Covid-19: штам коронавірусу з Великобританії, ймовірно, більш смертоносний

Вчені американських Центрів контролю та захисту щодо захворювань співпрацюють з британськими вченими, щоб дізнатись більше про британські дані, які свідчать про те, що новий варіант коронавірусу може бути більш смертоносним.

"CDC звернувся до чиновників Великобританії та переглядає їх нові дані про смертність, пов'язані з варіантом B.1.1.7", - заявив представник CDC CNN у суботу, використовуючи наукову назву варіанту коронавірусу, який вперше визначили у Великобританії в листопаді.

У звіті Великобританії, який опублікували в п'ятницю, зазначається, що є "реальна ймовірність", що новий штам має вищу смертність, ніж інші.

Хоча дані не є остаточними, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що "є певні докази того, що новий варіант ... може бути пов'язаний з вищим ступенем смертності".

Варіант вірусу, знайдений у 22 штатах США

Моделювання Центрів контролю та захисту щодо захворювань показує, що цей новий варіант коронавірусу, який, як визначили, поширюється особливо швидко, може стати переважаючим варіантом у Сполучених Штатах до березня.

Наразі в США визначили лише 195 випадків нового штаму вірусу, але представники охорони здоров'я вважають, що набагато більше випадків залишаються не виявленими.

Випадки виявлені у 22 штатах, зазначається у звіті Центрів контролю та захисту щодо захворювань (CDC), у Каліфорнії та Флориді - особливо велика кількість.  

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань, США можуть зіткнутися зі 100 000 більше смертей від Covid-19 менш ніж за місяць.

У середу згідно з даними відстеження університету Джонса Хопкінса повідомили про понад 4000 випадків смертей від Covid-19, що призвело до смертності щонайменше 406 001 осіб.

А до 13 лютого ця кількість може досягнути 508 000, згідно з прогнозом, який опублікований CDC. Останній прогноз, 13 січня, передбачав до 477 000 смертей до 6 лютого.

Тим часом вакцини почали розповсюджувати, але, як стверджують чиновники, залишаються серйозні проблеми з постачанням по всій країні.

Новий директор CDC доктор Рошель Валенський в середу описала стан пандемії як "справді розпачливий", але "попереду здоровіші дні" - хоча для цього потрібно швидке прискорення тестування, нагляд та вакцинація.

За її словами, агентство проведе огляд усіх своїх вказівок щодо пандемії, щоб "люди могли приймати рішення та вживати заходів, спираючись на найкращі наявні поради".

Для полегшення фінансового тягаря CDC також продовжить федеральний мораторій, що запобігає виселенню деяких людей з домів до 31 березня. Також у середу президент Джо Байден оголосив, що США приєднаються до Світової організації охорони здоров'я.

Поки що дослідження показують, що нинішні вакцини захищатимуть від нового варіанту, і що носіння масок, соціальна дистанція та гігієна рук є ключовими методами убезпечити себе від інфікування.

Майкл Остерхольм, епідеміолог, член групи з питань поширення коронавірусу президента Джо Байдена, заявив, що переглянув звіт Великобританії, а також інші дані, які не були оприлюднені публічно, і він "переконаний", що новий варіант є більш смертоносним.  

"Дані постійно зростають - і деякими з них я не можу поділитися, що однозначно підтверджує те, що B.1.1.7 спричиняє важчі захворювання та збільшує смерть", - сказав Остерхольм, директор Центру досліджень та політики щодо інфекційних хвороб в Університеті Міннесоти. "Ми вже знаємо, що цей варіант посилив передачу, і тому це дуже погані новини".

Радник CDC сказав, що було б ідеально, якби американські лікарі змогли перевірити та побачити, як переживають хворобу пацієнти з новим варіантом у порівнянні з пацієнтами, які інфіковані іншим штамом.

Але доктор Вільям Шаффнер, експерт з інфекційних хвороб Медичного центру університету Вандербільта, сказав, що це може бути важко, оскільки геномне секвенування - лабораторна робота, необхідна для виявлення нових штамів - не дуже надійне в США.

"Наша нині здатність визначити, чи є у вашого конкретного пацієнта цей новий штам, дуже обмежена, і тому це справді посилює уявлення про те, що інші країни мають набагато більше можливостей робити це, ніж ми", - сказав Шаффнер, член Консультативного комітету CDC з практики імунізації.

Великобританія має одну з найсильніших програм геномного секвенування у світі. Їх звіт містить деталі кількох досліджень, які порівнюють ступінь тяжкості нового варіанту з попередніми.    

Головний науковий радник Великобританії Патрік Валланс цитував дані про смертність, додавши, що докази ще не достатньо вагомі, а дані залишаються невизначеними.

"Середній ризик полягає в тому, що на 1000 людей, які заразились, приблизно 10, як очікується, померли б від вірусу. З новим штамом, на 1000 заражених людей, ймовірно помруть 13 або 14 осіб  ", - сказав він у п'ятницю.

за матеріалами CNN


24.01.2021 1437
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

532
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11033 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1743
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

341

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1043

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

675
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2098 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079