Чорний квадрат Курбаса

 

 

Днями мені випала честь читати лекцію про новаторство і унікальний шлях Леся Курбаса. Діло відбувалося у Києві в мистецькій республіці Гостинний двір, історичній будівлі, за яку боряться от уже півроку і провели в ній більше 300 різноманітних подій. Роздуми про театр постійно приходять у мою голову, про той самий "курбасівський театр", де в центрі роздумів та справжнього предмета зацікавлення режисера та акторів стоїть Людина, зі всіма своїми рефілексіями, прогнозами,снами, галюцинаціями і "копаннями в собі". Чи є нині такий театр? І чи не циклічно ми нині повторюємо далекі революційні 1917-1918, коли Курбас змушений був виживати сам і годувати свою трупу.
І чи ми не спостерігаємо те саме нав'язування партійної лінії на сцені українських театрів?  Мені би хотілося, аби наших унікальних експериментаторів знали і визнавали, а ми в свою чергу вчилися у них. 

Новаторство Леся Курбаса у театральних пошуках вражало. Приміром, він став першою людиною, яка свого часу вигадала так звану "сповідь світлом", коли психологія героя, його характер розкривалися за допомогою освітлення, гри тіней, розділення людської сутності на темне і світле. Таким чином режисер, ніби піддавав своїх героїв дослідженню і дозволяв це робити глядачеві.

Геніальний Лесь також був у центрі мистецьких дискусій: любив експресіонізм та кубізм і застосовував елементи цих мистецьких течій на сцені. До прикладу, декорації стали яскравішими, йшли в перспективу і створювали реалістичну картину вистави. "Глядач має повірити у все, що бачить на сцені, опинитися у власному космосі",- казав Курбас. І у нього це виходило! На сцені вперше почали з'являтися куби та різноманітні предмети. У виставі "Цар Едіп"( першій виставі Молодого театру,заснованого 1917р.) режисер вписує хор у давньогрецький барельєф, поєднуючи таким чином красу античності і авангардний прийом сучасності. Критики вибухнули позитивними відгуками: античність та сучасність ожили в руках майстра Курбаса. А сам режисер грав царя Едіпа і за спогадами дисидентки, а на той час ще дівчинки, яка любила театр Надії Суровцевої, Курбас грав божественно і вони частенько складали гроші, аби купити білет до найближчого ряду, аби краще бачити кожну деталь цієї майстерної ролі.

"Курбасівська школа" прагнула виховувати універсального актора-інтелектуала, "розумного арлекіна", як казав сам митець.
 
Також в полі зору Курбаса-режисера опинились прийоми кінематографа: він використовував "розкадровку" у своїх виставах, робив історії епізодичними, ніби розділеними кадрами. Вперше на сцені "Березолю" в Харкові почали з'являтися експерименти з відео. У виставах вмикалися відео-уривки. Критики "їхали з ґлузду" і не встигали за черговими вигадками та експериментами Курбаса. У багатьох виставах, зокрема і в "Народному Малахії", цю постановку разом з Кулішем митець поставив у 1927 році відчувалася присутність поглядів Сковороди, його вічні "шукання за обрієм". Курбас вважав його своїм духовним вчителем, бо сам все життя роздумував над "внутрішньою людиною", про яку говорив Сковорода.А в "Народному Малахії" головний герой постав перед глядачем у постолах, у сорочці, таким собі Доном Кіхотом, для якого немає заборон, немає беззмістовних людських меж.

Поява у живописі "Чорного квадрата" Малевича дала Лесю Кукрбасу нове поле для експериментів. Чорний квадрат і став тим самим скупченням "Я"-великого і неповторного, над яким режисер працював усе життя.

Зараз ми бачимо відгуки "курбасівського ока" фактично на кожній сцені українського театру від академічного до більш авангардного, ми бачимо Курбаса у поетичному українському кіно 60-х років, весь Булгаков пронизаний цими струмами. І це означає, що Лесь Курбас отримує нині нове життя, хоча так само як і на початку 20 століття існує "партійна верхівка", якій невигідно, аби театр змушував глядача думати, аби він ставав суспільним парламентом, саме так звав свій театр сам Курбас. І розумієш, що пройшов не один десяток років, а питання досі актуальні: чи має справжній театр заробляти, чи має грати замовні вистави, чи має бути примітивним? Ми досі обираємо між "Едіпом" і розвагою, шоу.

Я часто замислююся, що би сказав Курбас, побачивши сучасний театральний простір? Чому би зрадів, а в чому розчарувався, як би оцінив діяльність свого дітища- Молодого театру. І чи чіпала би його нинішня влада? Чи наважилася би усунути, як "неблагонадійного"?

Вже перебуювачи на Соловках, режисер примудряється навіть у таборі зробити театр, ставить виставу "Аристократи", йому пропонують акторський склад, але Лесь усіх бракує і набирає справжніх вбивць, повій і злочинців. У цій виставі соловецького театру актори фактично грали самі себе. Поставновку сприймають із шаленим запалом і аншлагом. А Курбас тішиться, не опускає рук і багато працює, більше того примудряється підтримувати морально інших в'язнів. Зокрема, його сокамерник фельдшер Павло Монаков розповів такий епізод, що після однією з розмові він запитав сивоволосого Курбаса чи правда той віритьу те, що Україна і її культура колись буде самостійною, на що Курбас відповів короткою фразою: "Якби я не вірив у самостнійсть України, я би ніколи тут не був". Він вірив не лише у самостійність любої країни, а й у великі ідеї свого філософського, глибоко духовного театру. І мені хочеться вірити, що ім'я Леся Курбаса ще буде належним чином оцінене.

 


09.12.2012 Катя Гладка 2534 1
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1947
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1854
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1847
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5461 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2145 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1502

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

735

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

790

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

990

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

998
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1762
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3672
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10249
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26133
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10175 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7704
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

892
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

185
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

256
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

374
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1269
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

875