День у реанімації – 2200: Франківськ встановив ціну навчання й лікування для навколишніх сіл

Минулого місяця у Франківську затвердили вартість послуг у бюджетних закладах для тих, хто не має міської прописки. Наприклад, місяць занять спортом для дітей із навколишніх сіл оцінили у 623 грн, а день у реанімації для селян – 2200. Порахували й вартість садка, школи чи візиту до гінеколога.

Хто, скільки має платити та як бути з Конституцією, взявся розбиратися «Репортер».

Тарифи на послуги виконком встановив 21 лютого. У рішенні йдеться про те, що об’єднані територіальні громади чи інші органи місцевого самоврядування, які хочуть користуватися послугами в міських закладах, мають підписати з міськ­радою договір про міжбюджетні відносини. І перераховувати гроші за кожного свого мешканця, який цими послугами скористається.

Такі договори мають бути укладені протягом місяця. Якщо ж мешканці ОТГ, сіл чи інших міст мають намір отримувати послуги в бюджетних закладах Франківська, але договору від громади немає, їм доведеться платити з власної кишені.

Дія рішення не поширюється на села, що входять до міськради: Вовчинець, Крихівці, Микитинці, Угорники і Хриплин.

Сільський голова Вовчинця Михайло Назар каже, що оскільки село – приміське, то податок з доходів фізосіб (ПДФО) йде до Франківська, тож такі видатки фінансуються з бюджету міста. А от в інших селах цим займається район. І вже він мав би укладати той договір.

Прайс уклали, розрахувавши середню вартість послуг для франківців, – розділили загальний обсяг фінансування, передбачений у міському бюджеті, на кількість споживачів цих послуг. Так, один місяць у садку для однієї дитини обійдеться у 1838 грн, у школі – 426 грн, а ПТУ – 2215 грн.

Місяць занять спортом оцінили у 623 грн, музикою – 689, у художній школі – 915 грн, а найдорожчими виявилися танці – 1246.

Директор міського департаменту освіти та науки Ігор Максимчук каже, що повна загальна середня освіта в Україні є обов’язковою і безкоштовною. І нагадує, нині прийом до першого класу відбувається за територіальним принципом: потрапити можна лише до тієї школи, яка є найближчою до місця проживання дитини.

«Механізму відшкодування навчання ще немає, – говорить Максимчук. – Першочергове право на зарахування мають діти за місцем проживання, наступні – чиї рідні брат чи сестра вже навчаються у цій школі, а потім – чиї мама або тато працюють у школі. У нас наразі є лише угода від Угринівської ОТГ. Якщо вона буде підписана, діти, які проживають у районі шкіл № 24 чи № 18, матимуть таке ж право на першочергове зарахування, бо територіальний принцип – перш за все. Та якщо вони належать до Угринівської ОТГ, вона й оплачуватиме їхнє навчання, згідно зі встановленим нормативом».

Оцінили у виконкомі й медичні послуги. Зокрема, встановили вартість одного ліжкодня у різних стаціонарах – від 99 грн (акушерство) до 740 грн (отоларингологія). День у дитячій реанімації вартуватиме 2200 грн, а в реанімації пологового – 2460 грн. Якщо ж захочете звернутись у міську поліклініку, то прийом терапевта без укладеної з ним декларації – 21 грн, стоматолог – 14, гінеколога – 19 грн.

Очільниця міського управління охорони здоров’я Марія Бойко теж говорить про те, що наразі механізм відшкодувань не напрацьований. Але пояснює – у лікарні прописка й нині має значення. А згодом це мало б працювати так:

«Укладати декларацію можна з будь-яким лікарем незалежно від місця реєстрації. Але з 1 липня, наприклад, лягти до стаціонару можна буде лише за направленням лікаря. Без направлення, коли пацієнт собі вирішить, що хоче лікуватися саме там, то послуга для нього буде платною».

Якщо буде договір про міжбюджетні відносини між містом і селом, то вони й мають розбиратися з грошима. А от без договору людям доведеться платити самим – якщо саме без цієї лікарні ніяк.

«Нам доходять з цього податку копійки, левову частку ми дофінансовуємо зі свого бюджету, а дошкільне навчання фінансуємо майже на 100 %, – говорить Михайло Назар. – А на первинній ланці медицини не платимо, оскільки гроші з держбюджету ходять за пацієнтом».

А ще каже, що від утворення власної Вовчинецької ОТГ вони не відмовляються.

«Ми згідні на об’єднання з біднішими громадами, готові підкласти їм плече, але категорично проти того, щоб зробити Вовчинець районом Франківська на зразок Пасічної, Опришівців чи Княгинин, – говорить Назар. – Тим більше, що фінансово ми непогано почуваємось і готові на партнерські стосунки з будь-ким».

Платні послуги стосуються, перш за все, двох новостворених біля Франківська ОТГ – Угринівської та Загвіздянської.

В Угринові кажуть, до міжбюджетних відносин готові і минулого тижня вже подали проект угоди до міськради. Сподіваються, що цього тижня угода вже буде підписана.

«Ми згідні платити за навчання дітей у музичних та художніх школах, танцювальних студіях, а також за дошкільні нав­чальні заклади для жителів Угринівської ОТГ, – говорить голова Мирослав Вівчаренко. – Ми не закладали ці гроші в бюджет, бо кошти передбачені бюджетом держави. Є закон, і гроші йдуть за дитиною і за пацієнтом, за умови укладення декларацій».

Відповідне оголошення вже розмістили й на сайті громади. У разі вимагання грошей з батьків просять інформувати сільраду за телефонами 58-60-39 чи 58-60-29.

У Загвіздянській ОТГ таке рішення Франківська вважають незаконним. Місцевий активіст Микола Стасюк зробив запит до Міносвіти. Там відповіли, що закон стягнення додаткової плати не передбачає. Більше того, якщо сільські діти покинуть міські школи – освітня субвенція, яка розраховується на кількість учнів, для міста зменшиться. А от навколишні села, які встигнуть підписати з Франківськом угоду про спів­працю, не платитимуть нічого.

Наразі угод вже чотири – з Колодіївкою, Підлужжям, Узином та Добровлянами, днями мають зі свого боку підписати угоду Підпечери. А за ним готується і шосте село – Черніїв. Усім Франківськ обіцяє безкоштовний проїзд за карткою франківця, доступ до медичних та освітніх послуг. Натомість села не прий­мають рішення щодо об’єднання чи приєднання до будь-яких ОТГ без погодження з Івано-Франківською міськрадою. В іншому разі гроші треба буде повертати.

Таким чином Франківськ готується до створення власної ОТГ і перестраховується, щоб села не порозбігалися.

Натомість виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук каже, міськрада має право на таке рішення, якщо йдеться саме про міжбюджетні відносини. 


23.03.2019 2795
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

697
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2276
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2004
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2027
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6088 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2312 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

185

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

998

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

997

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1256
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

74
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

479
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1941
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26369
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

429
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10343 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7888
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

437
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

280
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

445
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

516
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1450