Чим Україна цікава для Данії і як там живеться українцям: ексклюзивне інтерв'ю з Послом України в Королівстві Михайлом Видойником

Понад 14 тисяч українців обрали місцем роботи та проживання Королівство Данія. Здебільшого вони працюють у сільському господарстві, проте зараз запрошують і наших ІТ-фахівців.

Фіртка поспілкувалася із Послом України в Королівстві Данія Михайлом Видойником і дізналася про: особливості роботи посольства,  допомогу, яку може отримати українець у Данії,  що чекає на нелегальних заробітчан, як ставляться до нової української влади у Королівстві та які галузі економіки є пріоритетними для данського капіталу.


Для початку скажіть, будь ласка, що входить в обов’язки консульських посадових осіб і чим займається  Консульство України у Данії? Як ця діяльність на практиці допомагає українцям?


Одним з найважливіших напрямків роботи консульського відділу Посольства України в Данії є робота з громадянами з надання послуг, передбачених Консульським статутом України.

У зв’язку із суттєвим збільшенням громадян України на території Данії  одними із розповсюджених консульських дій в установі є оформлення паспортів громадян України для виїзду за кордон, реєстрація новонароджених дітей громадянами України, нотаріальні дії, постановка осіб на тимчасовий консульський облік, тощо.

Можливість отримати необхідні послуги, не залишаючи країну, значно полегшує перебування громадян України в Данії. Не менш важливою є робота щодо захисту прав та інтересів наших співвітчизників, зокрема яких затримано, взято під варту, чи які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі, захисту прав українських моряків, допомога родичам померлих громадян України в підготовці документів для перевезення тіла покійних для поховання в Україні, а також сприяння цивільним та військовим повітряним суднам України.

Непоодинокі випадки виготовлення свідоцтва на повернення в Україну для громадян, які втратили проїзні документи, або документи яких було викрадено.

Також до обов’язків консульських посадових осіб відноситься проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з різних питань, наприклад щодо проведення виборів Президента України або виборів народних депутатів України, працевлаштування в Данії, консульські послуги, попередження про надзвичайні ситуації, тощо.


Як виглядає Ваш робочий день?


Зазвичай, день розпочинаю з перегляду свіжих новин про події в Україні та Данії, а також у світі. Потім обговорюю з дипломатами чинні доручення з Києва та стан їхнього виконання, а також плани роботи на найближчий час. Проводжу окремі зустрічі з представниками данських політичних та ділових кіл. Часто спілкуюся зі своїми колегами – послами іноземних країн, обмінюємося думками щодо внутрішньої ситуації в Данії, а також перспектив розвитку двосторонніх відносин. В цілому робота Посольства, як ми називаємо – це робота на «передовій». Це жива робота з людьми. Вона дуже різноманітна та цікава.


Що можете порадити українцям, які тільки збираються приїхати до Данії? На що слід звернути увагу в першу чергу?


Українські трудові мігранти можуть отримати дозвіл на працевлаштування майже в усіх сферах життєдіяльності. Слід зазначити, що в Данії існують квоти для роботи в певних сферах залежно від національності мігранта. Наприклад, трудові мігранти з України, зокрема студенти аграрних вищих навчальних закладів, можуть особисто через подання до Імміграційної служби Данії отримати візу та згодом дозвіл на роботу або ж проходження практики з подальшим дозволом на роботу в Данії лише у сфері сільського господарства. Для отримання дозволу на працевлаштування українського працівника в іншій галузі працедавцю потрібно буде пройти процедуру сертифікації такого співробітника (наприклад, праця у сфері комунікацій чи ІТ).

Також в інших галузях можуть працювати члени сім’ї трудового мігранта, чоловік або дружина, які отримали візу на возз’єднання сім’ї.

Питання оплати та умов праці, як правило, встановлюються колективними договорами між профспілками і організаціями роботодавців. Ця система регулювання ринку праці отримала назву «Данська модель».

