Церква та/чи секта?

 

Секта – яке образливе слово! Сьогодні, коли церковна агресія нібито виходить із моди навіть у більшості церковних ЗМІ, мовні звороти на кшталт “анафемований Філарет”, “ватиканські емісари” або “імперська церква” поступово стають стійкими словосполученнями, які не викликають жодних емоцій та зникають із широкого вжитку.

 

Проте терміни “секта”, “сектантство” та все, що з ними пов’язано, у свідомості багатьох людей асоціюються з чимось жахливим, психопатичним, словом, – з ворогами народу! Частково це пояснюється сімдесятирічною радянською “антисектантською” пропагандою, частково – виникненням на пострадянському просторі різноманітних модерних релігійних течій.

 

“Традиційно” в народі сектами називають усіх “некатоликів” і “неправославних” або тих, хто відколовся від панівної церкви.  Що ж це слово означає насправді?

 

Загальне визначення терміна “секта” (лат. secta – вчення, напрямок, школа)  у тлумачних словниках подано як група осіб, що замкнулася у своїх вузьких групових інтересах. У ширшому трактуванні секта – це група, яка утворилася на релігійній основі, що гарантує “спасіння” тільки через членство в цій організації і заперечує “спасіння” для всіх, хто до цієї організації не належить. Звідси випливає: якщо ви вважаєте, що ваша  віра єдино правильна, а всі решта – сектанти, то ви – сектант.

 

Безумовно, затаврувати людину сектантом – багато розуму не треба.  Однак, щоб з’ясувати, чи є певна релігійна організація сектою, що шкідливо впливає на людей, необхідно вивчити її доктрини, ритуали, обряди, історію і т.і. На жаль, багато людей, у тому числі журналістів, часто роблять висновки з бездоказових чуток, осуджують усіх поспіль.

 

Для прикладу,  у передачі “Подвійний доказ” на телеканалі “1+1” (17 грудня 2002 року) журналісти  поставили на одну планку цілком різні організації: “Церква Христова”, “Біле Братство” і Церква повного євангелія “Посольство Боже”.

 

Незважаючи на широкий спектр представників традиційних та нетрадиційних конфесій, увагу студії зосередили на пасторі протестантської церкви харизматичного напряму “Посольство Боже” Сандеї  Аделаджа. Важко збагнути, чим керувалися автори програми, запросивши пастора-африканця (громадянина Нігерії!)  як представника Повноєвангельської церкви України. Чи не доречніше було б запросити Анатолія Гаврилюка, президента Об’єднання незалежних харизматичних християнських церков України (Повного Євангелія)? Утім, деякі глядачі висловили обурення на вебсайті телеканалу студії “1+1” www.1plus1.tv з приводу того, що харизматичну конфесію представили як суто  африканський витвір, що прижився в Україні.

 

Дискусію у програмі  звели до полеміки між представниками православ’я і, так званим, “неохристиянством” – харизматичним рухом. Усі “харизматики” в особі пастора Сандея зазнали гострої критики за “неправильне використання реклами”, застосування “психологічних засобів впливу на людей” і т.п. Жодного конкретного доказу, зрозуміло, ніхто не навів. Не обійшлося і без особистих закидів, проте ведучі Анатолій Борсюк і Дмитро Корчинський вчасно гасили міжконфесійні спалахи.

 

Загадково виглядав представник “Церкви Христа”. Одна жінка свідчила, що на неї здійснювали психологічний тиск, коли захотіла вийти з цієї організації. Однак нічого конкретного сказано не було, і  розмову на цьому припинили.  Ще більш  дивно те, що представникові “Білого Братства” ніхто не задав жодного питання. Хоча вже не один рік ведуться розмови про те, що саме в цій організації відбувались жахливі речі, пов’язані з гіпнотичним контролем, зомбуванням людей, які суд прирівнює до категорії “важких тілесних ушкоджень”.

 

Найоб’єктивнішим, мабуть, був виступ римо-католицького священика, який зазначив, що “…у кожній церкві є спасенні і неспасенні люди. Є святі та грішники. Наша церква приймає і православних, і протестантів, і баптистів, п’ятдесятників і харизматів”. Але це був лише “голос того, хто волає в пустелі”. У передачі були продемостровані відеоматеріали, де показали “навіжених”, “несамовитих” євангелистів, харизматів, білих братів та інших, а специфічні відеоефекти тільки підсилювали відчуття жаху перед тим, що відбувається в Україні, і куди ми котимося…

 

Переглянувши відгуки телеглядачів на форумі вебсайту студії “1+1”, можна дійти висновку, що всі були настільки захоплені самим дійством, що так і не зрозуміли, у чому сенс цієї передачі. Справді, незрозуміло, що саме автори збиралися “подвійно довести”? Що харизмати – це секта? Чи церква? І що таке секта взагалі? Сумно, що жодних висновків у передачі так і не зробили. Зрештою, для того, щоб знайти істину бракувало експертів з питань релігії, які би пояснили громадськості відмінності між християнськими церквами та модерними сектами. Ніхто також не з’ясував значення міжконфесійної толерантності, яка покликана запобігати ворожнечі та антагоністичному протистоянню різних світоглядних позицій, особистих інтересів. Однак, складається враження, що автори програми мали на меті “загнати всіх в одну клітку – хто кого перегризе”. Словом, створити видовище.

