виготовляли плівку.

 

За словами Зіґрід, котра від самого початку була учасницею цих перетворень, грошей і продуманого плану група не мала, але були візія і готовність інвестувати у своє майбутнє. Тогочасний німецький уряд підтримував активне життя в західному Берліні, та місцева адміністрація планувала знести кінофабрику. У відповідь активісти організували вуличне арт-дійство, розповідали про свої плани місцевим мешканцям, відкрито і з гумором, — заручились підтримкою громади і врешті отримали контракт на оренду приміщень UFA. Загалом спілкуванню з сусідами із самого початку приділяли велику увагу, на воротах ufaFabrik висів заклик «Запрошуємо кожного». Добробут громади тут вбачають у єдності чотирьох факторів: культурна активність, соціальна рівність, економічне процвітання та стале довкілля.

 

 

Нині ufaFabrik — це понад 18 тис м², 7 будівель, 220 найманих працівників (із них 35 є резидентами), 200 000 відвідувачів на рік і сотні найрізноманітніших подій. Назагал у пріоритеті три напрями: мистецтво та культура, екологія і сталий розвиток, соціальні проекти й залучення громади.

 

Тут проводять виставки, спектаклі, концерти, перформанси, фестивалі, конференції, воркшопи. Упродовж дня кожен знайде щось до смаку — від спорту й цирку до танців і театру, від екопроектів й тваринної ферми для дітей до органічної випічки й гостинності. Це відкритий майданчик, чимало активностей орієнтовано на дітей, сім’ю. На ufaFabrik, наприклад, діють культурний і сусідський центри, цирк, вільна школа, кафе, пекарня, крамниця, гостьовий будиночок. Цікаво, що прибуток отримують зокрема й від продажу енергії, зґенерованої сонячними панелями (екологічність тут у пріоритеті). Хоча ufaFabrik розташована не в центрі Берліна, однак цей «культурний оазис» туристи не оминають.

 

 

UfaFabrik і «Промприлад» — різні: за масштабом та місцем розташування у місті, за підходами й моделлю, за умовами, в яких реалізовуються. Проте вони мають і спільне. В обох випадках мова про формування у місті простору для обміну знаннями, ідеями і практичним досвідом, що відкриватиме нові можливості для фахівців і громади, для міста й регіону.

 

Проект «Промприлад» передбачає оновлення і перепрофілювання індустріального простору заводу «Промприлад» в Івано-Франківську на перетині таких напрямів, як креативна економіка, урбаністика, інновативна освіта і сучасне мистецтво. Нині триває його другий етап — запуск пілотної частини (ремонт частини приміщення, оновлення і наповнення його першими функціями). Партнери проекту: «Тепле Місто», ГО «Інша Освіта», Garage Gang, CANactions. MitOst, UBDP.

 

Тепле Місто


28.07.2017 4080 1
Коментарі (1)

Євген Романишин 2017.08.05, 09:21
Перетворюють Україну в сировинний придаток із пафосом це представляють.Колишнє потужнє промислове підприємство де працювало не одна тисяча жителів міста, перетворюють у торгові точки, нічні клуби і.. радійте гої,а промтовари вам привезуть з Заходу,влада нищить і далі промисловіть міста. У-р-а!!! Їдемо в Європу!!!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1859
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1805
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1805
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5319 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2101 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1467

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

660

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

729

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

919

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

956
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1697
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3623
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10198
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26070
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10127 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7667
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

851
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1354
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

332
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1223
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

817
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1030