Дорога моя Ліно!

 

/data/blog/66435/5edc132747a765ecb745c1326047c3cd.jpg

 

День тридцятий…

Пишу тобі цього листа з окопу. Ти не сердься, що папір ледь брудний - я старався вирівняти його руками, які уже 23 дні не бачили мила. Не ображайся, що букви кривулясті і час од часу втрачають рядок - я надто часто озирався назад, щоб попередити друзів про можливу атаку ворога.

Знаєш, сьогодні вранці наді мною літали снаряди. І, замість того, аби сіпнутись, прокинутись і вирватись з цього жорстокого сну, я схопив автомат і навкарачки поповз до товариша - будити його і забирати у безпечне місце.

Після першого нападу я якийсь час лежав і дивився на небо. На холодне, безхмарне і помережене птахами. У вухах моїх досі гуділи снаряди, і серце так виривало груди, що в якусь мить я злякався: а раптом воно вистрибне, забризкає усе кров'ю і страхом? Тоді я схопився за груди руками і наказав серцю не сіпатись. Якщо я помру зі страху чи відчаю, побратими мої здадуться…

 

День сорок п’ятий

У нашому батальйоні з'явився новий - доброволець Марек, корінний поляк. Вранці він вітається з нами - "Честь!". Так по-польському звучить "Привіт". Я вважаю, ми всі заслуговуємо Марекового привіта - всі ми заслуговуємо честі. Поляк знає лише одне слово українською - "Свобода". Він приїхав сюди воювати за неї. І, що дивно, Марек приїхав визволяти нашу свободу.

Честь, Ліно! А як твої справи? Я пам'ятаю, як ти возила нам хліба одразу ж на лінію вогню. Ми старалися вберегти тебе від куль і отих жорстоких явищ, якими супроводжується кожен день. Ти завжди пахла пряно - випічкою, і тепло - домом. Я так любив обіймати тебе і вдихати аромат твого медового волосся...Моя Ліно…

 

День сорок дев’ятий

Коло нас крутиться маленький хлопчисько Даньо. Він живе у селі неподалік, лише за кілометр од нашого блок-посту. Приходить до нас щодня - привозить консерви і питну воду. Спочатку ми боялися пускати Даню так близько до війни, але він розсердився і сказав: "Хлопці, ми або разом, або нічого не варті!" І ми, дорослі чоловіки з міріадами зморшок навколо очей дивилися у його ласкаво-сині вічі та бачили там супротив і оту свободу, за яку воює Марек. Коли Даньо приходить, він завше вітається з нами зовсім по-козацькому: "Здорові були, хлопці!"

Здорова будь і ти, Ліночко. Пам'ятаєш, як ми лежали з тобою ще влітку і мріяли? Про те, що Крим знову буде українським. Про те, як приїдемо у Слов'янськ на щорічний парад вишиванок. Про те, як подаруємо Щастю нове, ніким не скривджене солов'їне щастя.

Ми хотіли створити Царство духа тут - на землі наших предків. Хотіли зробити цю країну такою, в якій хочеться жити…

День п’ятдесят перший

Нещодавно до нас заїжджав медик-афганець. Підкинув у нашу аптечку трохи знеболюючого, вділив із власних запасів цигарок і шоколаду. Знаєш, якими щасливими ми були? У нього темні очі і сива борода. Нагадує нашого святого Миколая, лише погляд надто сумний, відчайдушний. Він розказував нам багато історій про афганську війну. Та я запам'ятав лише одне: афганською "привіт!" буде "сало́м!"

Салом, Лінко! Ми стали інтернаціоналістами. Будуємо Україну, в якій знайдеться місце і для мене, і для Дані, і для Марека, і для афганця з сумними очима.

Знаєш, я аж тепер замислився: я хочу жити в країні, де панує мир. На кінець тринадцятого року це не здавалося аж таким важливим. У країні має бути стабільний курс "умовних" і узбіччя без недопалків - так мене запевняли. Але тепер я знаю точно: перш за все держава має бути спокійною. Без негараздів ані на Сході, ані на Заході. У нас же у всіх - "душа" і у всіх "мама", і байдуже, що для когось "щастя" буде "счастьем", а "кохання" "любовью".

 

День шістдесятий

Доброго вечора, душе моя!

Я так шкодую, що у той клятий день не зміг вберегти тебе від смерті. Ліно, якби ти не приїхала тоді, якби не попала під обстріл, я б відправив цього листа у Вінницю, де ти відпочивала б перед черговою гуманітарною допомогою. Пам'ятаю твої сповнені болем очі. Тобі, чорт забирай, болів я, і зовсім не тривожила смерть!...

Натомість опісля написання я прочитаю листа ще кілька разів. І потім моє серце знову стукатиме, а я знову прикриватиму його брудними руками.

Колись ти питала мене, в якій Україні я хочу жити. Три дні по твоїй смерті я згадав і казав усім: хочу жити в країні, де є Ліна. Де вона жива і всміхається.

А зараз я зрозумів: хочу збудувати для тебе нову країну. Таку, де ти , будучи живою, сміялася б на повен голос.

У кожного з нас є благородна мета. Марек воює за свободу. Афганець мститься за відірвану на Майдані гранатою руку. Семенко хоче, щоб його п'ятирічний син ніколи не боявся жити у рідній стороні. Волонтерка Валя хоче, щоб мати нарешті перестала переживати за сина-нацгвардійця, який зараз теж на Сході. А Алекс воює за те, щоб весь Донбас одного дня закричав: "Слава Україні!". Та що там, навіть Даньо поважно і зверхньо каже: "Буду жити у найкращій у світі державі, залишилось створити її!".

Я...А я лише хочу, щоб наша країна була мирною. Щоб уранці на оцьому ж полі, де я лежу в окопі, можна було почути тишу. Щоб не пахло війною і підгорілим м'ясом тих, хто не встиг сховатися.

Щоб те собаченя, яке ми прихистили, могло гавкати і весело стрибати коло якогось обійстя.

Щоб Даньо своїми маленькими рученятами будував не ідеальну державу, а саморобного воза.

Бувай, Ліно.

Не знаю, чи коло Бога зараз ти - бо коли питаю його у молитвах про тебе, Творець не відповідає. Де б ти не була, твої очі заслуговують найкращого.

Перезаряджаю автомата. Зараз знову почнуться обстріли, мушу йти перевірити всіх своїх підлеглих.

Йдемо боронити країну, в якій хочемо жити і говорити солов'їною.

Не сердься, що так мало і востаннє написав. Люблю тебе навіть там.

Щиро, твій комбат-айдарівець А.

Україна, 2014р.

 

Софія Трощук,

учениця школи професійної журналістики


30.12.2014 Софія Трощук 730 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

707
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

543
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1630
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2418
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2401

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

421

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

568

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1415

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1497
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

525
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

386
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

767
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

144
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

264
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26874
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

724
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

283
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

288
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

607
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

917
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

810