Дороги смерті: Скільки на Прикарпатті у ДТП гине людей і чому (ІНФОГРАФІКА)

Нові дороги, потужні машини та безглузде бажання поганяти у підсумку дають розтрощені автівки, покалічених людей та забрані життя. Основною причиною автопригод, які скоєні цьогоріч на Прикарпатті є перевищення безпечної швидкості.

За офіційною статистикою смертельних ДТП в Україні в п'ять разів більше, ніж у країнах Євросоюзу. Щороку в Україні в дорожньо-транспортних пригодах гинуть більше ніж 3 тис осіб і понад 30 тис отримують травми.

За 10 місяців 2019 року в Івано-Франківській області зареєстровано 2691 дорожньо-транспортну пригоду, що на 13,16 % більше ніж за аналогічний період минулого року. В аваріях вже травмувалися 856 людей і 117 – загинули.

Статистика доволі моторошна та невтішна. Тому Фіртка разом із поліцією вирішила розібратися, що ж є причинами аварійності на дорогах, в який час трапляється найбільша кількість ДТП і які дороги Прикарпаття є "лідерами" у смертності.

Так, основними причинами автопригод, які скоєні протягом 2019 року є:

  •  перевищення безпечної швидкості – 1007 автопригод;
  •  порушення правил маневрування – 891 автопригоди;
  •  недодержання дистанції – 407 автопригоди;
  •  керування транспортним засобом у нетверезому стані – 300 автопригод;
  •  порушення правил проїзду перехресть – 139 автопригод.

Тут варто згадати не тільки про учасників дорожнього руху, які сидять за кермом, а й тих, хто пересувається пішки.

Не секрет, що пішоходи не рідко нехтують своєю безпекою і щоб скоротити собі шлях переходять дорогу у невстановленому місці. Як наголошують у поліції, найбільша кількість ДТП з постраждалими трапляється саме за участю пішоходів, де найбільше гине людей та отримують травми.

Якщо говорити мовою цифр, то на території Івано-Франківської області 211 ДТП з постраждалими сталося за участю пішоходів,  в яких загинуло 36 осіб та 187 травмовано.

Іноді люди перебігають дорогу просто перед автомобілями, іноді рухаються проїжджою частиною у нічний час без спеціального світловідбиваючого одягу, а є й випадки, коли просто лежать посеред дороги.

Остання ситуація мала місце ще на початку року. Поблизу міста Бурштин  близько 1 години ночі на автодорозі Н-09 сполученням «Мукачево-Львів» водій вантажного автомобіля марки «Вольво» переїхав чоловіка, який лежав на дорозі. Ця аварія закінчилася смертю.

Цього ж дня аналогічний випадок трапився у селі Солуків Долинського району. Можна сказати, що цьому пішоходу «пощастило» більше, адже його переїхав легковик. Але через отримані численні травми, йому ще довго доведеться повертатися до нормального життя та докласти немало зусиль, щоб стати на власні ноги.

Головні причини аварій ми з’ясували, то ж визначимо,  які райони за концентрацією ДТП є "лідерами".

Якщо дивитися у площині найбільшого зростання загальної кількості аварій в Івано-Франківській області, то у першій п’ятірці опинилися: Галицький, Городенківський, Яремчанський, Снятинський та Тисменицький райони.

Проте, ситуація змінюється, якщо враховувати ДТП з потерпілими. Тут першість мають  Долинський, Богородчанський, Яремчанський, Коломийський та Калуський райони.

Натомість, зростання кількості травмованих цьогоріч внаслідок автопригод маємо у Долинському, Городенківському, Яремчанському, Галицькому та Коломийському районах.

Що ж стосується загиблих людей внаслідок аварій, то маємо таку картину найбезпечніших районів Прикарпаття, на дорогах яких сконцентровані смертельні дорожньо-транспортні пригоди:

Перша сходинка – Івано-Франківськ та прилеглі траси, які під контролем патрульної поліції – 26 смертей;

Друга сходинка – Надвірнянський район – 16;

Третя сходинка – Галицький, Долинський та Тисменицький райони – по 11 загиблих у кожному;

Четверта сходинка – Калуський район – 9;

П’ята – Богородчанський – 6 людей загинули.

Варто наголосити, що більш ніж половина людей, які загинули внаслідок дорожньо-транспортних пригод помирали на місці аварії – це близько 65 миттєвих смертей тільки за цей рік. Крім того, ще третина травмованих, не зважаючи на те, що змогли дожити до транспортування у лікувальні заклади, протягом 30 діб залишали цей світ. І ще 14% отримували травми, від яких помирали дорогою в лікарню.

Найжахливішим у цих всіх історія є те, що аварії забирають життя дітей. За січень-жовтень 2019 року на території Івано-Франківської області зареєстровано 156 ДТП за участю дітей, з них – 140 ДТП з постраждалими, в яких загинуло 7 дітей та ще 157 травмовано.

Не тільки Прикарпаття, але й сусідні регіони шокувала моторошна автопригода, внаслідок якої чоловік втратив всю свою сім'ю.

10 липня, приблизно о 21.20 год на ділянці автодороги Н-10 «Стрий-Чернівці-Мамалига», що в с. Княжолука Долинського району відбулося зіткнення автомобіля марки «Ford Focus» та зустрічного автомобіля марки «Kia Sportage». Унаслідок ДТП двоє малолітніх пасажирів (3 та 5 років) автомобіля «Ford Focus» від отриманих травм померли в Долинській ЦРЛ. Не встиг чоловік оговтатися від похорону дітей, як через 10 днів у лікарні померла також його дружина.