 

Отож, незважаючи на актуальність та цікавість обраної теми, найвідчутнішою хибою передачі став брак роз’яснень відмінностей між церквою та сектою. Проте це питання хвилює сьогодні багатьох. Вдалу спробу дослідити тему “кому сьогодні вірити і як відрізнити “секту” від “не-секти” (тобто церкви) зробив журналіст газети “Дзеркало Тижня” Олег Гавриш. У своїх публікаціях “Сім світильників України” та “Українське християнство: більше спільного ніж різного” автор вказує на істотні розбіжності у доктринах різних християнських організацій України. Деякі з таких догм, навіть, не дозволяють назвати цю організацію християнською.

 

Однак, як справедливо зазначає автор в останній публікації, всю історію свого існування християнська Церква дотримувалася тих основних догм, які потрібні для спасіння. Хоча й існують розбіжності в різних гілках християнства — католицизму, православ’я і протестантизму, — але вчення цих напрямів збігаються у питаннях, що стосуються основ віри. Ці деномінації однаково розуміють доктрини про Трійцю, божество Ісуса Христа, особу Святого Духа, покаяння, воскресіння.  Основні напрями християнства визнають Біблію єдиним істинним авторитетом. До них належать: православ’я (зокрема старообрядницька Церква), католицизм (греко-католицький і римо-католицький), давньосхідна Церква (на території України Вірменська апостольська церква), протестантизм, зокрема, лютерани, реформати, євангельські християни, баптисти, п’ятдесятники, церкви Повного Євангелія — харизмати. Однак вчення, наприклад, “Свідків Єгови” чи мормонів істотно відрізняються від доктрин перелічених вище конфесій. Тому зараховувати ці два напрями до протестантизму чи до християнства взагалі не тільки необачно, а й безграмотно.

 

Далі, автор перелічує організації, які можна назвати нехристиянськими (не визнають Ісуса Христа Господом, не визнають Святу Тройцю), хоча використовують у своїй догматиці окремі елементи християнського віровчення: Мормони (“Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів” й “Оновлена церква новітніх святих”), “Свідки Єгови”, Рух нового століття (“Нью ейдж мувмент”), Школа християнської єдності, Міжнародний шлях (“Вей інтернешнл), Месія божественного світла, Християнська наука (Крисчен сайєнс), Церква єднання (“Муністи”), Унітаріансько-універсалістська церква, віссаріонівці, саєнтологи, “Біле братство”. Такі організації, за висновками дослідження автора, є сектами.

 

Звичайно, існують й інші думки. Але якщо враховувати, що поняття “секта” завжди асоціюється з чимось, що явно загрожує суспільству, то стає зрозумілим, що це питання ігнорувати не можна. За даними Державного комітету України у справах релігії, сьогодні в Україні проживають майже  34,5 мільйона хрещених християн, але практикуючих вірних не більше 12,1 мільйона  осіб. Як стверджує Віктор Бондаренко, голова Державного комітету України у справах релігій, процес розширення конфесійного спектра — об’єктивний, і він триватиме.

 

Отож, церкви та секти в Україні виникатимуть і надалі. Вже сьогодні картина взаємовідносин різних релігійних деномінацій є парадоксальною: з одного боку, зберігаються напружені відносини не тільки між конфесіями, а й між церквами, з іншого – існують всі підстави для того, щоб християни жили в любові та злагоді. Проте, якщо вірити соціологічним опитуванням, християнська церква для усіх – і для практикуючих вірних, і для стихійних, і навіть для атеїстів є моральним авторитетом. І якщо розлядати церкву в цьому контексті, то виглядає дивним, що поведінка деяких церковних діячів, м’яко кажучи, компрометуюча, а журналісти використовують міжконфесійні чвари, взаємні образи і звинувачення у сектантстві для створення телевізійних видовищ.

 

mediakrytyka.info


05.11.2012 6761 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

671
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2271
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2000
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2024
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6070 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2308 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

183

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

995

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

995

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1252
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

476
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1937
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3834
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26366
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

427
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10340 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7884
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

435
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

277
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

432
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

514
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1448