Де живе Бог?

 

 

Голгофа - це не зубна паста, а Содом і Гоморра - не подружжя. Ной - це не просто ім'я сина Бориса Беккера, а Іов - не тільки назва роману Йозефа Рота. Крім того, Великдень - це не свято, пов'язане з весіллям Ісуса Христа, а святковий день Трійці не має відношення до його Воскресіння.



Багато жителів так званого християнського Заходу в цих питаннях навряд чи почуваються особливо впевнено. "Я не дуже добре знаю історію" (Don't know much about history) співали Саймон і Гарфанкел в 1978 році в пісні, в якій проголошувався чудовий світ любові, а також оспівувалося незнання історії, біології, алгебри і взагалі всіх інших шкільних предметів. Але там нічого не було сказано про незнання релігії. Однак, відсутність знань у цій області вже давно можна приєднати до загального списку.

 

Що пов'язує вас з Великоднем, днем Трійці, Різдвом? Подібного роду питання люблять через певні проміжки часу задавати інститути з вивчення громадської думки, і все частіше вони отримують таку відповідь: "Поняття не маю. Вихідні дні, подовжений кінець тижня, сімейне свято, ігри з онуками, гарна їжа..." Деякі смутно пригадують: "Свято для християн". Або: "Щось, пов'язане з церквою". Після цього вони переносять Воскресіння на Велику п'ятницю, а днем народження Господа вважають Великодню неділю. Сьогодні в Німеччині 39% дітей у віці від 6 до 12 років навіть не знають, чому святкується Різдво. "Тому що зима і приїжджає бабуся", - відповідають діти, і після цього важко очікувати від них пояснення того, що значить древо пізнання.



Музична, мистецтвознавча та літературна неосвіченість поширена повсюдно, але ще більшою мірою це відноситься до релігійного знання. У той же час Біблія продовжує залишатися найбільш продаваною книгою. Так, наприклад, міжнародне суспільство Gideon, засноване в 1899 році в Сполучених Штатах і об'єднує переважно євангелічних підприємців, а також випускників університетів, щорічно поширює 45000000 примірників цієї книги. Самій спільноті Gideon ми зобов'язані тим, що знаходимо Біблію в готельному нічному столику. Але яка від неї користь, якщо вона просто лежить в нічному столику? Ми цінуємо Біблію, але ми її не читаємо. Це підтверджують дослідження таких авторитетних інститутів з вивчення громадської думки як Gallup: знання про християнство не є пріоритетними в основних прошарках західного суспільства.



Незнання Біблії виявлено не тільки в середовищі невіруючих чи людей, які не відвідують церкву, але серед самих віруючих. Багатьом християнам загрожує втрата розуміння основ найголовніших свят, в тому числі - Великої п'ятниці, Великодня, Різдва. За даними компанії Emnid, П'ятидесятницю 48% опитаних пов'язали зі Святим духом, що саме по собі викликає подив, хоча голуб як християнський символ цього свята поки ще не одержав свого шоколадного втілення. Звичайно, 23% опитаних визнають, що вони не знають, що сталося через сім тижнів після Воскресіння в день П'ятидесятниці, коли Дух святий був посланий на Землю, що і вважається, так би мовити, народженням церкви. 15% опитаних взагалі пов'язують Воскресіння з Днем Святої Трійці. Та й причини вознесіння Христа на небо для більшості населення Німеччини абсолютно не зрозумілі. День Господа деградував до рівня Дня батька - можливо, це відбувається тому, що в цьому випадку немає ні зайців, ні дідів морозів, зате алкоголь тече рікою.



Якщо вже з уявленнями про основні святах виникають проблеми, то чого слід чекати від знання змісту Нового і Старого Завіту? Про що, власне, йдеться в Нагірній проповіді? Деякі вважають, що в ній міститься заклик до усунення сміття на горі Еверест. Американцям іноді здається, що мова в даному випадку йде про виступ відомого проповідника Біллі Грема (Billy Graham). Ще питання: у чому сумнівався невіруючий Фома? І тут панує цілковите мовчання, і хочеться сказати цим неосвіченим людям: ні, до сумнівів великого Томаса Готтшалька (Thomas Gottschalk) це ніякого відношення не має. Ну а що значить "золотий тілець"? Ні, сини мої, це - не переплавлений золотий великодній заєць і не фіолетова корова, загорнута в золотий папір. Ну а тепер дещо легше: перерахуйте 10 заповідей? Вони ж всім відомі! Якщо б! Більшість людей здатні пригадати не більше трьох.



