Чому прапор України жовто-блакитний

 

/data/blog/46707/06032a9389ccb9a8f030f4bc2d49d6fb.jpg

 

За Конституцією України український прапор — синьо-жовтий. Але в 1918-му році Центральна рада на чолі з першим президентом України Грушевським ствердила жовто-синій прапор. У руху ОУН-УПА Степана Бандери прапор вже був перевернутий — синьо-жовтий, як зараз. Хто, коли і навіщо перевернув прапор України?

Золоте, жовте символізує Творця, Бога-батька і взагалі — Вищу Духовність. Синіше ж — це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.

Говір про синє небо і золоті ниви, прийняте зараз — досить примітивне. Воно сумнівне вже тому, вважає, наприклад, творчий директор громадського об’єднання «Освічена Україна» Анатолій Мицкан, що насправді кольори нашого прапора здавна символізують дві головні стихії природи і людського буття — вогонь(жовтий колір) і вода(синій). Логічно припустити, що тільки поєднання «жовтий — згори, синій — знизу» відбиває вічну симетрію — божественну гармонію цих стихій. Інакше ж, якщо розмістити їх навпаки, це означатиме порушення світопорядку, катастрофу, при якій вода гасить вогонь .

Саме таку, золото-блакитну символіку і принесли колись трипольцы за часів грандіозного переселення народів з Північного Причорномор’я за три тисячоліття до н. э., зокрема і в Індію, де вона збереглася до наших днів в первинному виді. Ця країна буквально уся прикрашена таким поєднання кольорів. Але там ви ніде не побачите, щоб синіше домінувало над жовтим. Тому пропонуємо ознайомитися з кваліфікованим дослідженням цієї теми, чиє резюме однозначно-вичерпно відповідає на питання, яким бути Державному прапору України — синьо-жовтим або ж жовто-синім.

Одного разу ще на початку 1992 року китайська художниця Мао Мао попросила на одному мистецькому заході тодішнього Президента України Леоніда Кравчука зробити все від нього залежне, щоб в тільки виниклій самостійній Україні передусім змінили розміщення кольорів на головному державному символі — синьо-жовтому прапорі. Мовляв, якщо він і далі залишатиметься таким же, то під цим поєднанням кольорів країну чекає неминуча деградація, зрада, занепад і, нарешті, крах. Адже синіше згори і жовте знизу, за словами художниці, утворюють гексаграму «Пі». А це, згідно з класичною китайською Книгою змін «И-цзин», — одне з чотирьох найгірших комбінацій. І розшифровують її так: «Будьте пильні і передбачливими. Не беріться ні за одну важливу справу, тому що вона швидше не збудеться, чим збудеться. Ваше оточення не розуміє вас, ви без всяких підстав сваритеся з друзями».

Тоді як зворотне розміщення кольорів, коли жовте розташоване вгорі, а синіше — внизу, утворює абсолютно іншу гексаграму «Тай», яка означає: «Розквіт. Мале відходить. Велике приходить. Щастя. Розвиток».

Проте Л. Кравчук, якого поети-нардепи переконали, що синьо-жовтий прапор символізує мирне небо і золоту українську пшеницю під ним, тоді відбувся жартами : що корисно, мовляв, для китайця, то для українського — смерть і навпаки. А шкода. Бо, як бачимо, китайська художниця, схоже, була права. Принаймні 20-річна історія нашої незалежності продемонструвала як в політичному, так і в соціально-економічному житті держави саме те, від чого застерігала Мао. Словом, «перевернутість» нашого прапора, яка спотворює езотеричну суть символу, дуже швидко позначилася на Україні.

Шкода також, що радянські поети(екс-комуністи), які тоді були головними радниками президента з питань державного будівництва, не відали або не хотіли знати, що українська революція 1917-го року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто-блакитними, а не синьо-жовтими прапорами. Під жовто-синім прапором йшли у бій українські юнаки під Крутами. Колишній глава Генерального секретаріату Володимир Винниченко згодом писав: «.Ми рішуче нічого не міняли в суті тої державності, що була за часів Тимчасового уряду. Ми тільки міняли національну форму її — замість біло- синьо-червоного прапори мі вішали жовто-блакитний». І що саме це поєднання фарб голова Центральної Ради Михайло Грушевський запропонував для основного символу УНР.

