Демарш «влади» в обласній раді

Головним питанням останньої сесії Івано-Франківської обласної ради стало обрання постійних депутатських комісій. Сесія обіцяла засвідчити не лише те, на яких засадах домовилися політичні сили, що сформували умовну більшість в раді, ціну цих домовленостей, але й те, що врешті-решт перепаде фракціям, що опинилися в меншості.

Власне, принципи, які було взято за основу при формуванні комісій, у частини депутатського корпусу, що представляв фракції, які не увійшли до більшості, особливого ентузіазму не викликали.

Одна з причин – умова за якою депутати, які посідають керівні посади у виконавчих органах влади,  взагалі не можуть очолювати комісії. «Нелогічно буде, якщо чиновник очолюватиме комісію, яка повинна його ж і контролювати», – зауважив Сич. Окрім того, на керівні посади в комісіях було вирішено не допускати депутатів, які вже очолювали комісії в попередній каденції і показали неефективну роботу. Разом з тим, як підкреслив Сич, він керувався побажаннями політичних сил представлених в раді і хоча всі 100 % побажань враховувати неможливо, однак на 95% такі побажання були враховані.

Втім, політичні сили, які сьогодні асоціюються з владою в країні, з подібною ситуацією миритися не бажали. Скоріш за все депутатам в голову не вкладалося те, як вони, представники влади на місцях, цю владу не лише не контролюють, але й не мають можливості визначальним чином на неї впливати.

Не зумівши відстояти жодної власної вимоги щодо укомплектування комісій, «Партії регіонів», «Українській партії», «Відродженню» не залишалось нічого окрім того, як влаштувати демарш й покинути сесійну залу. Формальна причина – порушення керівництвом ради регламенту й невинесення на розгляд питання про поіменне голосування.

Власне, вихід із зали засідань депутатів, які за великим рахунком представляють сьогодні державну владу в області, є глибоко символічним і яскравим. Такий необдуманий крок лише засвідчив безпорадність провладних партій, невміння працювати конструктивно й сліпе прагнення отримати від влади все й повною мірою. Позбавлені підтримки Михайла Вишиванюка, який не зміг бути присутнім на сесії за станом здоров’я, депутати даних фракцій вирішили не переобтяжувати себе подальшим перебуванням на сесії. Хоча ще кілька років тому окремі з них самі стверджували про неприпустимість покинення сесійної зали.

Втім, на цьому конфлікт не вичерпався – представники «Української партії», УНП, «Народної партії, «Відродження», «Партія регіонів», УРП «Собор» звернулися до громадськості із заявою, в якій наголосили на порушенні регламенту керівництвом ради й висловили переконання у встановленні в сесійній раді електронної системи підрахунку голосів.

 

Але повернімося до комісій і, проаналізувавши їх кількісний та якісний склад, спробуємо зробити певні висновки.

Найбільш привабливою та ласою для депутатського ока будь-якого народного обранця є бюджетна комісія. Не стала виключенням й постійна комісія з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. Вона стала не лише найбільш чисельною в раді, нарахувавши 14 депутатів, але й найбільш «важковаговою». До складу комісії увійшли такі особи як:  колишній губернатор Микола Палійчук, син Зіновія Шкутяка Петро Шкутяк, начальник Головного управління освіти і науки Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, директор ТзОВ «Захід» Володимир Шувальський, заступник голови ДПІ в області Володимир Попович, директор Української гімназії №1 Ігор Дейчаківський. Головою комісії очікувано став Володимир Шкварилюк, що було визначено як один із пунктів домовленостей при голосуванні за голову ради. Допомагатимуть голові обласного «Фронту Змін» «нашоукраїнець» Тарас Парфан та Олександр Левицький із «Батьківщини», який виконуватиме функції секретаря. Всього ж до бюджетної комісії увійшло 9 депутатів, яких можна віднести до умовної більшості в раді.

 

Другу за значущістю комісію в раді – комісію з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу  – було віддано в квоту «Батьківщини». Очолив комісію Юрій Романюк. Заступник – всім відомий меценат від «Фронту Змін» Юрій Дерев’яненко, який собі готує міцний фундамент напередодні парламентських виборів.  Секретар –Володимир Поліш («Наша Україна»). Однак, незважаючи на значну перевагу в представництві (8 у більшості супроти 5), перебування у складі комісії двох заступників голови ОДА Василь Брус, Роман Струтинський) на чолі з Михайлом Вишиванюком гарантують голові фракції «Батьківщини» в обласній раді «спокійне та веселе» життя. Хоча, ексцентричному Юрію Романюку це, можливо, лише на руку. Таким чином протистояння обох політиків переноситься з Коломийського виборчого округу ще й в депутатську комісію.

