Для коломиян вода з Пруту по 1 долару

 

Рішенням виконавчого комітету Коломийської міської ради від 27 вересня 2011 року в Коломиї діють нові тарифи на водопостачання та водовідведення і аж ніяк не на користь людей.

 

З 01.09.2011 року тариф для населення на послуги водопостачання становить 4,50 грн. за 1 м3 води, на послуги водовідведення - 3,38 грн. за 1м3 стоків. У сумі – майже 1 дол.США (за курсом). Можливо, що комусь із коломийських можновладців здалося, що він уже в Європі чи Америці. Але зарплати та пенсії в Україні про це сказати не можуть. Як мають коломийці справлятися із своєю платоспроможністю не залізаючи у борги за комунальні послуги, на виконкомі ніхто не пояснив. Дехто з присутніх у сесійній залі пошепки згадував передвиборчу кампанію, де нині діючий голова І.Слюзар ствердно говорив «Я знаю де взяти гроші». Тепер це вже менш-більш зрозуміло – знову і вкотре із кишень коломиян. Адже у інших громадах різницю у тарифах відшкодовують з місцевих бюджетів, а от коломийці платять усі 100%.

 

За підняття тарифів для населення проголосувала команда міського голови І.Слюзара спільно із іншими членами виконавчого комітету міської ради. Усього – «за» голосувало 17 членів виконкому. Утримався представник політичної партії «Фронт Змін» Василь Свиридюк та «бютівець» секретар міської ради Ярослав Гошій, який не так давно проголосував «за» підняття тарифів на квартплату. Схоже, цього разу пан Гошій зрозумів що означає підвищення ціни на послуги водоканалу, особливо для пенсіонерів і соціально-вразливих груп населення.

 

Втім, на жаль, це не зрозумів ні міський голова, ні його заступники, ні інші члени виконкому, серед яких представниця громадської ради при міському голові Марія Ославська, голова Народного Руху України Святослав Бучелюк, член Української Народної Партії Андрій Заренок,  лікар Володимир Кифорук, освітянин Олексій Вишиванюк і, як це не дивно, свободівець Тарас Воробель та ряд інших.

 

Комунальне підприємство «Коломияводоканал» обґрунтовує підняття ціни на воду рядом причин. Зокрема необхідністю виконання програми реформування житлово-комунального господарства, покращення якості надання послуг водопостачання та водовідведення, а також виходячи із збільшення фактичних витрат на надання послуг. Отож керуючись статтею 191 Господарського кодексу України, статтею 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статтею 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтею 8 Закону України "Ціни і ціноутворення" виконавчий комітет міської ради таки підняв ціну на воду для коломиян. За що, мабуть, мешканці міста мають подякувати меру-господарнику Ігорю Богдановичу. Так і хочеться казати, на кшталт фрази, яка нещодавно сколихнула Україну «Спасибо жителям Донбасса…» - «Спасибі тобі, Богдановичу».

 

Депутати від політичної партії «Фронт Змін» у Коломийській міській раді ініціюють винесення питання піднятих тарифів на водопостачання та водовідведення на розгляд депутатів Коломийської міської ради з тим, щоб рішення виконкому – відмінити та передбачити необхідні кошти на відшкодування різниці у тарифах у міському бюджеті, як ще донедавна пропонував голова комісії з питань фінансів та бюджету М.Комісарук. 

 

Також рішення стосовно обов’язкового розгляду даного питання на сесії Коломийської міської ради після його розгляду виконавчим комітетом прийняла постійна депутатська комісія з питань житлово-комунального та дорожнього господарства і комунікацій, очолювана Віталієм Вандичем (Фронт Змін).

 

А от чи проект рішення комісії, який обов’язковий для включення до порядку денного чергової сесії, буде винесено на розгляд сесії, наразі невідомо. Адже незрозумілою є репліка міського голови Ігоря Богдановича Слюзаря, яка прозвучала на засіданні виконкому, де він заявив що підняття тарифів це якраз компетенція виконкому і «якщо хтось хоче виносити це питання на розгляд сесії, має право». Невже Богданович боїться відміни депутатами рішення виконкому?

 

Нагадаю, в липні рішення про підняття цін на квартплату майже відмінили. Депутатам «фронтовикам», «бютівцям» і «свободівцям» не так давно не вистачило лише 4 голоси.

 

Подейкують, що політикою І.Слюзара не дуже вдоволені і його окремі однопартійці та союзники. Тож відміна рішення голосами «Фронту Змін», «БЮТу», «Свободи» та окремих членів УНП і НРУ цілком можлива.

 

Та і в світлі останніх подій опозиційні сили можуть розраховувати на голоси «Удару». Також викликає цікавість як поведе себе Партія регіонів, лідер якої, Президент України  В.Ф.Янукович виступає з різкою критикою проти підняття тарифів. Припускати їх позицію щодо підняття тарифів на разі важко, адже за відміну рішення виконкому стосовно підняття тарифів на квартплату депутати від Партії регіонів у липні не голосували.

 

 Отже, крапку у воді з Пруту для коломиян по 1 долару, мабуть, ще не поставлено.

 

 

 

 

 

Оксана Островська, тижневик «Коломийські ВІСТИ»,

спеціально для Фirtkи


Коментарі (6)

Василь 2011.09.28, 09:37
Це ще нормально. В Надвірній було по 8,6грн. до травня 2011 року, а з травня по 10,80 грн. Оце тариф :)
Василь 2011.09.28, 09:39
а обгрунтування тарифу - великі втрати води при транспортуванні в системі, таке можливе тільки у нас мабуть
ostra 2011.09.28, 20:44
смішно, але факт. Хоча є надія на "фронтовиків"
фронтовик 2011.09.28, 22:53
їх, фронтовиків, -мало. надія хіба на свідомих депутатів, які думають головою і про громаду, а не граються у політику і воюють з фронтом змін, який у опозиції до міського голови. а раз у опозиції, значить у меншості. а раз у меншості то голосів мало.
ostra 2011.09.29, 12:08
враховуючи нинішню політичну ситуацію в Коломийській міській раді думаю є шанс відмінити підняття тарифів. Минулого разу з виконкому зняли питання про підвищення бо міський голова скоріш за все не був впевнений що набере необхідну кількість голосів, наступна сесія покаже що з того буде
Svoj 2011.11.22, 15:19
Таке враження, що у Раді сидять тупоголові неграмотні профани. Хоч один задався питанням, про достовірність та реальність витрат, включених до собівартості. Хоч один витребував журнали обліку води на водозаборі, чи був присутній на виконанні ремонтних робіт. Як може бути вдвічі більше стоків, ніж використано води. Хоч один витребував первинні облікові регістри та матеріали перевірок контролюючих державних органів? Чому не заслуховувались представники Державної житлово-комунальної інспекції в Івано-Франківській області.Як можна приймати рішення про тариф користуючись лише липовими папірцями.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1240
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2545
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2122
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2177
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6569 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2462 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

352

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1155

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1295

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1416
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

290
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

593
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2073
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26524
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

560
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10474 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8021
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

548
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

413
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

554
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

630
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1595