Чому ж згодом гетьман Скоропадський і головний отаман Петлюра перевернули прапор, точно не з’ясовано досі. Може, під впливом синьо-жовтої прапора ЗУНР, ідеологи якої, очевидно, формували державну символіку за принципом «аби не так, як у поляків», в яких світла(біла) смуга розміщена на національному прапорі вгорі? А може, Павло Скоропадський, скинувши Центральну раду, просто перевернув прапор, щоб символічно ознаменувати переворот? Як би то не було, але на селянському з’їзді Скоропадський представив перевернутий прапор і пояснив: синіше — це небо, а жовте — поля пшениці. Це представлення панує і понині. Мовляв, українці є хлебопашеством нацією, тому її природним символом є синьо-жовтий прапор. І при цьому не враховують, що небо буває синім надзвичайно рідко, адже в сонячний день воно звичайне блакитне (тому для позначення неба і пшениці прапор має бути блакитнувато-жовтим.

Але про неприродність, небезпеку поєднання синього кольору над жовтим, окрім «И-цзин»(ще не було жодного випадку, щоб пророцтва з цієї книги не збувалися), свідчить також тлумачення значення кольорів і їх комбінацій з інших потаємних джерел. Скажімо, древню емблему створення світу з хаосу і боротьби і єдності двох протилежних принципів зі східної філософії, відому як «Ян-инь», передають саме цими кольорами. Жовте, або золоте, Ян означає «світло, тепло, небо, активність, чоловічий принцип, сонце». Зате синіше Инь символізує пітьму, холод, землю, пасивність, жіночий елемент, місяць. Що ж буває, коли земне і пасивне домінує(тобто розміщено згори) над небесним і активним, мабуть, пояснювати надмірно. З історії добре відомо, що відбувалося з тими справами, рухами, країнами, які тривали, виникали, розвивалися під знаком такого протиприродного поєднання цих кольорів. Вони немов заздалегідь були запрограмовані на невдачу.

Або ж візьмемо Фэн-шуй. За цією традицією, розміщення синього(воля) над жовтим(мудрість) означає «Закон занепаду», тобто прогресуючу деградацію, нещастя, хаос. Тоді як зворотне поєднання фарб — жовте над синім — означає гармонійне поєднання Неба і Землі, чоловічого і жіночого, сильного і гнучкого, що обіцяє розвиток, добробут, щастя.

З сакральної точки зору жовтий колір означає активний, творчий, сонячно-вогняний, духовно-божественний початок, а блакитний — пасивне, вологе, консервативне, яке вимагає активізації і одухотворення. Зображення ж на прапорі синього над жовтим свідчить, що нація визнає панування пасивного над активним, консервативного над творчим, матеріального над божественним. Цей світогляд суперечить природному стану Всесвіту і є руйнівним. Під таким прапором держава запрограмована не на розвиток, а на занепад.

Про це ж сповіщає і арійська традиція. Дослідники стверджують, що духовний вождь величного арийства Рама обрав своїм сакральним символом жовто-синій штандарт. Бо він означає гармонійне поєднання небесного вогню(РА) і земної речовини(МА). Це також демонструє природну перевагу духу(золоте, жовте) над матерією(блакитне, синіше). Тоді як розташування фарб з точністю до навпаки, крім усього іншого, ще і спотворює святе ім’я Рама на Мара(примара, привид, або ж і зомбі, сучасно).

Ідеолог концепції «Перехода-IV» і редактор однойменного журналу Ігор Каганец говорить, що «нинішній синьо-жовтий державний прапор України не обіцяє їй нічого хорошого, оскільки декларує збочене домінування пасивної матерії над активним духом. Хоча, слід сказати, він точно відповідає нинішньому тимчасовому положенню деградації і духовної пітьми в Україні». А спричинило такий стан якраз прийняття спотвореного символу замість правильного.