 

Ще одна квота «Батьківщини» – комісія з питань екології, раціонального природокористування, рекреації та розвитку туризму. Її очолив Андрій Троценко, скориставшись своїм статусом голови правління благодійної організації «Екологічний форум Прикарпаття». Втім, заступник комісії Володимир Іванишин («Фронт Змін») на посаді директора ТОВ «Тикаферлюкс» відношення до екології має куди менше… За фахом в комісію увійшов начальник обласного управління лісового та мисливського господарства в Івано-Франківській області Олексій Голубчак («Народна партія») та Василь Головчак – перший заступник начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області (УНП). Логічною є присутність у складі комісії й директора ТзОВ «Скорзонера» (читай «Буковель») Олександра Шевченка. Втім, вже у цій комісії перевага більшості не є настільки відчутною – 6 супроти 5 депутатів.

 

Втім, найбільшою перевага членів комісії, що представляють більшість в комісіях з питань освіти і науки та з питань діяльності засобів масової інформації, свободи слова, культури, національного та духовного відродження 5 супроти 2 та 6 проти 3 відповідно. Однак, з огляду на чисельні перестороги та порушення у сфері свободи слова та наявність міністра Табачника така перевага є не лише символічною, але й доволі показовою.

 

Комісію з питань освіти і науки очолив завідувач кафедри державного управління ІФНТУНГ Дмитро Дзвінчук («Фронт Змін»). Заступник – Олександр Джура («Наша Україна»), секретар – Сергій Адамович («Свобода»). Варто зауважити, що склад комісії практично весь представлений науковими та педагогічними кадрами, за винятком хіба що Олександра Фелика («Партія Регіонів»), який являється генеральним директором ТЗОВ "Легенда-ІФ".

 

Сумнівів в тому, хто очолить «комісію по ЗМІ» напевно не виникало в жодного. Цю квоту традиційно залишили за «Нащою Україною». Уявити генерального директора ОТБ «Галичина» Ольгу Бабій у якійсь іншій комісії неможливо. Заступником став головний редактор газети «Рідна земля»  Валсиль Артим («Батьківщина»), а секретарем – представник «Свободи», відповідальний секретар Івано-Франківської письменницької організації НСПУ Ярослав Ткачівський.

 

 

Ще одна квота «Нашої України» – комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, комунікацій, дорожнього та житлово-комунального господарства. ЇЇ очолив екс-голова ради й найбільш відомий обласний будівельник Ігор Олійник. Заступником обрали представника «Партії Регіонів» й паралельно начальника «Івано-Франківського облавтодору» Сергія Сендерського, секретарем – директора ТзОВ «СП Будучність» Романа Павліва («Українська партія»). До речі, дана комісія – єдина в якій перевагу мають представники фракцій, що не увійшли до складу більшості – 4 супроти 6.

Таким чином, твердження депутатів від даних фракцій, зокрема представника «Партії Регіонів» про перевагу у всіх без винятку комісіях представників так званої більшості, втрачає свою актуальність.

Як і те, що представники фракцій, що не увійшли до все тої ж більшості, не очолили жодну комісію. Очолили аж 2. Щоправда кожна з цих комісій має яскраво виражений соціальний характер, а спекуляція на «соціалці», як відомо, не лише шкідлива, але й ризикована.

 

Так, комісія з питань праці та соціального захисту населення взагалі віддана представникам «влади». Її очолив депутат від «Української партії», науковець Галина Ляхович. Заступником став тимчасово безробітний Василь Яворський («Відродження»), секретарем – головний санітарний лікар  Івано-Франківської обласної санітарно-епідеміологічної станції Михайло Яворський («Народна Партія»).

 

 Комісію ж з питань молодіжної політики, розвитку фізичної культури та спорту очолив представник «Партії Регіонів», приватний підприємець Роман Мулик. Працюватимуть з ним заступник Іван Данилишин («Фронт Змін») та Микола Зелінський («Батьківщина»).

