Чи душа по своїй природі є тілом?

 

Центральною темою нашої сьогоднішньої та всіх наступних дискусій буде – «людина». Людина, як жива розумна істота, людина у відношенні до інших істот, а також людина у своєму відношенні до Першопричини всього, тобто до Бога.


По скільки людина це дві складові: духовна і тілесна, то почнемо наші роздуми про людську природу з духовної її складової яку ми називаємо душею. У свою чергу всі наші дискусії на тему «душа» ми поділимо на дві частини: перша це душа сама у собі, а друга це душа поєднана з тілом.

 

Питання нашої сьогоднішньої дискусії звучить так: чи душа по своїй природі є тілом.

 

Отож з цим запитанням звертаюся до отця Йосафата зі Згромадження Воплоченого Слова.


о. Йосафат:

Щоб досліджувати природу душі необхідно почати з  припущення, що душа це першопричина життя у всіх живих істотах, що нас оточують. Життя у свою чергу проявляється у своїй подвійній здатності: розуміти і рухатися. Стародавні філософи, що не могли піднятися вище образної уяви, вважали, що причиною цих здатностей є тіло, а також стверджували, що тільки тіло є реальним і що поза тілом нічого не існує. На основі цього вони говорили, що душа є тілом.

Неправдивість такого твердження можна довести багатьма способами, але ми використаємо тільки один аргумент, який завдяки своїй універсальності та достовірності демонструє те, що душа не є тілом. Очевидно, що не все, що є причиною життєвих функцій є душею, інакше око було б душею, бо воно є причиною зору; теж саме можемо сказати про інші органи. Ми ж кажемо, що душа це першопричина життя. Отож, хоча деякі члени тіла у певному розумінні можуть бути причиною життя, як наприклад серце є причиною життя у тварин, однак ні воно, ні будь-який інший орган ніколи не може бути першопричиною життя. Є отже доведено, що тілу, як такому не належить бути ні причиною життя, ні живим буттям: інакше кожне тіло було б живим або причиною життя. Отож, якщо якесь тіло є живим або причиною життя, то це завдяки тому, що воно є саме цим тілом. А кожне буття є тим чим воно є завдяки причині, яка називається її актом (або сутністю). Тому душа, яка є першопричиною життя не є тілом, але актом тіла: так як тепло, що є причиною нагрівання не є тілом, але актом (або властивістю) тіла.

Душа є рушійним елементом тіла. Але неможливо щоб причина руху була нерухомою. Також здається що ніщо не може спричинитися до руху, якщо у свою чергу не є рухомим, бо ніхто не може дати того чого немає, як наприклад не гаряча річ не нагріває. Якби існувала нерухома причина руху, то вона б спричинила вічний і рівномірний рух, як це доводить Аристотель: а це не підтверджується у русі тварин, причиною якого є душа. Тому душа є рухомою. А кожна рухома причина руху є тілом. Тому виходить, що душа є тілом?

о. Йосафат:

Навіть коли все що рухається, отримує цей рух від іншого, не можна однак таким чином продовжувати до безкінечності, і тому необхідно визнати, що не кожна причина руху є рухомою. Якщо рухатися означає ніщо інше як перехід від потенції до акту, то той що рухає дає те що має тому кого рухає. Отож, як каже Арістотель, існує повністю нерухома причина руху за своєю природою, яку він у своїй «Фізиці» називає нерухомим мотором, а для Томи Аквінського це є ніщо інше як Бог. І ця причина здатна спричинити рівномірний рух. Але є також інші мотори, які підпорядковані руху не по своїй природі, але  непрямо, через що не є причиною рівномірного руху. Душа є одним із них. Є також ще інші мотори, які підпорядковані руху в силу своєї природи – це тіла. Але тому що стародавні філософи натуралісти не вірили в існування нічого іншого крім тіл, вважали, що кожна причина руху має бути рухомою і що душа по своїй природі підпорядкована руху і тому є тілом.

Будь-яке пізнання відбувається завдяки подібності. Але не можливо щоб тілесне було подібне до безтілесного. Тому, якщо душа не була б тілесною, то не могла б пізнати матеріальних речей, чи не так?

о. Йосафат:

Немає необхідності, в тому щоб образність речі, яку пізнається, актуально знаходилася у тому хто її пізнає. Вистачає, якщо вона там знаходиться у потенції. Тому колір не актуально, а потенційно знаходиться на зіниці ока. Отже не є необхідним, щоб образність матеріальних речей актуально знаходилась в есенції душі, а тільки потрібно щоб душа потенційно могла їх сприйняти. Але постільки стародавні натуралісти не могли зрозуміти різниці між актом і потенцією, то вважали, що душа є тілом, бо може пізнавати тіла, а також що складається з тих самих елементів що й тіла завдяки чому може пізнавати всі тіла.

Але необхідно щоб відбувся контакт між мотором і тим кого він рухає. А контакт можливий тільки між тілами. Тому, якщо душа рухає тіло, то вона також має бути тілом.

о. Йосафат:

Є два види контакту: кількісний контакт і віртуальний контакт. У першому випадку контакт можливий тільки між тілами. У другому безтілесне буття може контактувати з тілом і рухати його.

Ми дискутували над питанням: чи душа є тілом і дійшли висновку, що не все, що є причиною життєвих функцій є душею. Душа це першопричина життя. Отож, хоча деякі члени тіла у певному розумінні можуть бути причиною життя, як наприклад серце, однак ні воно, ні будь-який інший орган ніколи не може бути першопричиною життя. Тілу, як такому не належить бути ні причиною життя, ні живим буттям: інакше кожне тіло було б живим або причиною життя. Отож, якщо якесь тіло є живим або причиною життя, то це завдяки тому, що воно є саме цим тілом. А кожне буття є тим чим воно є завдяки причині, яка називається її актом (або сутністю). Тому душа, яка є першопричиною життя не є тілом, але актом тіла: так як тепло, що є причиною нагрівання не є тілом, але актом (або властивістю) тіла.

Автор: Василь Цідило


15.08.2012 Василь Цідило 1668 3
Коментарі (3)

Олекса 2012.08.15, 14:55
Ну яка ж це дискусія? Одні копіпасти о. Йосафата...
М.М.М.М.М.М.М 2012.08.29, 22:19
Отче(Ви самі себе так назвали),Вихщча зрозуміли що сказали? А тепер поставте себе на рівеннь своїх прихожан ,що вони з цього зрозуміють? Невже ВИ ьакі розумні?
М.М.М.М.М.М.М 2012.08.29, 22:27
вибачаюсь за помилки при вводі ісказило
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1916
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1836
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1835
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5397 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2130 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1489

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

708

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

758

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

955

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

988
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1739
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3655
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10223
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26103
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10154 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7691
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

873
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

115
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

224
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

361
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1256
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

853