Основним механізмом захисту прав працівників, які легально працюють у Данії, є їхнє членство у профспілкових організаціях. Близько дев’яносто відсотків усіх працівників, як громадян Данії, так і іноземців є членами профспілок. У випадку порушення трудових прав працівників профспілкові організації несуть відповідальність за захист порушених прав працівника, виплату щомісячної допомоги у розмірі 75 % від заробітної плати у випадку звільнення працівника, надання допомоги в пошуку нового місця роботи, оплату послуг адвоката у випадку необхідності тощо. Найбільшою профспілковою організацією Данії є Федерація Данських Робітників – “3F”.

При плануванні виїзду за кордон з метою працевлаштування через українських посередників Посольство рекомендує громадянам України перевіряти наявність в суб’єкта господарської діяльності відповідної ліцензії на посередництво у працевлаштуванні за кордоном через Міністерство соціальної політики України.


У Міністерстві закордонних справ України відбулася зустріч за участю представників МЗС Данії, на якій обговорили ситуацію щодо утримання у данському посольстві викраденої у Запоріжжі дитини. Як вдалося залагодити цю ситуацію?


Ця ситуація була дійсно неординарною. Разом з тим завдяки активній та тісній взаємодії МЗС України та МЗС Данії, у тому числі особистим контактам обох міністрів, вдалося переконати батьків дитини в необхідності досягнення компромісу, в першу чергу, заради ж власного сина. Така мирова угода була підписана, і дитину повернуто матері. Наше Посольство теж активно долучалося до відповідного переговорного процесу.


З якими проблемами найчастіше стикаються українці в Данії?


Загалом більшість українців задоволені роботою та життям в країні. В деяких випадках зустрічаються недобросовісні працедавці, які намагаються не додати працівнику заробітну платню або ж не відпускають у заслужену відпустку. Разом з тим це поодинокі випадки, і їх вдається вирішити, іноді в судовому порядку.


Чи пригадуєте такі випадки, коли консульство не було в змозі допомогти?


Зазвичай до консульського відділу звертаються у випадках затримання правоохоронцями громадян, або ж з проханнями про допомогу в розшуку зниклих громадян. Переважна більшість осіб, яких вдалося розшукати, це затримані громадяни України. Наприклад, у 2018 році після звернення родичів вдалося оперативно розшукати зниклу громадянку України Ю., яку примусово та безпідставно госпіталізували з круїзного лайнера, на якому вона працювала, та доставили до психіатричної лікарні м.Копенгаген. Після звернення Посольства громадянку відпустили та передали родичам, оскільки вагомих підстав утримувати її в медичному закладі не було.

Допомогти не вдається тільки тоді, коли громадяни України свідомо порушують законодавство Данії. В таких випадках консульська допомога зводиться до захисту прав затриманого, наприклад, сприяння у наданні адвоката чи перекладача, покращенні умов утримання під вартою або наданні медичної допомоги.


Скільки українців сьогодні офіційно працюють в Королівстві Данії і які спеціальності є найбільш популярними?


За даними данської статистики, на сьогодні в країні проживає близько 14 тисяч українців. Більшість з них працює в сфері сільського господарства. Водночас, останнім часом до Данії на роботу все активніше запрошують наших ІТ фахівців.


Чи є проблеми з українцями-нелегалами?


В цілому українці в Данії є законослухняними, і як такої проблеми з українцями-нелегалами немає. В першу чергу це пов’язано з досить жорстким законодавством по відношенню як до нелегала – робітника, так і до працедавця. У разі прийняття на роботу працівника без належних документів працедавцю загрожує непомірний штраф. У свою чергу трудовий мігрант теж може отримати заборону на в’їзд до країни на 5 років.

Звісно, існують поодинокі випадки, коли депортують наших краян за порушення міграційного законодавства та, особливо перевищення терміну перебування в країні без належних дозвільних документів. Разом з тим кількість таких випадків не перевищує 10-30 осіб на рік.

Останнім прикладом було затримання 15 громадян України, які приїхали працювати на будівництві в м. Копенгаген з документами на працевлаштування, виданими в Республіці Польща. Громадян затримано на 20 днів та буде депортовано. 


Перейдемо до політики та економіки. Як Ви вважаєте, що зміниться з приходом Володимира Зеленського до влади у відносинах між Данією і Україною та Україною - ЄС у порівнянні з періодом президентства Петра Порошенка?