 

Що стосується «Свободи», то депутати даної фракції очолили лише 2 комісії, щоправда далеко не визначальні. Мова йде про комісію з питань охорони здоров'я, сім’ї, материнства і дитинства, яку очолив головний лікар Солотвинської районної лікарні Манолій Піцуряк, в той час як наразі міністр охорони здоров'я Зіновій Митник в даній комісії буде лише рядовим членом, та комісію з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, самоврядування, захисту прав людини, законності та правопорядку, керувати якою буде головний державний інспектор Державного департаменту інтелектуальної власності Руслан Зелик.

 

Ще одну комісію в знак підтримки при голосуванні голови ради віддали «Народному Рухові України». Комісію з питань розвитку села, аграрної політики, використання земель та регулювання земельних відносин очолив головний «рухівець» області Ігор Шумега. Окрім того, в комісію увійшли Зіновій Береговський (заступник, «Наша Україна»), Віктор Неміш (секретар, «Свобода»).

 

«Розділяй і владарюй» – один з базових політичних постулатів. На прикладі наступної таблиці можна ознайомитися, яким чином фракції та депутати, що представляють політичні сили, які не увійшли до жодної депутатської фракції, розподілили керівні посади в комісіях.

 

Партія

Голова

Заступник

Секретар

Свобода

2

0

4

Батьківщина

2

2

3

Наша Україна

2

4

1

Українська Партія

1

0

2

Фронт Змін / За зміни Прикарпаття

2

3

0

Партія Регіонів / Регіони Прикарпаття

1

1

0

Народна Партія

0

0

1

 Відродження

0

1

0

НРУ

1

0

0

 

 

Таким чином, на даний момент часу національно-демократичні сили демонструють, що здатні не лише домовитися й досягти компромісу, але й доволі злагоджено та ефективно працювати. Протягом першої сесії більшість вже встигла неодноразово «втерти носа» своїм політичним опонентам. І в цьому контексті покинення зали засідань слід розцінювати саме в якості нездатності протиставити вагомі аргументи чи особливо вплинути на хід засідань та процес голосування.

Разом з тим, необхідно розуміти, що таке єднання за великим рахунком є в більшій мірі ситуативним та наслідком конкретних домовленостей, внаслідок яких інтереси та запити окремих політичних гравців зійшлися в обмеженій часовій перспективі.

 Необхідно усвідомлювати й те, що дані політичні сили за великим рахунком представляють одного й того ж виборця, їхнє електоральне поле досить близьке. У 2011 році ж на країну, судячи із тенденцій, очікують парламентські вибори. З цієї точки зору кардинальне посилення позицій «Свободи», яка й є стержнем більшості, іншим її учасникам загрожує втратою голосів. До цього ще слід додати протистояння з «Партією Регіонів», що загрожує області обмеженою фінансовою підтримкою. В умовах ж фінансової недостачі та з наближенням виборів робота більшості з легкістю може нагадати сумнозвісну байку про лебедя, щуку та рака…

Попереду робота й надзвичайно цікаво буде стежити за тим, яким чином депутати долатимуть не лише проблеми, враховуватимуть позицію інших й вгамовуватимуть власні апетити, але й протистоятимуть намаганням «Партії Регіонів» та Михайла Вишиванюка не лише впливати, але й тримати ситуацію під контролем. За таких умов багато що залежатиме й надалі від вміння учасників більшості домовлятися й контролювати власних депутатів, а також від особистих менеджерських здібностей Олександра Сича, його вміння вгамовувати пристрасті, зберігати баланс сил й кооперувати з головою ОДА. На першій сесії йому це вдалося. Сич вів себе виважено, стримано та толерантно.

Таким чином, перший глечик Сича та більшості в цілому виявились доволі успішними. Як буде далі покаже час і наступні голосування в сесійній залі…

І. Дебенко,
політолог,
«Здоровий глузд і партнери»


16.12.2010 Ігор Дебенко 1984 4
Коментарі (4)

Руслан 2010.12.16, 14:26
яким дивом я опинився в соц. комісії. я ж бюджет мав ділити. Сказав заступник губернатора. Отак і всі решту хотіли працювати
непартійна 2010.12.17, 18:29
Яворський Петро? Це хто? Є Яремчук Петро! Шановні, якщо ви так ганите владу,то хоча робіть це без таких серйозних помилок, які вводять людей в оману.
Кук 2010.12.17, 20:15
Нє асіліл
валік 2010.12.18, 00:17
тепер зрозуміло хто є хто
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1634
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1714
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1703
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5028 40
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2012 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1398

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

372

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

593

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

771

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

883
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3520
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10090
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

727
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25980
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7592
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

783
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

946
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1281
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

240
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1117
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

725
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

961