Чому ОБСЄ грає роль "корисного ідіота" при Московському дворі

 

/data/blog/54765/7f3bb1b1a9fc834942a5a551b371f4b3.jpg

 

Впродовж останніх трьох днів Кремль почав активно розігрувати проти Києва нову міжнародно-політичну карту. Нею стала ОБСЄ, якій в російській стратегії вже не вперше в сучасній історії була відведена роль „корисного ідіота”

Парламентська асамблея ОБСЄ створила (зазначимо - за пропозицією Росії) міжнародну контактну групу по виходу з політичної та конституційної кризи в Україні. Лавров широким жестом повідомив, що українські прикордонники та представники ОБСЄ можуть бути розміщені на російських пунктах пропуску для контролю за українськими пунктами «Ізварине», «Довжанський» і «Червонопартизанськ», які захопили сепаратисти. Ідею спостереження за україно-російським кордоном силами ОБСЄ підтримала канцлер Німеччини Ангела Меркель.

У пересічного спостерігача могло скластися враження, що над Донбасом невдовзі журавлиними ключами полетять білі килими-літаки з характерним синеньким логотипчиком – і скрізь, де вони пролетять, з рук терористів зникне зброя, розвалені будівлі чудесно відновляться, блок-пости розтануть з ранковим туманом, а злякані мешканці цього нещасливого регіону повернуться до повсякденних справ.

Цій ідилічній картині заважає як мінімум кілька простих і очевидних моментів.

По-перше, ОБСЄ і не збирається здійснювати якісь реальні і серйозні місії на Донбасі. Маючи мандат на розміщення 500 спостерігачів в Україні, організація тримає тільки 250 – у зв’язку зі „складними умовами”. При тому місія у Луганській та Донецькій областях після недавніх подій була "переформатована". За словами представників організації, „переформатування” полягало головно в скороченні кількості спостерігачів. І збільшувати їхню кількість до заспокоєння ситуації організація і не збирається. А оскільки „заспокоювати” ситуацію проросійські бойовики, не зважаючи на припинення вогню, не збирались – то й ОБСЄ може спокійно скорочувати кількість спостерігачів і надалі.

Виходить таке собі нехитре зачароване коло – без спостерігачів ОБСЄ терористи робитимуть те що і робили – а без „гуманізації” терористів спостерігачі ОБСЄ в регіон не приїдуть.

Чудесний лібералізм і миролюбство російського МЗСу, який повідомив про готовність Росії терпіти на своїх прикордонних пунктах чоботи „озброєних прихвоснів київської хунти, теж має просте пояснення. „Зрозуміло, і я хочу на цьому наголосити, що запрошення і українських прикордонників, і представників ОБСЄ діє на період збереження режиму припинення вогню”, - наголосив глава відомства Сергій Лавров.

Риторика Лаврова, якщо перекласти її з дипломатичної мови на загальнолюдську, означає наступне: „Поки українська сторона дає можливість нашим бойовикам спокійно перегруповуватись, окопуватись, і по мірі сил вбивати українських силовиків, ми згодні терпіти незручності і доставляти припаси бойовикам польовими дорогами – а на пунктах пропуску на трасі посадити представників ОБСЄ і навіть українських прикордонників. Якщо ж підступні українці знов почнуть відстрілюватись від наших бойовиків – ми будемо везти поповнення людьми, боєприпасами і технікою просто по трасі, не відволікаючись на маскувальні маневри”.

Власне, так і відбулося. Сьогодні зранку, після рішення президента про продовження АТО, дві колони російської бронетехніки нагло прорвалися через кордон. Одна з них, за даними наших джерел попрямувала у напрямку до Слов'янська, інша була помічена в Луганську.

Таким чином, зі всіх чудесних ініціатив по застосуванню можливостей ОБСЄ для розв’язання конфлікту на Донбасі, залишається тільки міжнародна контактна група. Запропонував створити цю групу, нагадаємо, спікер Держдуми Росії Сергій Наришкін, і анонсував голова комітету у справах СНД (того ж органу) Леонід Слуцький. Голова комітету з міжнародних справ Олексій Пушков (того самого органу) додав, що російська делегація пропонує включити до складу групи до десяти чоловік, що представляють „основні країни”, які зацікавлені і проявляють найбільшу активність у вирішенні цієї кризи. Залишивши на совісті авторів заяв „основні” і „другорядні” країни, можна задатись логічним питанням – навіщо потрібна іще одна структура, де говоритимуть про українську кризу? Яка, на відміну від зустрічей президентів чи глав МЗС, ПАРЄ, чи, врешті-решт, Радбезу ООН не наділена жодними реальними повноваженнями? Відповідь, здається, очевидна. З ПАРЄ Росію банально вигнали. З Радбезу вигнати, звісно, не вдасться – але там на всякого Чуркіна є своя Саманта Пауер. А от ОБСЄ – традиційно куди як зручніша площадка для ретрансляції російської геополітичної позиції. Досить нагадати лишень, що спецпосланець ОБСЄ з врегулювання військового конфлікту на Донбасі Хайді Тальявіні отримала свого часу просто таки міжнародну популярність, коли довела, що грузино-російський конфлікт 2008 року – справа рук виключно кривавого режиму Саакашвілі. До речі, про руки – під час останнього сеансу перемовин з донецькими терористами та сама Тальявіні гаряче стискала долоні представників ДНР з ЛНРом. Таким жестом погребував навіть наш незабутній Леонід Данилович.

Складається враження, що в принципі серйозна міжнародна організація на даний момент грає роль „корисного ідіота” при московському дворі. ОБСЄ продовжить ретранслювати месиджі про „неправомірне застосування сили”, „необхідність сто шістнадцятого раунду переговорів і введення сорок четвертого перемир’я” та інші чудесні і правильні речі, реалізувати які неможливо виключно з однієї причини – перед тим, як будувати мир в регіоні, необхідно вигнати чи знищити людей, які отримали чітке завдання вести там війну. Чи вважають ведення війни на чужій території своїм життєвим покликанням.

І все, що може порадити український уряд поважній міжнародній організації – це посміливішати і все таки направити ще кілька місій на Донбас. Щоб перевірити, чи не порушують українські головорізи права рядових донецьких терористів. А якщо невдячні терористи знову захоплять спостерігачів – то перестати нарешті робити вигляд, що хтось і справді може організувати адекватний переговорний процес з купками розрізнених психопатів, якими наповнили Донбас наші дорогі північно-східні сусіди.

 


01.07.2014 356 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

609
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11126 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1867
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1765
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2761
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4621

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

371

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1063

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1471

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1340
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1720
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1532
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1245
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

613
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

692
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1884
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2164 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20383
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

362
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

713 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

746
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1095