Десять природних чудес України, які треба обов’язково побачити (фото)

 

 

В Україні є місця, які вражають своєю красою та унікальністю навіть досвідченого мандрівника.

Дослідити найдовшу в світі гіпсову печеру, вирушити на сафарі або побувати у пустелі – все це можна зробити в Україні. Пропонуємо дізнатися про десять природних чудес нашої країни, які варто побачити кожному туристу.

Тунель кохання

Казковий тунель є ботанічним феноменом, створеним заростями дерев і кущів, які сплелися між собою над кілометровим відрізком залізниці, що з’єднує селища Клевань і Оржів на Волині. По дорозі тричі на добу курсує потяг, який ламає зростаючі гілки дерев, зберігаючи арочну форму тунелю. За легендою, якщо закохана пара пройде крізь тунель, загадавши бажання, воно обов’язково збудеться. Унікальний пам’ятник природи надихнув японського режисера Акійоші Імазакі зняти у 2014 році романтичну драму Клевань: Тунель кохання.

Де: Рівненська область, Рівненський район, село Клевань.

Водоспад Шипіт

Один з найкрасивіших водоспадів України розташований біля підніжжя гори Гемба в глибокій ущелині річки Пилипець. Струмені води спадають мальовничими каскадами із 14-метрової висоти. Водоспад є місцем паломництва туристів з усього світу. Щорічно з 1993 року недалеко від водоспаду проходить неформальний фестиваль, який збирає хіпі та представників інших субкультур і завершується святом Івана Купала. Події, що відбуваються на Шипоті, описав у своїй книзі “
Трохи пітьми” письменник Любко Дереш.

Де: Закарпатська область, Міжгірський район, село Пилипець.

Озеро Світязь

Світязь – найбільше і найглибше озеро України природного походження, яке входить до групи Шацьких озер. Вода в ньому настільки прозора, що можна побачити дно навіть при 8-метровій глибині. Крім того, вона ще й цілюща: в її складі є срібло, гліцерин і йод. Дівчата відзначають, що після купання шкіра стає гладкою та еластичною. Береги озера відмінно підходять для літнього відпочинку.

Де: Волинська область, Шацький район, селище Шацьк.

Озеро Синевир

фото: Наталья Вишневецкая
 

Озеро Синевир знаходиться на висоті 989 метрів над рівнем моря і є найбільшим озером українських Карпат. За легендою воно утворилося зі сліз графської доньки Синь на тому місці, де за наказом батька було вбито камінною глибою її коханого, простого пастуха Вира. У народі озеро називають “Морське око” – за схожий на зіницю маленький острів прямо посередині яскраво-синьої гладі.

Де: Закарпатська область, Міжгірський район, село Синевирська Поляна.

Долина нарцисів

Унікальне місце є частиною Карпатського біосферного заповідника, який внесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Щороку навесні сюди приїжджають десятки тисяч туристів з усього світу, щоб помилуватися казковим пейзажем: цвітінням нарцисових полів, загальна площа яких становить 170 гектарів.

Де: Закарпатська область, Хустський район, 4 кілометри від міста Хуст, урочище Кіреші.

Олешківські піски

Дивно, але факт: в Україні є своя пустеля – Олешківські піски, які простягаються на 150 кілометри і вважаються найбільшим піщаним масивом Європи. Раніше тут були луки, але в 18-19 століттях сюди почали масово завозити овець, які знищили всю рослинність, а вітрова ерозія та безцільна вирубка лісу довершили справу. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Як і в будь-який пустелі, тут є бархани висотою до 40 метрів і оазиси, а також трапляються справжні піщані бурі. А ще на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро з дуже смачною водою.

Де: 30 кілометрів на схід від міста Херсон.

Дністровський каньйон

Травневий ранок на Дністрі

Каньйон утворений річкою Дністер і займає територію відразу чотирьох українських областей. Його загальна довжина становить близько 250 кілометрів. Каньйон являє собою долину, стрімкі схили якої досягають 250 метрів над водою. У деяких місцях скелі нагадують швейцарський сир – через численні гроти і печери. На території каньйону розташовано близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення.

Де: Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька та Хмельницька області.

Оптимістична печера

Оптимістична печера занесена в книгу рекордів Гіннеса як найдовша у світі гіпсова печера. Більше 240 кілометрів підземних ходів створюють величезний лабіринт. Печера була відкрита в 1966 році і до цих пір до кінця не звідана. Температура повітря тут протягом року постійна – від +9,5 до +10,5 градусів. Відвідування туристами можливе тільки у супроводі інструктора. Тут є спелеомузей і галерея підземного ліплення.

Де: Тернопільська область, Борщівський район, село Королівка.

Кам’яне село (Камінне Село)

фото location4film.com.ua

Кам’яне село, яке вважається одним із найзагадковіших місць України, являє собою скупчення величезних валунів, розкиданих на кількох гектарах лісу. Вчені вважають, що валуни приніс льодовик, який рухався з півночі.

Але є і більш цікава версія. За легендою тут було звичайне село, куди одного разу прийшов старець. Він заходив у двір то до одного місцевого жителя, то до іншого і просив трохи хліба і води, але все його проганяли. Тоді Бог, який насправді переховувався під личиною старця, розгнівався і перетворив все село на камені. Розташування каменів дійсно нагадує вулиці: тут є свої “будинки”, “церква”, “школа”. Туристи обов’язково відвідують камінь зі “слідами Бога”, який, за повір’ям, дає здоров’я і виконує бажання.

Де: Житомирська область, Олевський район, село Рудня-Замисловицька.

Асканія-Нова

Біосферний заповідник Асканія Нова

Унікальність біосферного заповідника Асканія-Нова у тому, що це єдина в Європі ділянка степу, якого ніколи не торкався плуг. Його загальна площа становить 11 тисяч гектарів. Крім традиційних мешканців степів, заповідник населяють тварини, завезені практично з усіх континентів: африканські зебри, антилопи, страуси, коні Пржевальського, туркменські кулани, бізони. Для бажаючих організовуються сафарі-тури. Також тут збереглися стародавні кургани і кам’яні скіфські баби.

Де: Херсонська область, Чаплинський район, селище Асканія-Нова.

Джерело: vsviti.com.ua


04.10.2017 3511 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1942
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1851
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1844
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5452 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1500

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

731

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

786

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

985

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

996
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1760
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3669
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10245
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26131
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10172 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7702
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

883
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

178
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

245
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

372
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1266
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

870