Частинка Карпат у руках: як у горах варять натуральне мило (ФОТО)

Франківська журналістка вирішила покинути не тільки роботу, але й велике місто та переїхати у гори. Тетяна Ніколаєнко сьогодні більше часу проводить у Микуличині, де займається улюбленою справою – створенням натуральної косметики. Майстриня розповіла про те чим її косметика є унікальною та як вона «вселяє» частинку Карпат у свою продукцію.


Як виникла ідея створення натуральної косметики?


Основним стимулом була моя шкіра, схильна до висипань та алергія на консерванти, хімічні барвники, ароматизатори. Обираючи косметику, ми рідко звертаємо увагу на її склад, а радше сподіваємося на ефект, який обіцяє реклама. Дарма, адже в списку інгредієнтів часто є багато цікавого – і не завжди хорошого.

Я почала вивчати з чого складаються мої миючі засоби і знайшла багато речовин, які можуть бути небезпечними

Так, це поверхнево-активні речовини (ПАР), їх додають у гелі для душу та піни для ванн, шампуні, зубні пасти й мийні засоби. Дешеві мийні компоненти SLS і SLES лаурилсульфат і лауретсульфат натрію (Sodium Lauryl Sulfate –  SLS і Sodium Laurеth Sulfate – SLES) потрібні для того, щоб засіб пінився і був густим. Вони висушують шкіру. Подразнення від SLS і SLES може виявлятися в почервоніннях, висипаннях і свербінні.

У косметиці пропіленгліколь (Propylene Glycol) використовують для зволоження і розчинення діючих речовин. Що відбувається, коли пропіленгліколь потрапляє на шкіру: жири пов’язуються, витісняють рідину та важливі для шкіри компоненти. Якщо ви бачите вгорі списку пропіленгліколь, то знайте, що виробник хотів зекономити.

Парафінова олія закупорює пори, затримує рідину і заважає токсинам і відходам виділятися. Тож шкіра не дихає.

Виробники додають парабени (Propylparaben, Methylparaben, Butylparaben) замість інших консервантів. Раніше парабени хотіли заборонити, бо вони начебто спричиняють рак грудей. Однак однозначних доказів цього поки немає.

Спирт дезінфікує та подразнює. Він швидко проникає під шкіру і захоплює з собою і корисні, і шкідливі хімікати. У косметиці спирт стабілізує, емульгує та переносить активні речовини.


Чи давно займаєтеся цією справою?


П’ять років тому я виготовила свій перший сонцезахисний зволожуючий крем, максимально натуральний. Основним фактором є те, що він не містять води, емульгаторів та штучних консервантів, складається тільки з активних компонентів: олії ши, кокосової, авокадо, ромашки, амаранти, вітамінів А, Е, оксиду цинку.

Чиста і сяюча шкіра, вдячність друзів, рідних, знайомих надихнули мене на створення іншого основного натурального продукту – мила.


Чим відрізняється мило, яке Ви виготовляєте від того, що можна придбати у магазинах? Які його особливості? Чи є якісь застереження щодо його використання? 


Натуральне мило вариться вручну з оливкової олії, кокосової, солодкого мигдалю, ши, какао, шоколаду; трав ромашки, ружі, лаванди, фруктових та овочевих соків.

Якісне Мило доглядає за шкірою, не сушить і не забиває пори. Брусок мила нагадує десерт, ніжних кольорів рослинної сировини з приємним ароматом. Добре мило має аромат мелених прянощів, лікарських рослин. В ньому немає й грама хімії. Всю косметику виготовляю тільки вручну, що дає контроль над виробництвом і якістю майбутнього продукту.


Чи можна використовувати таке мило дітям?


Для дітей найкраще підійде мило, виготовлене на відварі з ромашки. Ромашка має протизапальну дію. Мило для найменших, не сушить і не подразнює дитячу шкіру.


Де знаходите необхідні для роботи матеріали та інгредієнти?


Я не уявляю собі створення натурального без використання чистої води та чистого повітря. Майстерня моя знаходиться в Карпатах (в Микуличині). Поруч гори, хвойні ліси, навколо казкова природа. Частково в аптеках; ружа, лаванда, м’ята, деревій ростуть біля хати; інші інгрідієнти замовляю через інтернет-магазин, які мають сертифікат якості.

Інгрідієнти підбираю ретельно. Вважаю, що використовувати можна тільки ті, які можна їсти. Виготовляти натуральні продукти, де чисте повітря і чиста вода – це задоволення дарувати клієнтам чисту продукцію.


Які види мила ви виготовляєте?


Лавандове, ромашкове, з ружі, шоколаду, ялинове, з апельсинового соку, какао, м’ятне. Всі види мила містять оливкову та кокосову олію.


Наскільки складним є процес створення мила, бо в інтернеті пишуть, що все дуже просто? Мило готується все за одним принципом чи є різні техніки? 


Мило можна варити з основи, тобто готового промислового мила. Для цього найчастіше купується мило дитяче, так як воно містить незначну кількість добавок, ароматизаторів, барвників.