Було б непогано знати, принаймні, якісь основи нашої культури. Тоді ми могли б швидше розуміти деякі основні зразки людської поведінки і в сьогоднішньому світі. Що сталося по дорозі в Дамаск? Там Савл перетворився на Павла. А що трапилося по дорозі в Єрихон? Там діяв добрий самаритянин. А води якого моря були розсунуті? Хто були Йосип і його брати? Що таке "соломонове рішення"? Що таке "Пісня пісень" і хто її автор? Яке відношення має вихід з Єгипту до формування ізраїльської національної самосвідомості (Nation-Building)? А що значить заповіт, країна обітована, обраний народ?



У Новому Завіті розповідається про те, як одного разу Ісус п'ятьма хлібами і двома рибами нагодував 5 тисяч людей. Сьогодні це послужило б сюжетом для телепрограми "Сперечаємося, що ..."? Але хто тепер вірить в чудеса? Тим не менш, було б корисно мати уявлення про пару подій такого роду. Це неймовірне збільшення кількості їжі виразно описує євангеліст Матвій у 15-му розділі (14-21) свого Євангелія. А пацифістський лозунг "Перекуємо мечі на орала" можна знайти в книзі пророка Ісаї (2,4). Було б непогано, якби наші молоді люди знали про те, що пацифізм насправді - набагато давніший, і не пов'язаний своїм корінням з великодніми маршами або з активністю партії "зелених".



Темою для просунутих міг би стати більш складний пацифізм, який побачив Ісайя у вигляді абсолютно мирного суспільства, в якому сильні не пожирають слабких: "Тоді вовк буде жити разом з ягням, і барс буде лежати разом з козеням, і теля, і молодий лев, і віл будуть разом, і мале дитя буде водити їх". Якщо людина, яка не знає Біблії, побачить картину старих майстрів у музеї, що зображає цю ідилію, то він буде вважати бачення пророка просто ілюзорною ідилією. А той, хто в інтернеті запустить пошук за ключовими словами "ягня" та "вовк", отримає або якісь дитячі фрази, або відразу книгу Авнер "Два народи, дві держави". В результаті пошуку за словами "ягня" та "лев" буде знайдена посилання на книгу "Коли лев з ягням вкладається спати", що представляє собою введення в область управління ризиками.



Існує чимало людей, які не бачать нічого поганого в тому, що ми не маємо ніякого поняття про Біблію. Вони вважають релігію непотрібним баластом буржуазного життя. Але Біблія є також основою нашої культури і нашої мови. Переклад Лютера став об'єднуючою мовною скріпою, як і переклад короля Якова для англійців. Коли ми в Європі говоримо про "нашу культуру", ми повинні віддавати собі звіт в тому, що вона грунтується на біблійних сюжетах, притчах і псалмах. Майже всі наші моральні дилеми представлені в Біблії - вічна боротьба добра зі злом, спокуси з порятунком, досвіду з невинністю.



Та людина, яка називає знання Біблії непотрібним, не розуміє, що мова йде не тільки про віру. Не обов'язково вірити в історію створення світу - креативна сила біблійних сюжетів залишається неперевершеною. Велику західну літературу, в тому числі твори Вільяма Блейка або Джона Мільтона, Томаса Манна або Шекспіра, в п'єсах якого міститься приблизно 1300 посилань на Біблію, майже неможливо зрозуміти принаймні без рудиментарного знання іудейської і християнської Біблії. "Людина, яка не знає Біблії, в англомовному світі вважається неосвіченою, - підкреслює американський педагог і винахідник системи освіти core knowledge education Е. Д. Хірш (ED Hirsch) з Віргінського університету. На його думку, Біблія просто є частиною cultural literacy, тобто культурної грамотності.



Релігійна безграмотність, зрозуміло, характерна не тільки для секуляризованої Західної Європи - і в більш релігійній Америці знання Священного писання не набагато кращі. Ось що сказав Джон Адамс більш ніж 200 років тому про жителів Нової Англії: "Американець, який не вміє читати або писати, - такий же рідкісний феномен, як комета". Але сьогодні він не повірив би своїм очам і вухам, якби дізнався правду про американських підлітків. 8% з них вважають Мойсея одним з 12 апостолів, дві третини з них не мають поняття про те, що сталося на шляху в Дамаск, і дві третини не знають, що слова "Блаженні вбогі духом, бо їх є Царство Небесне" взяті з Нагірної проповіді.


