Чи є масонський слід в українській політиці?

Нещодавно дізнався про ще одну історію першоджерела помаранчевої революції. Дуже навіть цікаву. Можливо, за організацією помаранчевої революції стояло таємне товариство храмовиків, більш відоме як Орден Тамплієрів. Інформація про це прозвучала на телеканалі «Інтер»у спеціальній програмі «Брама часу», присвяченій діяльності масонських лож в Україні. Саму передачу, щоправда, не бачив. А дізнався про це з Інтернету. Звичайно, ніяких передчасних висновків робити не варто, адже зрозуміло, кому належить «Інтер»і яким чином ця людина пов'язана з владою, як чинна влада ставиться до цієї події новітньої української історії і на яку категорію телеглядачів такі програми розраховані. Правда, інформація цікава.



Тож у передачі йшлося про те, що сучасна історія України представляє собою ніщо інше, як боротьбу двох католицьких таємних товариств –Ордена Святого Станіслава і Ордена Тамплієрів. Більшість силовиків Кучми призначалися з Ордена Святого Станіслава. Зокрема, міністр транспорту і зв'язку Анатолій Кірпа і міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко також належали до Ордену Святого Станіслава. Водночас тамплієри мали своїх людей серед заступників міністра оборони. Їх же, нібито, представляли колишній голова правління Нацбанку Володимир Стельмах, а також Віктор Ющенко зі своєю дружиною Катериною. На підтвердження даної гіпотези телеглядачам начебто продемонстрували введені за Стельмаха грошові купюри еквівалентом в 200 і 500 гривень з явно вираженими масонськими символами, тобто зі «Всевидячим Оком»і «Фонтаном Достатку»відповідно. Журналістам вдалося записати короткий коментар керівника Ордену Тамплієрів України Олександра Яблонського. Він сказав про вікову історію і постійну присутність тамплієрів на території України.



Як вдалося відшукати в Інтернеті, Орден Тамплієрів має певне відношення до масонства. Чого вже не скажеш про Орден Святого Станіслава. Асоціація кавалерів Ордену Святого Станіслава побудована на інших принципах і переслідує інші цілі, ніж масонство. Членство в цій організації пов’язано з нагородженням орденом Святого Станіслава, таким орденом могли бути нагороджені юридичні особи, жінки, особи, які не вірять в Бога, не є людьми доброї слави і т.д., тобто критерії членства абсолютно не співпадають з тими, що побутують в масонстві.



Загалом, виявляється, про масонство можна відшукати досить багато інформації. Але ще більше інформації приховано від профанів (не масонів). Тобто про форму масонства можна дізнатися багато, але сам зміст прихований. Сувора таємниця починається перед входом до масонської ложі. За її розголошення іноді карали на смерть. Масони хвилювали уяву людства в усі часи. Зокрема, існує теорія про жидо-масонську змову, метою якої є підкорення світу. Або ж версія про те, що всі великі події в історії людства, наприклад, Велика французька революція, буржуазні революції в Європі, революції 1905 та 1917 років в Росії та ін. були ініційовані та сплановані масонами. Масони принципово не обговорюють на власних зборах політичних питань, як, зрештою, і релігійних проблем. Однак, виходячи з престижності організації, можна припустити, що до масонів належали також багато відомих світових політиків. Щодо українських громадсько–політичних діячів, то за різною інформацією, масонами були останній український гетьман граф Кирило Розумовський, перший президент Української Народної Республіки Михайло Грушевський, політик Симон Петлюра, письменники Іван Котляревський, Петро Гулак-Артемовський, Григорій Квітка-Основ’яненко. Є деякі дані про те, що масоном був Григорій Сковорода, хоча щодо належності Сковороди до масонства думки істориків розходяться. Також, наприклад, вірш Івана Франка «Каменярі»має виражений масонський зміст, оскільки в ньому проголошуються загальновідомі масонські постулати: вдосконалення світу через самовдосконалення, подолання наруги над особистістю з боку влади, прагнення до рівності, свободи і братерства. Серед істориків побутує думка, що переважна більшість діячів Центральної Ради та Директорії були масонами. Тоді серед українських політиків поширилася своєрідна мода на масонство, яка прийшла із заходу. В СРСР масонство фактично відмерло.



Сьогодні масонство в Україні поступово відроджується. Як вдалося відшукати, існує Регулярна Велика Ложа України, яка визнана іншими світовими організаціями. На сайті організації вказано, що на сьогодні регулярна Велика Ложа України об'єднує п'ять лож у різних містах країни. Як стверджує в своїй заяві на сайті анонімний Великий Майстер Великої Ложі України «Найбільш масонські міста в Україні –Київ, Харків, Одеса та Львів: саме там живе і працює переважна більшість братів усіх юрисдикцій».



На його думку, «влада не може бути представлена у масонстві –член ложі може бути письменником, бізнесменом, міністром чи лідером партії у своєму профанному житті, врешті, як і безробітним. Але в ложі –він просто брат…»Тобто виходить, політик може бути масоном, але масонська ложа не стане відстоювати жодних політичних цілей. Проте цей анонімний лідер також додає, що: «толерування владою масонства є ознакою демократії в країні».



Загалом жвава дискусія про масонський слід у новітній українській політиці розпочалася десь з початку 2000-их. Масонами називали всіх неугодних владі політиків, щоб зіпсувати їхній імідж в очах необізнаного з проблемою електорату. В свою чергу, опозиція використовувала цей самий інструмент проти влади, правда трохи з іншою аргументацією. Через масонську таємницю ми не можемо достеменно знати, хто з українських політиків є масоном. Але, виходячи з прагнення масонства вдосконалити світ, нічого поганого в цьому, за великим рахунком, немає, тим більше, коли в твоїх руках є владний інструмент. Адже влада, в її ідеалістичному розумінні, якраз спрямована на те, щоб зробити суспільне життя максимально комфортним для пересічного обивателя. І, зрештою, це набагато краще, ніж займатися корупцією, кришуванням чи розкраданням коштів з державного бюджету.


07.07.2011 Василь Кедик 5106 6
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1997
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5564 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1527

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

767

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1018
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10282
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900