Згодом виявилося, що водій автомобіля марки «Kia Sportage», який у момент скоєння ДТП, згідно з висновком експертизи, перебував у стані алкогольного сп’яніння, був затриманий у порядку статті 208 КПК України. Встановлено, що за кермом перебував депутат сільської ради Богдан Проців, якого у Франківську в залі суду взяли під варту.

Та згодом апеляційний суд відпускає водія під заставу. Наразі розгляд справи триває. Можливо, якби водій був тверезим, то зміг уникнути зіткнення, яке забрало відразу життя трьох людей.

У Нацполіції констатують, що п’яні водії – це одна з проблем прикарпатських доріг.

Здавалося, що підняття штрафів за кермування у нетверезому стані хоч якось мало б впливати на свідомість «відважних» водіїв. Проте реальні цифри вщент розбивають це припущення.

Ви тільки вдумайтеся, що саме п’яні водії стали причиною 300 дорожньо-транспортних пригод на дорогах Івано-Франківської області, з яких у 71 випадку були постраждалі. На совісті цих людей залишиться 19 смертей та 116 травмованих осіб.

Працівники поліції  за десять місяців 2019 року склали 2887 протоколів про адміністративне правопорушення за статтею 130 КУпАП (керування транспортним засобом особами, які перебувають у стані сп’яніння).

Один із таких водіїв-вбивць 31 березня поблизу села Дем'янів Галицького району на легковику марки "Опель Вектра" виїхав на зустрічну смугу і протаранив "Таврію". Рятувальники та медики, які прибули на місце події з жахом дивилися на груду металу, яка колись була «Таврією».

Пасажирка автомобіля "ЗАЗ 110" 26-річна жителька села Битків, Надвірнянського району від отриманих травм загинула на місці події. Після тижня боротьби за життя у лікарні помер молодий архітектор з Прикарпаття Віталік Кульчицький. Ще одна дівчина отримала серйозні травми, але все ж таки вижила.

У результаті суд визнав водія Opel винним і призначив йому покарання у виді позбавлення волі терміном на 8 років. В один день нетверезий водій забрав два життя і поламав своє.

Також ми визначили, що за підсумками перших 10 місяців найсмертоноснішим став липень – саме у цей період на дорогах Прикарпаття внаслідок ДТП загинули протягом цього року найбільше людей, проте у загальному щодо скоєння аварій "у лідерах" жовтень.

За даними поліції, із семи днів тижня найнебезпечнішою є п’ятниця, у цей день найчастіше трапляються автопригоди.

Аналізуючи кількість ДТП за часом скоєння, слід відмітити, що пік аварійності припадає на 15 годину.

Насамкінець.  Всесвітня організація охорони здоров'я заявляє, що у світі кожні 24 секунди в ДТП гине одна людина. Дорожньо-транспортні пригоди забирають на планеті життя щонайменше 1,35 мільйона осіб щороку. Травмування внаслідок ДТП є головною причиною смерті людей у віці 5–29 років. Тому поліція Івано-Франківської області вкотре нагадує:

пішоходам забороняється:

  • раптово виходити, вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід;
  • допускати самостійний, без нагляду дорослих, вихід дітей дошкільного віку на проїзну частину;
  • переходити проїзну частину поза пішохідним переходом;
  • затримуватися і зупинятися на проїзній частині;
  • переходити пішохідний перехід, слухаючи музику в навушниках, а також користуючись мобільним телефоном.

Водіям завжди варто враховувати погодні умови та технічний стан автомобіля. У разі застереження синоптиків про можливі сильні опади, обледеніння автошляхів, густого туману, бажано утриматись від поїздок власним автомобілем. Адже складна обстановка на дорозі вимагає максимальної концентрації уваги та професійних дій, відтак не варто ризикувати власною безпекою та оточуючих вас людей. Відслідковуйте ситуацію на дорогах за повідомленнями офіційних джерел та за допомогою спеціальних електронних сервісів. Враховуйте можливі ускладнення та ретельно плануйте маршрут пересування.  Якщо ж виникла нагальна потреба вирушити у дорогу у складних умовах, подбайте про запас палива, візьміть з собою їжу та гарячий чай чи каву, тепло одягніться, не забудьте зарядити засоби зв’язку.

Керуючи транспортним засобом, завжди будьте максимально обережні, обирайте швидкість руху та дистанцію, що дозволять вчасно зреагувати на зміну дорожньої обстановки. Не забувайте про необхідність з 1 жовтня вмикати ближнє світло фар під час руху поза межами населених пунктів.

Слизька дорога є тим чинником, що збільшує гальмівний шлях транспортного засобу у кілька разів. Тому, якщо виникає потреба зупинитися, знижуйте швидкість поступово. Не робіть різких маневрів та завжди переконуйтесь, що це буде безпечно для інших учасників руху. Не забувайте при зупинці включати аварійну світлову сигналізацію.

Особливо будьте уважними й обережними під час руху у нічний час або упродовж тривалого перебування за кермом. Пам’ятайте, що втома водія у дорозі – один з ризиків потрапляння у ДТП. Відчувши потяг до сну, втому, погіршення самопочуття – зупиніться у безпечному місці та дозвольте собі відпочинок, у разі необхідності – зверніться по допомогу.

Якщо під час руху ви побачили, що хтось потрапив у скрутне становище через негоду чи технічну несправність, не будьте байдужими: запропонуйте посильну допомогу, викличте аварійні служби або зателефонуйте за номером «102».

Бережіть життя - воно безцінне!

Лілія Горковенко


25.11.2019 Лілія Горковенко 10312 2
Коментарі (2)

Ігор 2019.11.30, 18:21

В США на дорогах щороку гине  40 000 людей.

Ігор 2019.12.04, 19:33

В США за рік на дорогах гине 40 000 чоловік.

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6443 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

482

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

386
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759