Звичайно, Нагірна проповідь - це перша велика промова Ісуса. Там містяться не тільки заповіді блаженства і "Отче наш", але і цілий ряд таких прекрасних метафор як "бісер перед свинями" і "колода в чужому оці". Поширене колись мистецтво читання грунтувалося на Біблії. Часто вона була єдиною книгою в будинку, і її кожен день читали й вивчали, а не витягували на світ божий тільки на Різдво. У старій Європі люди, не вміли читати, знайомилися з біблійними історіями з допомогою церковних вітражів, що виконували функції біблійних ілюстрацій. Однак мова йде не тільки про такі приголомшливі сюжети як боротьба Іакова з ангелом або про руйнування Содому і Гоморри. Винятковими і політично важливими біблійні тексти роблять в першу чергу ідеї про порятунок і звільнення, про самовизначення і вірність закону.



Художник і поет Вільям Блейк назвав Старий і Новий Завіт "великим кодексом мистецтва". Авраам Лінкольн, цитував Біблію частіше інших американських президентів, назвав Америку в ході жахливої громадянської війни "останньою надією людства" (the last best hope on earth). У виступах таких американських політиків останнього часу як Вудро Вільсон, Гарі Трумен, Рональд Рейган і, природно, Джордж У. Буш можна зустріти чимало посилань на Біблію. Мова в даному випадку йде не про побожність або релігійність, а про метафори, які складають наш культурний фундамент.



Але як можна було б зміцнити цей крихкий фундамент? Релігійних уроків в школі стає в цій країні все менше, і відбувається це через небажання піддавати дискримінації представників інших релігій. Конфірманти володіють непоганими знаннями, але після конфірмації вони відразу ж ховають їх у найдальший ящик. Але і вони не мають майже ніяких знань про інші релігії, окрім християнства.



Що робити? В Америці ось уже кілька років реалізується проект біблійної грамотності (Bible Literacy Project). І в цій країні мають бути розроблені концепції і підготовлені вчителі не тільки для сучасних релігійних уроків, але й для ознайомлення з Біблією як з літературним твором. На відміну від цього, релігійна частина і місіонерство ставляться до приватної сфери сім'ї, до церкви, до синагоги і до інших місць проведення зустрічей християнами. Ось уже кілька років у американських університетах пропонуються курси з історії християнства, і вони викликають інтерес. Деякі англійські університети ще раніше відреагували на біблійну безграмотність. Там студенти в обов'язковому порядку мають вивчати курс "Біблія і класика".



Чому цього немає у нас? У невеликому університеті в місті Фехта пару років тому на кафедрі германістики в якості обов'язкових предметів були введені здвоєні курси латинської мови. На них майбутні германісти не читають Овідія або Тацита, а вивчають німецьку граматику для того, щоб їх майбутні учні не плутали іменник з підметом, а схиляння до кон'юнктури. Справа в тому, що знання граматики у випускників німецьких шкіл знаходиться на вкрай низькому рівні. Хороший побічний результат запровадження обов'язкового курсу в місті Фехта полягав у тому, що студенти старших курсів добровільно стали відвідувати заняття з латинської мови.



Це могло б послужити початком: двогодинний курс з вивчення Біблії для всіх студентів літературних та культурологічних факультетів у першому семестрі, а ще краще для всіх студентів гуманітарних факультетів. Деякі просунуті в області інтернету сучасники можуть сказати, що існують і більш важливі речі. Невірно. Як дітям потрібні казки, так і дорослим людям в рамках одного культурного співтовариства необхідні ті міфи, легенди і релігія, на основі яких виникла їхня культура. Можна отримати інтелектуальну користь від читання Біблії, не розглядаючи її як символ віри. І для цього не треба ходити до церкви.

 

Крістіне Брінк (Christine Brink),

Братство

 


10.09.2012 2629 1
Коментарі (1)

vs 2012.09.10, 16:38
Хороша стаття. Нажаль у нас є новоспечені випускники духовних семінарій, котрі не знають що таке Нагірна проповідь. Та й сама церква приділяє найбільше уваги обрядам, котрі часто-густо не мають жодного біблійного підгрунття, а Біблію глибше вивчають хіба що члени протестанських церков. У одній телепередачі монашка розповідала дітям, що Ісус у ніч перед розп'яттям молився у печері, у той час коли Біблія каже, що Він молився у Гефсиманському саду!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

886
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2368
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2043
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2069
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6283 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2360 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

229

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1051

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1030

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1300
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

153
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

514
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1978
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26411
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

465
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10383 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7921
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

468
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

321
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

474
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

545
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1492