Вважаю, що з приходом Президента В.Зеленського до влади та формуванням нового Уряду нам вдасться зробити економічний ривок, покращити інвестиційну привабливість України, особливо через значне посилення боротьби з корупцією та утвердження верховенства права в нашій державі. Це ті пріоритети, які відповідають не лише очікуванням мільйонів українців, але й інтересам наших західних партнерів, у тому числі Данії.

Тому на найближче майбутнє ми прогнозуємо насичений політичний діалог між нашими двома країнами, а також розраховуємо на подальшу активну підтримку Данією як внутрішніх реформ в Україні, так і практичного зближення нашої держави з ЄС і НАТО.

В економічному плані ми, як Посольство, поставили собі за амбітну мету довести обсяги нашої двосторонньої торгівлі з нинішніх 730 млн дол.США принаймні до 1 млрд дол. США на рік. Вважаю, що нам це під силу.


Скажіть, можливо є статистика, стосовного того, які області України є найбільшими експортерами та імпортерами у Данію. Яке місце серед цих областей займає Івано-Франківська?


На жаль, статистики в розрізі областей у нас немає.


Яке українське підприємство є найбільшим експортером продукції у Данію?


У своїй більшості такі дані належать до комерційної таємниці та не є у відкритому доступі.


Згідно зі звітами левову частку імпорту з Данії складають ядерні реактори, можете сказати, куди саме постачались ці реактори, чи вони встановлені в Україні, де саме? І чи не вважаєте Ви, що доречніше реактори виготовляти на українському підприємстві «Турбоатом», яке входить у 10-у найкращих підприємств планети, що може виготовляти ядерні реактори.


Наскільки мені відомо, дані статистики подаються за розділами відповідно до митної класифікації товарів, і не завжди відповідають безпосередній назві виробів. Тому, коли ми говоримо про котли чи ядерні реактори, то, гадаю, мова йде про високоякісну продукцію таких данських виробників, як «Грундфос» чи «Данфосс», які добре себе зарекомендували на українському ринку. Це насоси, компресорні станції, терморегулятори, системи опалення тощо.


Скільки за останній рік було створено СП із данським капіталом? Які галузі економіки є пріоритетними для данського капіталу?


Станом на перший квартал 2019 р. обсяг прямих данських інвестицій у вигляді акціонерного капіталу в економіку України склав 155,3 млн дол.США. Основний обсяг інвестицій з Данії в Україну спрямовано у сільське та рибне господарство (33,7%), промисловість (31,7%), переробну промисловість (31,2%), текстильне виробництво, виробництво одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів (21,3%), оптову та роздрібну торгівлю (17,4%). Інвестицій з України в економіку Данії не зареєстровано.


Чи прихід нової влади в Україні вплинув на бажання інвестувати в Україну?


Данський бізнес уважно спостерігає за розвитком ситуації в Україні, особливо за нашим внутрішньополітичним життям, яке безпосередньо впливає на формування бізнес-клімату. Поки ще зарано говорити про можливий вплив приходу нової команди в Україні на бажання данців інвестувати, оскільки ще мало часу пройшло після виборів. Водночас, ті кроки, які робить Президент України Володимир Зеленський, а також пріоритети, які оголосив новий Прем‘єр-міністр О.Гончарук додають оптимізму, і ми це відчуваємо під час спілкування з місцевим бізнесом.  


Що найбільше турбує можливих інвесторів із Данії, коли вони чують про Україну?


Серед основних викликів – це корупція, рейдерство, відсутність надійної судової системи, непрозоре податкове законодавство та митні правила, відсутність ринку землі. Безперечно – це і військова агресія з боку Росії та, відповідно, нестабільна безпекова ситуація в нашій країні.

Разом з тим, для мене показовим є той факт, що попри наявність згаданих проблем з понад 160 данських компаній, які на сьогодні активно діють на українському ринку, за останні п'ять років лише одна компанія вийшла з України. Це означає, що ми залишаємося привабливими для бізнесу, і наше завдання, як Посольства, максимально пропагувати існуючі можливості української економіки серед данських ділових кіл.

Лілія Горковенко


Коментарі (3)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6461 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10885 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12157 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5800
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2960

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

493

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

407
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4084
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18044
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

294
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811