До "Великої депресії-2": справжнє падіння ще попереду

 

 

...Представники «стовпів» сучасної фінансово-економічної системи, до яких, безумовно, відноситься Міжнародний Валютний Фонд, про кризу завжди говорили вкрай неохоче, а, головне, у вельми специфічному контексті. А саме, що вона ось-ось закінчиться, що це все локально, «банальні» циклічні проблеми, які трохи затягнулися через надлишкові обсяги боргів... І так далі, і тому подібне.



Ніхто з них ніколи публічно не аналізував зв'язок надлишкового боргу, а, головне, масштабів його наростання, з механізмами кредитування і рівнем життя громадян, та й взагалі, феноменом "середнього класу". Ніхто не зіставляв масштаб реально наявних доходів населення в «розвинених» країнах з їх витратами і, тим більше, не вивчав наслідки розриву між двома цими показниками. Розриву, який безперервно зростав до початку «гострої» стадії кризи восени 2008 року.



Але ось, нарешті, глава МВФ була вимушена щось на цю тему сказати. Крістін Лагард, директор-розпорядник МВФ, виступаючи в США, що називається, «відірвалася». Причому відразу по максимуму. Ні, щоб пояснити, що ця криза, все-таки, не циклічна, що в неї є деякі специфічні особливості, які можуть дати несподівані, з точки зору "мейнстрімовської" монетаристської теорії наслідки.

 

Ні, вона відразу порівняла те, що відбувається сьогодні у світовій економіці з «Великою депресією» і наголосила: "Немає більше в світі економік, включаючи як бідні, що розвиваються, так і розвинені країни, які б мали імунітет до кризи". І, відповідно, закликала "всі країни, незалежно від державного і політичного устрою або релігії, об'єднатися для боротьби з кризою".



Це, звичайно, дуже емоційно, але, відверто кажучи, не зовсім вірно. Депресії, у тому числі і друга "Велика" (перша, нагадаємо, була після обвалу 1907 року і тривала в США до 1914 року, початку Першої Світової війни) депресія ХХ століття, можуть початися тільки після того, як обвал завершиться. Грубо кажучи, депресія - це тривале «дно» кризи. Якщо вона була циклічною, то «дно» зазвичай буває не більше кількох кварталів, ну, максимум, з рік. А от якщо криза була структурна, тобто спад був викликаний тією обставиною, що перестав діяти механізм (іноді - штучного) стимулювання економічного зростання, який і викликав диспропорції, то депресія може бути досить довгою - поки не з'явиться новий механізм економічного зростання.



І ось тут має сенс нагадати хронологію кризи 30-х років. 20-В ті роки в США, як і зараз, було стимулювання приватного попиту, правда, всього в двох вузьких секторах економіки: спекуляціях землею і спекуляціях на фондовій біржі. Обидва цих види спекуляцій створили фінансові бульбашки, причому перша лопнула в році 1927, а друга – в 1929 році восени (знаменитий біржовий крах). Але до березня 1930 біржа «відіграла» вже більше половини спаду жовтня-листопада 29 року, здавалося, що найгірше позаду. І ось у цей момент почалося падіння приватного попиту, яке тривало до кінця року 1932 року. Швидкість падіння була приблизно 0,8-1% від ВВП на місяць - так що сукупний обсяг спаду за цей період склав близько 30% від початкового рівня економіки.



У нас аналогічний до весни 1930 року спад почався у вересні 2008 року, він, як і тоді, проходив по дефляційному механізму, оскільки був викликаний скороченням сукупного попиту. Однак у 2008 році грошова влада США почала активне емісійне грошове накачування (чого не робили в 30-ті роки), причому, що дивно, її масштаби складали як раз приблизно 1% ВВП на місяць! Хто б міг подумати. В результаті, кризу вдалося трошки призупинити. Трішки - тому що в економіці кризові процеси тривали, сукупний попит продовжував падати, адміністрація президента Обами навіть для його підтримки збільшила дефіцит бюджету на 1 трильйон доларів на рік. Що, між іншим, рівносильне підвищенню реально наявних доходів населення приблизно на 10%! І, незважаючи на це, попит продовжує падати. Що буде, коли можливості бюджету США зі збільшення дефіциту будуть вичерпані, кожен може собі уявити - падіння ВВП країни на 10% буде практично автоматично. І процес на цьому не зупиниться.



Це головне місце, в якому я не згоден з Лагард. «Велика депресія» почалася після спаду, який в рамках сьогоднішньої кризи ще не відбувся. Оскільки накачування попиту в 1980-ті-2000-і роки була істотно вищим, ніж у 20-ті роки минулого століття, спад може тривати і довше, ніж 2,5 року, як це було тоді. У всякому разі, сьогодні попит вищий, ніж реально наявні доходи населення приблизно на 3 трильйони доларів на рік, але ж з падінням попиту доходи теж будуть падати. За нашими розрахунками, кінцева величина попиту буде нижчою від нинішньої на 6 трильйонів на рік, що відповідає падінню ВВП США від передкризового значення на 55-60%, але це, звичайно, тільки оцінка, не кажучи вже про те, що порівнювати ВВП до кризи і після неї буде взагалі досить складно, у економіки буде зовсім різна структура. Зокрема, за підсумками кризи різко скоротиться частка фінансового сектора в економіці США.



З урахуванням того, що в 30-і роки минулого століття спад був не більше 40% (причому для того часу розрахунки були більш об'єктивні, оскільки структура економіки США тоді змінилася істотно менше), то в наш час криза буде куди сильнішою. І це друге місце, в якому я не згоден з Лагард - нас чекає не повторення кризи 30-х років, а куди більш сильна криза, наймасштабніша з часів появи на світ капіталізму. Більш того, його масштаб буде настільки великий, що неминуче торкнеться і соціально-політичних структур найбільших капіталістичних держав, чого 80 років тому не було.



А, загалом, я радий, що керівництво МВФ, нарешті, сказало вголос те, про що раніше говорити побоювалося. Навіть після того, як зрозуміло, з якого масштабу явищем воно зіткнулося. І заклики до «спільної боротьби» я сприймаю саме як емоційний крик, звернений, за великим рахунком, у повітря: хто і як може зупинити цю структурну кризу? Поки попит і доходи не прийдуть в рівновагу, будь-які спроби зупинити процес будуть безглузді і лише призведуть до тяжких наслідків для самих активістів. Але ж і просто мовчати не можна - так що Лагард тут можна тільки поспівчувати.

 

Михайло Хазін,

Джерело: worldcrisis.ru


19.12.2011 Михайло Хазін 985 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

744
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2311
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2028
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2044
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6185 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2332 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

203

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1026

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1013

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1273
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

122
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

501
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1962
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26386
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

448
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10367 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7902
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

455
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

303
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

457
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

533
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1468