Власне, і за православними канонами іконописання, які відомі ще з Візантії, золоте, жовте символізує Творця, Бога-батька, німб Бога-сина і взагалі — Вищу Духовність. Синіше ж — це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть. Але ми бачимо, як користуються цим даром люди. А також знаємо, куди завела безвідповідальна свобода колишнього командира небесного воїнства на ім’я Денница, що відоміший як Люцифер.

За правилами ж геральдики, прапори зазвичай утворюють на основі гербів, які виникли раніше, ніж прапори. Тому колір верхньої смуги полотнища диктує колір самого знаку, а нижньою — гербового поля. Якщо герб, наприклад, Польщі — це білий орел на червоному фоні, то відповідно і прапор біло-червоний. Тому якщо герб України — жовтий тризубець на синьому полі(або навіть якщо узяти герб Галицько-волинського князівства — золотий лев на синьому фоні), то і прапор має бути жовто-синій, а не навпаки.

Нинішній прапор України називається синьо-жовтим, тому верхня його половина є синьою(головний колір), а нижня — жовтою(допоміжний колір). Відповідно, згідно із законами геральдики, на державному гербі повинен зображатися синій тризубець на жовтому фоні. Проте насправді ми маємо жовтий тризубець на синьому фоні. Але тоді головний, жовтий колір має бути вверху нашого прапора, а не навпаки.

Світова філософська, політологічна і соціологічна думка не надто багато уваги приділяє питанню символів. І не дивно, бо сучасне людство як цивілізація споживання — це так зване суспільство знаків. А знаки відрізняються від символів так само, як, скажімо, буква — від живого звуку, який вона означає. Відомий сучасний сербський філософ Светислав Басара, який досить серйозно відноситься до порушеного питання, вважає, що «символ — це така річ, без якої дійсність є неповноцінною. Це своєрідні обмінні пункти, через які енергія вищої реальності витікає у світ явищ . А неправильна інтерпретація символу має, так би мовити, корозійну дію на дійсність».

Цікаво б в цьому ключі розглянути прапори інших держав і подивитися, образно кажучи, яку дійсність вони відбивають. Впадає у вічі, наприклад, що в тих державах, які на своїх прапорах зберегли традиційні символи, наприклад, хрест(як в Швейцарії, скандинавських країнах, у Великобританії), реалії набагато кращі, ніж там, де вибрали на роль національної символіки пентаграми і інші інфернальні символи. Скажімо, зараз одне з перших місць у світі по рівню життя займає Норвегія, на державному прапорі якої зображений біло-синій хрест на червоному фоні. Серед останніх же країн за цим показником — Мозамбік, чиєю символікою є схрещені сапи і автомат Калашникова на тлі жовтої пентаграми.

Можна сказати: це тому, що Норвегія багата корисними копалини, а Мозамбік зруйнований громадськими війнами. Але насправді все могло бути по-іншому: спочатку вибрали символи(відповідно хрест і автомат Калашникова), а вже потім як наслідок кому дісталися розквіт, а кому — постійні військові конфлікти.

Напрям культурно-цивілізаційних перетворень задається духовно-світоглядним імпульсом. Концентрованим вираженням світогляду є символіка. Тому символіка повинна відповідати моделі того майбутнього, якого ми прагнемо.

Правильна символіка програмує правильне майбутнє.

