Дерев'янко: Рада може надати містам, селищам і селам більше фінансової самостійності

 

 

Рада має можливість виправити сьогоднішню критичну ситуацію із надходженнями до місцевих бюджетів.

 

Про це заявив народний депутат, член політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко, коментуючи необхідність ухвалення Радою законопроектів 18991890, які були напередодні перезареєстровані через технічні помилки, повідомляє прес-служба нардепа.

 

За його словами, відповідні документи передбачають, що місцевим громадам — містам, селищам і селам — треба надати більше фінансової самостійності.

 

"Всі говорять про децентралізацію, а в грошах ніякої децентралізації не існує. У нас для уряду є тільки бюджет центральний, обласні, а усі інші мають виживати як можуть. За тією концепцією, яка була запропонована урядом, про такі речі як ремонт доріг і розвиток сіл та селищ можна забути", — заявив він.

 

Дерев'янко наголосив на кількох ключових змінах, які суттєво можуть поліпшити фінансовий стан місцевих громад.

 

По-перше, наголошує він, документи передбачають такий розподіл податку на доходи фізичних осіб, який передбачатиме зарахування 25% вказаного податку до сільських та селищних бюджетів.

 

За чинного розподілу ПДФО, який був встановлений прийнятими змінами до Бюджетного кодексу розподіл такий: 25% — Держбюджету, 15% — обласним бюджетам, 60% — районним бюджетам, сілам та селищам — 0.

 

"Ці законопроекти направлені на реальну децентралізацію фінансів. Чому ми говоримо про децентралізацію? Базовий рівень органів самоврядування — це село, селище та місто районного значення. І сьогодні так сталося, що вони фактично втратили мотивацію, щоб люди платили податки і сплачували зарплату офіційно", — зазначив Дерев'янко.

 

"Тому що основний ключовий — це ПДФО. Сільські голови, селищні та мери розуміли, що це фактично їх доходи. Сьогодні ці гроші в них забрали і у них немає мотиву працювати з підприємцями. Маючи такий мотив і отримуючи ці кошти, вони будуть зацікавлені в тому, щоб ці громади розвивалися. Маючи кошти, вони матимуть більшу самостійність", — додав він.

 

По-друге, законопроектами пропонується розширити джерела формування бюджету розвитку бюджетів місцевого самоврядування за рахунок зарахування до бюджету розвитку єдиного податку, що сплачується платниками єдиного податку І-ІІІ груп відповідно до Податкового кодексу. Решту єдиного податку (від IV групи платників єдиного податку — сільгоспвиробників) передбачається зараховувати до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування.

 

По-третє, документ передбачає, що 50% рентної плати за спеціальне використання деревини, які направляються до обласних бюджетів, будуть направлятися також у місцеві бюджети сіл, селищ та міст. І 100% рентної плати за водойми, за його словами, також будуть надходити у місцеві бюджети за місцем знаходження такого водного об'єкту.

 

По-четверте, каже Дерев'янко, вони передбачають, що капітальні видатки місцевих бюджетів так само можуть бути спрямовані на ремонт і підтримку приміщень органів місцевого самоврядування та інше.

 

По-п'яте, пропонується, щоб до видатків сіл та селищ були віднесені видатки на спорт та культуру. Наразі місцеві бюджети навіть не можуть мати таких видатків за чинним законодавством.

 

По-шосте — дуже важлива позиція — надання субвенцій з бюджету на утримання районних доріг і так само доріг комунальної власності.

 

"Сьогодні це взагалі не прописане ніде і фактично місцеві бюджети мають утримувати дороги тільки з рахунок власних надходжень, а цих власних надходжень буде "нуль", — каже нардеп.  

 

Як раніше повідомлялося, депутати зареєстрували законопроекти,, які дозволять залучити додаткові ресурси до бюджетів територіальних громад та запобігти необґрунтованим бюджетним видаткам.

 

До авторського колективу увійшли член політичної партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко та депутати "Батьківщини" — Юлія Тимошенко, Іван Кириленко, Вадим Івченко та Сергій Євтушок.

 

Законопроект має за мету посилення фінансової самодостатності територіальних громад. Досягти цього пропонується шляхом прийняття ініційованих змін Податкового, Бюджетного, Земельного, Лісового кодексів та низки законів. 


12.02.2015 374 0
Коментарі (0)

10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10710 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1781
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1676
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2694
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4530
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3177

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

258

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

993

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1398

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1287
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1659
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1453
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1179
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

544
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

619
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1821
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1949 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20314
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

295
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

647 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

687
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1029