Денис Шмигаль відверто про стосунки з ДТЕКом, кадрові зміни, завдання від Президента, сім’ю та відпочинок

Як і обіцяли, після офіційного призначення ми поспілкувалася з головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денисом Шмигалем.

Які зміни чекають на Прикарпаття, хто залишиться на своїх посадах, а хто піде, як працюватиме новий голова, чому не забере сім’ю зі Львова та, як відпочиває, коли має час.

Про все це і навіть більше в ексклюзивному інтерв’ю Фіртки.


Ви майже три роки пропрацювали на посаді директора Бурштинської ТЕС на компанію ДТЕК. Тому багато хто асоціює Вас із відомим українським олігархом. Ви людина Ріната Ахметова?


Я вже стільки разів відповідав на такі питання. Я бачу, що чим більше говорю, що я з не знайомий з ним, тим активніше ця тема обговорюється.

Але давайте серйозно. У компанію ДТЕК я потрапив через відкритий конкурс. Запрошував мене генеральний директор ДТЕК Енерго. З Рінатом Ахметовим ніколи знайомий не був. Працював, як керівник на ДТЕК Бурштинській ТЕС. Фактично два роки її очолював, перед тим був заступником генерального директора Західенерго із соціальних питаннях.

Зараз це менеджерська робота, без будь-якої політики і я ніколи не належав до тих чи інших політичних кланів. Працював у різних компаніях, з різними власниками, акціонерами і мав власний бізнес. Тому ніякого відношення до будь-якої групи впливу на всеукраїнському рівні у мене немає. Я ідентифікую себе як професійний менеджер високого управлінського рівня. Я ефективно виконую свою роботу і у мене на даній посаді головний інтерес – якісний розвиток Прикарпатського регіону, в контексті державної стратегії.


Які зараз у Вас відносити з ДТЕКом та як відреагували у компанії на Ваше бажання піти?


Насправді, я не ховався. Знайомий порадив мені дати своє резюме у кадрове агентство, яке підбирало кандидатів на посади голів ОДА. І коли я прийняв рішення це зробити, то відразу повідомив генерального директора. На таких посадах неможливо, щось робити таємно, зокрема з етичних причин, також є відповідальність за колектив.

Сприйняли мою особисту ініціативу в компанії спокійно та адекватно. Відтак, після прийняття позитивного рішення був реалізований сценарій за яким в.о. директора на Бурштинській ТЕС став головний інженер. У разі, якщо б я не пройшов конкурс на посаду голови ОДА, то залишився б на своїй посаді, мабуть, з можливим кар’єрним ростом у компанії ДТЕК.


Якщо не секрет, хто цей товариш, який порадив Вам подати резюме?


Насправді, мені про ці підбори повідомляло декілька людей. Спочатку мені подзвонив співвласник «Нової пошти» і розповів, що його питали, хто міг би у Львові зайняти таку посаду. Він сказав: «Я порекомендував тебе. Якщо ти не проти, тобі подзвонять». Я у свою чергу подякував.

Це взагалі людина з Києва, з якою ми перетнулися у Львові на відкритті відділення «Нової пошти». Коли я працював на державній службі, то намагався, в доброму сенсі слова, допомогти чесному та порядному бізнесу, адже у нас частенько під допомогою мається на увазі зовсім інше.

Звідси у багатьох людей про мене сформувалася хороша репутація і вони можуть дати належну оцінку моїй роботі, коли їх про мене хтось запитує. Це у жодному разі не мало впливу на мою чи їх роботу. А далі вже було спілкування згідно з процедурою: кадрове агентство, тестування, співбесіди, потім вже на певному рівні було спілкування в Офісі Президента і особиста розмова з Володимиром Зеленським.


Ви спочатку подавалися на голову Львівської ОДА. Як так склалося, що очолили Івано-Франківську?


Така доля (ред.- усміхається). Насправді, розгляд і підбір спочатку відбувався на голову Львівської облдержадміністрації і я якраз попав у цей пул. Так, нас було три фіналісти цього розгляду і саме від Президента була пропозиція розподілу людей, які могли б бути його представниками у регіонах.

Так, Володимир Зеленський сказав, що на Львівщині він бачить Маркіяна. Оскільки я вже 2,5 роки працюю на Франківщині, то мені запропонував очолити Прикарпаття. Після пропозиції Президента, я подумав, порадився із сім’єю і вже на представленні голови Львівської ОДА, мене представили, як голову Івано-Франківської. Насправді, мені Франківщина надзвичайно подобається, я щасливий мати можливість зробити щось хороше для цього краю.


Чи залишилися у Вас друзі з попередньої роботи? Можливо зараз радитеся з ними? І що будете робити, якщо раптом хтось із представників ДТЕК попросить Вас про послугу?