 

novomoskovsk.eu


28.01.2014 28741 15
Коментарі (15)

Виталий 2014.03.23, 00:08
ЖОВТО-БЛАКИТНI НАШI ПРАПОРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Іван-Зореслав 2014.05.01, 16:10
Витяг із листа надісланого Уряду й українським персоналіям: 6. Політичною Волею, повернути державі власне ім’я – Русь. Це виб’є основу з під ніг Москви. Відкриє правду світовому товариству – хто-є-хто в історії і справжню причину агресії Москви проти Русі. Не Україна, – РУСЬ, переможе Москву! Упаде Москва і настане кінець імперії зла! 7. На державному прапорі поміняти розміщення кольорів; жовтий – символізує життєдайне Сонце – вверху, блакитний – символізує матір Землю – внизу. Новий державний гімн буде прийнятий з утвердженням Софократії – Мудрої Влади. Будьте уважними до символіки – це обереги держави, програма буття і розвитку суспільства.
Степан Олейник 2014.07.20, 16:58
Шановна громадо! ТаК УЖ СКЛАЛОСЯ ІСТОРИЧНО , ЩО В України-СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР .... ВІН(ПРАПОР)-ні до фен-шую ,ні до ,,гексаграми пі,,-не має ніякого відношення ,так я к він - укрїнський . Тому , я і нічого проти не маю проти жовто-синього ,як ,скажімо символу області ,чи міста , чи найулюбленнішого символа засновника УПА і просто видатної людини -Тараса Бульби -Боровця . Але як державного-не задобрюю.Та і ,наберіть хоча б у вікіпедії ...Грушевський затвердив синьо-жовтий ,а друкарні друкували обоє... Чому ж? Мабуть тому що у тодішній УНР -не бачили різниці між синьо-жовтим чи жовто-синім(і трішки плутали їх порядок)Також зараз йде війна... Я сам був на похоронах одного героя- Максима Запального , двоюродного брата якого знав- Євгена Панченко ... Цього молодого , доброчинного і героїчного хлопчину несли на кладобище у синьо-жовтому прапорі..і це назавжди тепер мій найголовніший аргумент ....а ще , як сказав ,здається Преображенський у ,,Собачому серці,, -,, Розруха батінька нє в клазетах ,а в голавах,,. так що не виніть в усіх бідах і бездарності влади синьо-жовтий.Ваш брат Українець і хритстиянин- Стьопа Олейник.
Іван Пастернак 2016.05.03, 20:17
ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ НАШI ПРАПОР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Іван Пастернак 2016.05.03, 20:19
ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ НАШI ПРАПОР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Іван Пастернак 2016.05.03, 20:20
ЖОВТО-БЛАКИТНИЙ НАШI ПРАПОР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Михайло Ільницький 2016.09.15, 10:36
Коли Україна в небезпеці, якась незрозуміла група псевдо - патріотів посційно намагається створити додаткове напруження, збурити і без того спантеличений і ненадто свідомий український народ. Можливо хтось з них по своїх здобутках в імя Неньки зрівнявся з Євгеном Коновальцем чи Степаном Бандерою, які утвердили наш прапор синьо-жовтим і під ним йшли на боротьбу.Хай такий скаже хто він і звідки, ми подивимось і вирішимо. Хоча наперед ясно, що перевернуті - перевертні звичайні провокатори, які на догоду ворогу діють ро принцибу поділяй і володарюй!
чому 2014.02.01, 19:12
чому забираєте коментарі-а значить думку людську,але ж ви демократи,люди гинуть за неї,а ви..чому ви любите брехню і так просто плюєте людям в лице,хіба ви не українці?
прапор 2014.02.01, 19:14
прапор має бути жовто-синій.Це буде по-Божому.
Любов Чуб 2014.05.12, 03:19
НЕ ЧІПАЙТЕ НАШ СИНЬО-ЖОВТИЙ ПРАПОР! Автор: Любов Чуб Періодично у засобах масової інформації, соцмережах та на різноманітних форумах виникає палка дискусія стосовно розміщення кольорових смуг на нашому прапорі. Поширюються також дописи окремих авторів, котрі використовують галасливі, навіть істеричні оцінки нинішнього, синьо-жовтого, прапора ("хула на Бога", "символ прокляття, занепаду, катастрофи, краху, кінця" тощо) і намагаються переконати всіх українців у необхідності поміняти на прапорі синій і жовтий смуги місцями. Основними "аргументами", що пояснюють таку необхідність, є: 1. Синій колір символізує матерію (вода, народ), а жовтий (золотий) – духовність/божественність (Сонце, вогонь), тому треба перевернути прапор, щоби "жовте було зверху синього і тоді вода не буде заливати вогонь". 