Можна варити мило і з прозорої або матової промислової мильної основи без кольору і запаху. Така основа купується в спеціалізованих магазинах, яких на просторах Інтернету зараз дуже багато.

Я розпочинала виготовлення мила з мильної основи. Таке милко можна зробити досить швидко: розтоплюємо мильну основу, додаємо трави, олійки, змішуємо, заливаємо у форми. Наступного дня вже можна милити. Та потім зрозуміла: якою б якісною, з мінімум добавок, не була мильна основа, – гарячий процес, з якого отримують мило, неможливо прирівняти до справжнього і якісного. Тому варю тільки з «нуля».

При виготовленні мила не використовую: термічну обробку, що прискорює дозрівання мила. Адже необхідна обов’язково висушка та витримка, не менше чотирьох тижнів. Процес омилення в такому милі відбувається постійно. Таке мило ще називається «живе мило». Відсутність термічної обробки дозволяє в милі зберегти всі корисні компоненти.


Як зварити мило з «нуля» або холодним способом?


Процес трудомісткий, вимагає досвіду та елементарних знань хімічних процесів. У такому випадку доведеться мати справу з агресивним луговим розчином. Варити треба тільки в респіраторній масці, рукавичках, окулярах.

1.Луг (гідроксид натрію) – це основа, без якого неможливе утворення мила. На вигляд гранули білого кольору, токсичний. Гідроксиди металів, як їх ще називають, при взаємодії з маслом утворюють велику концентрацію іонів ОH, що призводять до омилення олій та утворення солей жирних кислот. Луг розчиняється у воді, молоці, відварах трав, фруктовому пюре. В дуже холодну воду насипаємо луг. Розчин стає дуже гарячим. Поки остиває, розтоплюємо олії на водяній бані. Якщо додавання рідин проходить на етапі майже готового мила, його вага збільшується, а кінцева вартість зменшується. Ви платитимете за воду. Використовую нерафіновані олії: ши, какао, кокосову олію, оливкову, рицинову, соняшникову, макадамії, виноградних кісточок, кунжуту, жожоба, пшеничних зародків.

2.Коли обидві суміші охололи до необхідної температури, вливаю розчинений луг в суміш олій.

3.Збиваю блендером, допоки суміш не стане густою. Коли суміш майже готова (лужний розчин та олії зреагували), додаю ефірні олії, сушені фрукти, овочі, косметичну глину, свіжо змелені зерна кави. Ви можете додавати мед, вівсянку, ті корисні компоненти, які забажаєте. Через те мило буде унікальним та авторським. Справжнє натуральне мило не може мати яскравого кольору. Адже самі олії жовтуватого кольору. Морква, обліпиха пофарбують в більш насичений персиковий й оранжевий відтінок. Мелене листя евкаліпту створить ефект легкого пілінгу й надасть брусочкам темно-оливкового кольору. Зерна кави ніжно відлущують ороговілу шкіру, масажують і очищують, зроблять мило коричневим. Трави виконують функцію скрабу, а також сприяють нормалізації сальних залоз.

4.Далі розливаю мило в дерев’яну форму. Через 2-3 дні можна виймати й нарізати брусочками. З цього моменту мило починає активно сушитися й ставати твердим.

5.Тільки через місяць можна милити. А через шість – вважається, що мило дозріло. Часто з великого мила нарізають невеликі шматочки. У великому шматку мила в достатній мірі не проходить висушка. З плином часу воно буде ставати меншим по розміру та вазі. Мило повинно мати тверду щільну структуру і трохи масляним. Використовуйте тільки рослинні олії, трави, мед, овочеві та фруктові соки, які не порушують природній захисний бар’єр і допоможуть повернути від природи красу і сяйво шкірі.


Де можна придбати ваш продукт?


Познайомитися з моєю продукцією можна у соцмережах (інстаграм та фейсбук) Придбати в натуральних крамничках Івано-Франківська «Хата Здоров’я», «Город», в галереї сувенірів «Оле-тур», а також я надсилаю новою поштою по Україні.

Миловаріння й виготовлення натуральної косметики це не просто робота, а улюблена справа. Недоспані ночі, втома, незручні захисні респіраторні маски при виготовленні мила, труднощі (без них нікуди!), скрупульозність у виборі інгредієнтів... Але все це дрібниці з шаленим бажанням займатися тим, що любиш й розвиватися в тому, що любиш.


Коментарі (3)

Інна 2019.08.23, 21:27

Дуже добре, коли люди знаходять себе в улюбленому занятті!А ще краще, коли приносять користь іншим! 

Галина 2019.08.23, 22:12

Милом  від Тані користуюсь уже кілька років. Дуже задоволена. Натуральний продукт завжди кращий за будь-яку хімію

Наталя 2019.09.01, 17:04

Чудове карпатське мило, опис на 100% відповідає змісту. Завдяки ньому забула про алергії, та подразнення!

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

997
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2405
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2053
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2084
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6334 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2379 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

244

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1068

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1051

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1317
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

191
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

533
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1991
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26428
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

489
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10394 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7934
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

478
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

338
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

484
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

562
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1506