Чарівна Лапландія: не лише гостини в Санта-Клауса

 

Для повної гарантії "справжньої зими" сезонні свята варто зустрічати північніше – в Лапландії, в гостях у головного Санта-Клауса.

Щоправда, планувати такий відпочинок варто заздалегідь. Адже Рованіємі, де розташована офіційна резиденція Санта-Клауса, - друге за відвідуваністю місто Фінляндії після столичного Гельсінкі. Крім того, це одне з найпопулярніших у світі місць для сімейного відпочинку.

Звісно, більшість туристів їдуть сюди саме в грудні-січні. В цей період готелі міста з населенням 58 тисяч осіб переповнені. Тож якщо завбачливо не забронювати житло раніше, ночувати доведеться на вулиці. А морози тут кусючі…

null

Зате й сніг лежить в середньому 180 днів на рік, так що зиму в столиці Лапландії можна застати і в жовтні, і у квітні.

null

Резиденцію діда в червоному кожушку, який щороку розвозить по всьому світу різдвяні гостинці, також можна відвідати не лише взимку, а й протягом усього року. Але, на відміну від різдвяно-новорічного періоду, в таких випадках про зустріч із Санта-Клаусом (він же фінський Йоулупуккі) доведеться домовлятися ще до візиту. Інакше можна його в резиденції й не зустріти.

null

Потік охочих побачитися з казковим дідусем став масовим у 1950 році, коли із Санта-Клаусом мала рандеву тоді перша леді США Елеонора Рузвельт. А відколи в 1980-х роках до фінської ляні (губернії) Лапландія проклали повітряні траси, шукачів казки тут побільшало в рази. Нині місцеве населення задіяне у сфері туризму, на фабриках із виробництва снігоходів та дитячих ігрових майданчиків, які популярні в усьому світі.

Як зазначають місцеві організатори турів до Санта-Клаусової резиденції, головне під час відвідин Лапландії – щиро вірити в диво. І тоді святковий настрій гарантовано. Адже створюють його живісінькі персонажі з казки, яких можна помацати руками: і сам Санта, і його помічники-ельфи, і літаючі олені на чолі з Рудольфом Червоним Носом.

null

Серед додаткових атракцій Селища Санта-Клауса, що за 8 км від Рованіємі, – чітко позначена лінія Північного полярного кола, яка проходить через цей тематичний парк, олені, всілякі снігові й крижані фігури, ресторани, сувенірні крамниці тощо.

Ну й, звісно ж, головпоштамт Санта-Клауса. Це повноцінна фінська поштова установа, підлаштована під сотні тисяч листів, які приходять на адресу різдвяного діда з усіх куточків світу. Звідси можна послати листа зі спеціальним "полярним" штемпелем та маркою Санти.

А от замовити привітального листа від фінського Йоулупуккі, не їдучи до Фінляндії, можливо за окрему платню – 7,90 євро. Це теж слід робити завчасно, адже охочих отримати таку послугу для своїх дітлахів ну дуже багато. Шкода, що серед 13 мов, якими пишуть листи Санта та його помічники, немає української. Наразі це фінська, шведська, англійська, німецька, японська, китайська, французька, іспанська, російська, італійська, голландська, польська та португальська.

Але не самим лише Санта-Клаусом цікава Лапландія. Рованіємі лежить на південь від міста Кіттіля, де розташований найближчий аеропорт. Саме до нього треба шукати квитки на чартерні рейси з України, коли збираєтеся в ці краї. Або ж прямувати зі стиковкою в Гельсінкі.

А на північ від Кіттіля розташована Сааріселка – найбільший північний лижний курорт Європи, на 260 км вищий від Полярного кола. Це справжня мекка для любителів активного зимового спорту й відпочинку.

null

До того ж у Сааріселка — один із найвідоміших у регіоні спа-центрів. Сюди полюбляють їздити для оздоровчого релаксу не лише фіни, а й їхні найближчі сусіди з Норвегії та Росії, кордон якої всього за 50 км. Кількість українських туристів також щороку зростає (чи принаймні зростала до нещодавніх пертурбацій із курсами валют).

Для найбільших любителів екстриму турфірми в фінській губернії Лаппі (Лапландія) придумали ще одну розвагу: купання в Північному Льодовитому океані. На таке наважиться не кожен, зате потім можна втерти носа будь-якому українському "моржу", який північніше Дніпра ніколи не плавав.

null

Оскільки сама Фінляндія виходу до океану не має, організовують такі запливи трохи північніше – в норвезьких рибальських селищах району Східний Фіннмарк. Сюди, на берег суворого Баренцового моря, з Рованіємі пропонують спеціальні "купально-рибні" екскурсії.

null

Тим, хто не ризикує моржувати без підготовки, зануритися в крижану воду допомагають сауни, яких із цією метою набудували на березі чимало. Прогрівся до кісток – а там уже й Льодовитий океан по коліно!

Власне, Лапландія (народна самоназва – Сампі) – не лише північ Фінляндії. Цей культурно-етнічний регіон охоплює значну частину Норвегії, Швеції, а також Кольського півострова Росії. Але, завдяки насамперед Санта-Клаусу, більшість туристів прямують до фінської Лаппі. Якраз тут є найбільше нагод ознайомитися з побутом лапландців – саамів, корінних мешканців краю.

null

В традиційних наметах саамів ("лавву") туристам подають страви місцевої кухні — запеченого в різні способи лосося, картопляне пюре з грибами-лисичками під брусничним соусом, пироги з рибною начинкою, желе з морошки. І, звісно, оленину, адже саами залишаються спадковими оленярами. І, до речі, пропонують цікаві екскурсії на свої оленярські ферми.

null

Також туристів катають на собачих упряжках. Хоча за місцевими традиціями в сани запрягали оленів, а їздові собаки більш характерні для сусідньої Норвегії.

null

Загалом, головна принада Лапландії – це незаймана природа Півночі. І якщо вже ви опинитеся в цьому краї з листопада по квітень, не знехтуйте нагоду помилуватися одним із найчарівніших природних явищ – північним сяйвом.

null

Трапляється воно не щодня, але дуже часто. А найкращий час для спостереження – навіть не зима, а березень. Тож якщо на Новий рік-2016 бронювати готелі в Лапландії вже запізно й доведеться почекати наступного новорічного сезону, то на весняне північне сяйво – саме час.

null

Фото: Visitrovaniemi.fi, Lonelyplanet.com, Laplandthemagazine.com, Santaclauslive.com

Еспресо


02.01.2016 4610 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1967 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1121

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

84
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

91
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670