В мене є багато друзів у різних компаніях і в компанії ДТЕК також залишилися гарні людські стосунки з працівниками різних рівнів. Звичайно, у межах дружніх відносин ми можемо розмовляти на різні теми. Якщо ви ведете до того чи на мене хтось впливає з компанії ДТЕК, то відповім, що ніхто на мене окрім Президента України і керівників офісу впливу не має. Ніхто до мене не підходив, ніхто не намагався підкупити, жодних домовленостей немає і не буде. Я буду лобіювати інтереси будь-якого прозорого чесного і відповідального бізнесу, який створює робочі місця, платить податки, має «білу» зарплату та несе соціальне навантаження. Я лобіст будь-якого прозорого українського бізнесу. Для мене назва чи власники  не грають ролі. Якщо бізнес виконує всі зобов’язання в межах законодавства, то я його лобіст номер один. Я таким був на всіх державних службах і у рівних умовах ставився до представників бізнесу Немає різниці чи це будуть маленькі фірми чи велико компанії, головне, щоб свої справи вони вели чесно і прозоро.


За тиждень Вашої роботи на посаді очільника ОДА ми ще не побачили  кадрових змін? Ви вже зібрали команду, з якою будете працювати? Чи визначилися із заступниками, - скільки їх буде та хто вони? Можете назвати прізвища?


Прізвища будуть, але не сьогодні. Є ряд людей, які могли б претендувати і є достойними, щоб обіймати посади заступників. Претендентів є більше, ніж самих посад, в тому числі у цьому переліку є і чинні заступники. Ті порядні та професійні люди, які можуть ці посади обіймати, вони і будуть їх мати.

Кількість заступників буде тією самою, що й була. Я навмисне не називаю прізвища, - їх не знає ніхто, крім мене і людей, у яких я взяв резюме. Їх і не буде знати ніхто до певного моменту. Я ці резюме вже цього тижня відправлю в Офіс Президента та кадрове агентство, які допоможуть провести тестування цих людей на їх професійність, чесність, психологічну стійкість та інші якості, якими повинен володіти заступник. Я не знаю скільки це займе часу, можливо 7-10 днів. Після їхніх рекомендацій я, таким вже традиційним способом для сучасної влади, поцікавлюся у громади – у Фейсбуці дам оголошення, щоб побачити певний зріз суспільної думки.  Буду радитися з громадою, з Офісом Президента та візьму до уваги професійну оцінку від кадрового агентства. Для того, щоб зараз не створювати якусь інтригу, влаштовувати боротьбу чи порушувати спокій у регіоні, я поки прізвищ називати не буду. Вже на публічне обговорення будуть винесені ті люди, які мають найбільші шанси зайняти посади. Той шлях, який я пройшов пройдуть і заступники.


Що стосується голів райдержадміністрацій, яка їх доля?


Вони пройдуть такий самих шлях, але вже після заступників. Зараз ми збираємо резюме, на якомусь етапі оголосимо ще конкурс. Але спочатку потрібно якісно та ефективно підібрати заступників.

Після заступників та голів РДА ми винесемо у публічну площину питання відповідності займаним посадам керівників департаментів ОДА. Якщо заступники і голови РДА підпадають під закон України і зобов’язані написати заяви на звільнення при призначенні нового керівника, то держслужбовці працюють згідно з умовами трудового кодексу України. Тут не йде мова про те, що їх поміняють, але вони мають відповідати певним вимогам, потребам громади та регіону. Відповідають, працюють – жодних питань немає. Не відповідають – ставимо питання про відповідність займаній посаді і ведемо роботу по підбору більш професійного керівника.


Під час офіційного представлення Ви говорили про нову модель європейського управління. В чому її суть?


Європейська модель полягає в тому, що чиновник виконує сервісні функції влади. Ви коли приходите у сервісний центр, то не переживаєте за те, що він працює один раз у місяць в перший понеділок з 14.00 до 16.00 і черга складається з 200 осіб, тому кожен має по 15 секунд. Це не сервіс – це знущання з людей, радянський атавізм. Тому з людьми я буду спілкуватися багато.

У перший тиждень часу для спілкування було дуже багато. Вже цього тижня я буду говорити з людьми у районах. У майбутньому не планую створювати графік прийому громадян, як це було раніше. Двері відкриті – заходьте, єдине обмеження – неможливо прийняти одночасно 1 мільйон 300 тисяч мешканців області, тому помічники будуть записувати людей. Я не хочу перетворитися на психолога і приймати людей, слухати їх проблеми і нічого не робити. Тому буду звертати, насамперед, увагу на кричущі проблеми.