2. Прапор УНР спочатку був жовто-блакитним, але коли до влади прийшов Скоропадський і поміняв місцями смуги, то ми втратили державність. Наводяться і інші "аргументи", але вони всі є похідними від цих двох. До прикладу, згадуються правила геральдики (основний колір, яким є золотий, має бути зверху неосновного) і те, що золотий колір трактується як символ вищих божеств у дохристиянських (язичницьких) віруваннях та християнстві, наводяться приклади домінування синього кольору, котрі мають емоційно-негативне національне й політичне забарвлення (куди ж без політики!), робляться спроби поринути в науку психологію, причому спроби ці носять вибірковий характер (вибір цей – ясно, на користь якого кольору). Тож розберімося з усією цією "ура-аргументацією". Без зайвих емоцій. Без політики. З використанням давніх писемних джерел, що відображують глибокі духовні знання наших пращурів, і звичайнісінької логіки, яка завжди була, є і буде основою для безперечних тверджень. 1. Усі автори дописів із закликами до перевертання нинішнього синьо-жовтого прапора, з самого початку роблять величезну помилку. Справа в тому, що кольором-символом Духовності є саме СИНІЙ колір, а не жовтий! Про це добре знали наші прадавні предки, цей факт логічно й зрозуміло пояснюється із застосуванням сучасних світоглядних категорій, зрештою і наукові дані свідчать на користь такого твердження. Розберімося з усім цим по порядку. І почнемо зі значення слова "духовність". Що саме сучасна людина вкладає в це слово? Якщо донедавна поняття "духовність" пов'язувалося зі словом "духовенство" і мало релігійне забарвлення, то сучасна трактовка цієї категорії є ширшою. Духовність – це сфера діяльності свідомості окремої особи, народу й людства в цілому, яка відображує пошук сенсу життя, визначення свого місця в світі, оцінку подій та людей із застосуванням критеріїв добра і зла з метою керування власними вчинками та діями у житті. Духовність є невід'ємною частиною буття людства, народу, особи, позаяк вона завжди була складовою процесу формування та розвитку цивілізації і основою формування та розвитку культури. Царина духовності, як і царина матерії, постійно перебуває в русі, наповнюючись різними визначеннями сенсу життя та оцінками подій і, по мірі накопичення людством досвіду, позбавляючись помилкових поглядів на мету як існування цивілізації, так і окремої особи. Сфера діяльності свідомості людини (народу, людства) – це незримий для ока, але активний процес мислення, що характеризується дуже потужною внутрішньою енергією – енергією думки людської. Причому зовнішня енергія (енергія, яку можна оцінити за енергоємністю творення матеріальних речей), що супроводжує цей процес, є незрівнянно меншою за енергію думки і може вимірюватися хіба що зусиллям автора перенести цю думку на папір. Тож духовність, ще раз підкреслимо, характеризується високою внутрішньою енергією і незначним проявом зовнішньої. Загальновідомо, що енергія, зокрема думки людської, нікуди не зникає і має властивості накопичуватися. Чим чистіші помисли людини, тим енергія її думки має більшу частоту коливань елементів біополя і тим потужнішим є його енергетика (внутрішня, скрита енергія). Низькі ж частоти характерні для біополя людей приземлених, налаштованих на думку лише про матеріальну сторону життя, сповнених негативних емоцій. Цю накопичену енергію високих помислів людських, яка нікуди не зникає, наші прадавні предки називали Духом предків і розміщали на Небі. Санскритське слово "свах" – світ Сварга, верхнє небо із запасами води, похідне "свахгатім" – шлях у небеса, "свадхістхана" – обитель життєвої сили, "сватхарма" – справедливість, "свадха" – пожертва. "Сварга" (санскр. स्वर्ग, Svarga IAST), Свар-лока – один из семи небесных миров (лок) в мифологии индуизма, являющийся небесами и раем бога Индры, его царство индра-лока" "в славянской мифологии – небесное царство богов". Саме на Сварожих луках та у Сварожих степах, як вважали наші предки, поселялись очищені від земної марноти душі померлих. Освячувалися ті луки та степи божественною синню (сень, осенять – рос.) головного бога наших дохристиянських предків на ймення "Сварго" (Сварог, Сварг). Велескнига: "І так маємо глядіти степи райські на небі, яке є синім, а та СИНЬ іде од бога Сварго" (д.26), "отці наші в небі синьому дивляться на нас і підбадьорливо посміхаються" (д.8 (2)) (С.Піддубний. "Ілар Хоругин. Влескнига", 2010) .
Nikolas 2018.04.27, 17:52