Вже можу сказати, що не нарікайте на дороги, я про них знаю і це пріоритет номер один. Скажу друге, що не можливо відразу за один місяць заінвестувати 18 мільярдів і всі дороги зробити ідеальними. Це поетапний процес і ми будемо його збалансовано в області вирішувати. Кожна розмова зараз починається і закінчується дорогами. Доріг нема на Івано-Франківщині і мене би здивувало, якщо б люди сказали, що у них класна дорога.

Тому європейська модель управління полягає у відкритості, спілкуванні з пресою та громадянами. Ми вже максимально плануємо візуалізувати всі наради та інформуємо про те, що сьогодні відбувається в ОДА та чим ми зайняті. Ми хочемо чути про проблеми на пряму від прикарпатців, а не бачити їх у статистиці. Статистика – це добре, але коли чуєш проблему, відчуваєш її руками та бачиш очима, тоді зовсім по-іншому працює голова над її вирішенням. Коли ти на проблемі стоїш ногами або провалився по пояс у яму на дорозі, то зовсім по іншому складаються думки щодо вирішення.


Ви сказали, що плануєте їхати по районах. Чи можете сказати, куди плануєте поїхати у першу чергу?


У вівторок я поїду у Богородчанський район, так склалася ситуація, що ми мали на прийомі громадян звідти і зрозуміли, що є ряд проблемних питань. У середу Кабмін – буду у відрядженні в Києві. В четвер – відвідаю Верховинський район, де є багато критичних і складних локацій. Я планую графік так, щоб кожного тижня відвідати два-три райони. В ОДА буду проводити прийом і займатися стратегією розвитку. Зараз у мене 70% на 30% - це прийом громадян та робота над стратегією відповідно. Десь за два-три місяці хочу, щоб цей баланс змінився в сторону 70% - стратегія та координація обласних служб і влади та 30% якраз робота з людьми.


Які першочергові завдання поставив перед Вами Президент?


Завдання одне – покращення життя людей та підвищення добробуту Івано-Франківської громади. Всі інші задачі є другорядними і не грають ніякої ролі, адже що б я доброго не зробив, то це все марно, якщо якість життя людей не покращилася. Це завдання глобальне і може пафосно звучить, але мене так колись вчили, що показником розвитку області є добробут її мешканців – середній рівень доходу на душу чи сім’ю. Якщо цей показник рівняється із середньостатистичними даними з країн Європи, які ми вважаємо розвинутими, то в цій країні все в порядку. Низька злочинність, хороші заробітки, комфортне життя людей в громадах – це не легкі завдання. Хтось може скептично сказати: «Та він там дурниці говорить». Проте, якщо люди відчують, що життя покращилося, значить все окей.


Нова посада забирає багато часу та сил? Як на це реагують рідні? Ви вже переїхали до Івано-Франківська? Можливо плануєте перевезти і сімю?


Старша донька – студентка, молодша – школярка, тобто вони навчаються у Львові і будуть там вчитися. Дружина з ними. За 2,5 роки роботи на Прикарпатті ми вже виробили певний сімейних графік нашого спілкування (ред. – усміхається) і життя. Я вже винайняв житло і мешкаю в Івано-Франківську. Перевозити сюди сім’ю найближчим часом не планую. Сім’я буде приїжджати сюди, я у Львів, таким чином будемо бачитися.


Звичайно вільного часу у Вас зараз немає, проте все ж таки, чим займаєтеся поза роботою: спорт, книги, подорожі?


Дуже люблю спорт, особливо на відкритому повітрі. Якщо є можливість покататися на ровері чи підтягнутися на workout майданчику, то роблю це із великим задоволенням. Люблю плавати, коли це вдається. Завжди намагаюся читати, коли є вільний час. Проте наразі про ці всі речі мрію. Темп роботи надзвичайно шалений і немає часу для себе, але його треба знаходити, бо без відпочинку, читання чи спорту не можливо працювати. Організм і розум повинен підтримуватися в тонусі, тому відпочинок є невід’ємною складовою ефективної та продуктивної роботи.


І на останок, які засоби масової інформації читає голова Івано-Франківської ОДА?


Я люблю читати Фіртку (ред.- сміється). Зараз мене цікавлять місцеві засоби масової інформації, адже з них можна черпати інформацію та робити висновки щодо ситуації в області. Довіра є до тих видань, які є об’єктивними і таких ЗМІ є достатньо, я їх поважаю і намагаюся моніторити. Телевізор дивлюся надзвичайно рідко, більше користуюся інтернетом і Фейсбуком.

Вже через 100 днів Фіртка знову поспілкується з головою ОДА, щоб подивитися та проаналізувати, що вдалося зробити в області та дізнатися про подальші плани у керівництва Прикарпаття.

розмовляла Лілія Горковенко


Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6426 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10878 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12149 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5796
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3723
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2955

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

478

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

752

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1051
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

370
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

451
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4079
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11610
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6643
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1145
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18038
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

398
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

684
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

808
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

757