Скажімо,наш прапор,він жовто-блакитний,

Чи він перевернутий з ніг до гори?-

То може тому і живемо у злиднях

Еа нашій родючий,таланній землі.....

Nikolos 2019.02.20, 19:42

Хтось може не вірить у містику,долю

Хтось може не вірить у пекло і рай,

А я все сприймаюдо серця по волі

І бачу в усьому прихований край.

Скажімо,наш прапор, він жовто-блакитний,

Чи він перевернутий зніг до гори?

То може тому і живемо у злиднях

На нашій родючий таланній землі.

Бо ті, хто приймали державні клейноди

Далекі були від історій вони.

Їм тільки потрібні"поживи є городу",

Та памьять народу тримати в імлі.

Давайте брати перевернемо прапор,

А разом із ним циж привладних хапуг,

Щоб люди розумні прийшли не нахрапом,

Країну звільнили з суцільних недуг.

Щоб ми не пасли в цілім світі останніх.

Жили, як зампжні живуть кожну мить

І жовто-блакитний часів нашіх давніх

Божественим сяйвом окутав блакить.

Nikolos 2019.02.21, 11:40

Мій вірш про наш прапор викликав багато негативних відгуків. Я його написав не для того щоби посіяти розбрат у суспільстві, а щоб засередити увагу на незаперечливі речі. Ніщо в світі не виникае спонтанно. Все має первопричину. Всі наші дії ,думки, слова мають матеріальну основу. Аналізуючи історичний шлях нашого народу приходиш до висновку,що поразки нас переслідують у продовж всього нашого існування. Мені закидають що під блакитно-жовтим прапором ОУН виборювало незалежність. Я не скільки не принижую їхні прагнення і здобутки,та тільки їх результат це поразка. А наш гімн"Ще не вмерла Україна", як мантра пророкуе чергову поразку. Вибачте мене, люди добрі,але я все своє життя борюся за українську Україну і з болем в серці сприймаю її поразки. І саме в цей час коли Господь дарував нам свободу, ми не можемо зберегти і примножити наші здобутки. За ці майже тридцять років від країни з найбільшим потенціалом поссовєтських країн опинилися на останньому місті за добробутом. Країну покидають працьовиті і розумні люди. Поясніть мені,чому так відбуваєця. А відбуваеця тому, що то, що повинно бути оберегом нашоі держави є анти оберегами.

Василь 2020.08.23, 12:22

Перший прапор внесений у ВР був блакитно-жовтий( хоч і перевернутий але не синьо-жовтий) 

ВВ 1994 році ВР умудряється поміняти колір блакитний на синій!!!!

Мотив?  Вигоряє на Сонці!!!!

Тому будь які посилання на конституцію тд що иам мол синьо-жовтий є лицемірство, не менше і не більше. Вчіть мат часть. 

Немає жодної згадки до 1918 року про синьо жовтий прапор лише жовто-блакитний!!! 

Анонім 2021.05.18, 21:52
Молодець Василь
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1926
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5430 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1493

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

714

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

966

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3658
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10231
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26117
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10164 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

150
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

236
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858