Бутусов: Руслан Коцаба свідомо чи несвідомо працює на Росію, країну-агресора

 

 

Головний редактор видання “Цензор.НЕТ” Юрій Бутусов висловився з приводу арешту скандального блогера, журналіста Руслана Коцаби.

 

"Думаю, що більшість з тих, хто зараз сумнівається в обгрунтованості арешту журналіста Руслана Коцаби просто не бачили сам текст його телезвернення від 17 січня.

 

Наведу і прокоментую цитати:

 

“Мені простіше від двох до п’яти років відсидіти у в’язниці, ніж я буду йти зараз на громадянську війну, вбивати або сприяти вбивству своїх співвітчизників, які живуть на сході. Навіть якщо вони інакше думають і вважають, що київська влада не гідна того, щоб їй підкорятися ….

… Неможливо в 21-му столітті вбивати людей тільки за те, що вони хочуть жити окремо.

… Регулярних російських військ майже немає на Донбасі.
… Воюють місцеві хлопці, “ополченці”. Кращі мужики вбивають найкращих мужиків. Коли супермужики знищують супермужиків – це велика несправедливість. Це треба припинити “.

 

Чи треба говорити, що такий текст від людини, яка позиціонує себе як військовий кореспондент, який бачив правду на Донбасі, став хітом російських ЗМІ?

 

Колеги, пропагандою і державною зрадою стала не критика влади – а те, що Коцаба свідомо вирішив брати участь в антиукраїнській кампанії.


Російських військ на Донбасі майже немає? Цікаве слово “майже”. Взяті в полон десятки російських військовослужбовців, десятки одиниць російської техніки знищені або захоплені. Ми втратили понад 2000 вояків загиблими і сотні мирних жителів в результаті обстрілу з російської зброї російськими найманцями – і цьому є тисячі свідчень. Хлопці, хто був під Іловайськом і Луганськом, хто брав у полон десантників із Пскова, Тули, Костроми. Ульяновська, скільки там російських військ, нагадайте? Коцаба сміє говорити про аеропорт – так от наших супермужиків вбили наймані бандити з банди “Мотороли” – громадянина Російської федерації, який разом з полковником ФСБ російськими громадянином Гіркиним захопив Слов’янськ і розв’язав війну.

 

Путін почав мобілізацію в Росії, і посилає війська в Україну – так може було б логічніше вести антивоєнну агітацію не тільки в Україні, але і в Росії? Але ні, Коцаба закликає демобілізувати тільки українську армію.

 

Руслан Коцаба – журналіст телеканалу 112, а цей телеканал належав під час революції екс-міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку, який після організації вбивств на Майдані втік до Москви.

 

Але Коцаба чомусь забуває про причини мобілізації, заради зриву якої він вирішив сісти у в’язницю. Війна розпочата не “київською владою», – а бандою, яка виконувала план Путіна по знищенню України.

 

Мені сподобалася у зверненні Коцаби одна фраза: “… Неможливо в 21-му столітті вбивати людей тільки за те, що вони хочуть жити окремо”. Так, Україна проводить мобілізацію якраз для того, щоб жити окремо від Росії. Ми воюємо за свою незалежність.

 

Так, арешт журналіста це завжди НП. Так, будь-яку критику влади під час війни можна назвати при бажанні “держзрадою”. Але Коцаба сам захотів піти у в’язницю, він свідомо заявив про порушення українського законодавства. А хіба журналіст може бути вільний від норм закону? У понеділок буде суд – і якщо для “держзради” є достатні підстави, ми їх почуємо і побачимо. І у нас буде можливість покритикувати СБУ, якщо докази будуть непереконливі.

 

Коли Олланд і Меркель вирішили зупинити громадянську війну в Україні, вони чомусь полетіли не агітувати нас в Києві проти мобілізації – вони полетіли в Москву. І Руслану Коцабі боротися за мир треба на Красній площі не менш затято і послідовно, ніж в Україні, і не забувати і не брехати про відсутність російських військ в Україні.

 

Сподіваюся, затримання Коцаби стане тільки початком кампанії по боротьбі з проросійськими пропагандистами, які маскуючись під журналістів працюють проти України в Києві та в інших містах.

 

Так, я розумію, що у нас свобода слова. Так, я сам критикую Порошенка і Муженка як малокомпетентних військових лідерів, і я буду робити все, щоб вони, як винуватці поразок у Іловайську, секторі “Д”, Донецькому аеропорту, і втечі Гіркина зі Слов’янська постали перед судом і їх діям була дана правова оцінка. Я знаю, наскільки дратує моя критика керівництво України. І в СБУ, і в ГПУ, і в МВС у нас на жаль – дуже багато корупціонерів і нездар. І незаконне прослуховування моїх телефонів знову повернулося. Але Порошенко для мене не “київська влада”, а Президент України, і я його критикую, але поважаю як главу держави, і не ставлю під сумнів необхідність дотримання законів і указів. Тому що ворог для мене Путін, і я не буду підігравати ворогові в той час, коли ворог вбиває моїх друзів, товаришів і знайомих, моїх співгромадян. Для журналістів ризики є завжди, і щодо себе я такі ризики теж не виключаю. Але крім професійних ризиків всі ми насамперед громадяни України. І наш обов’язок її захищати.

 

І ті, хто заперечує Україну як державу і працює на Кремль повинні бути поза законом. Бо йде війна – і інформаційний фронт так само важливий як і фронт на Донбасі. Слова теж вбивають. Інформаційна кампанія дозволяє Кремлю вербувати нових найманців і посилати на Донбас, дозволяє блокувати поставки зброї в Україну в Євросоюзі та США. І через це наші найкращі патріоти гинуть на фронті. І відповідальність за це лежить і на тих, хто підігрує Кремлю, і розповідає про відсутність російських військ.

 

Руслан Коцаба свідомо чи несвідомо працює на Росію, країну-агресора. І так, мене турбує арешт журналіста. Але вторгнення ворога, якого “майже немає”, і який вбиває тисячі моїх співвітчизників, для мене справжня загроза".

 

Прихильники журналіста почали акцію Je suis Ruslan Kotsaba. Вони  ставлять на аватар картинки зі слоганом "Je suis Ruslan Kotsaba".

 

Також  соцмережах Вконтакте та Фейсбук сьогоні з'явилися групи на підтримку журнаілста Руслана Коцаби.

 

Як писала Фіртка, Івано-Франківський міський суд обрав міру запобіжного заходу для журналіста Руслана Коцаби у вигляді тримання під вартою на час ведення слідства - 60 днів.

 

Нагадаємо, Руслана Коцабу звинувачують за статтями 111 (ч.1) та 114-1 (ч 1.) КК України.

 

Адвокат Руслана Коцаби просив суд залишити його підопічного на волі до завершення слідства, щоб той "міг годувати свою сім'ю".

 

Нещодавно Руслан Коцаба записав відеозвернення до Президента, у якому закликав усіх адекватних людей відмовитися від мобілізації.

 

7 лютого його затримали за ухвалою суду в рамках “розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України”(державна зрада).

 

Довідка Фіртки:

ч.1. Ст. 114-1 ККУ: Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період - карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

 

Ст. 111 ККУ : 1. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, - карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Український Фейсбук сколихнула новина про затримання на 60 діб франківського журналіста Руслана Коцаби


09.02.2015 521 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

771
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

595
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1667
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2980
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2447
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2428

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

475

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

590

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1448

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1519
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

551
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

412
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

787
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

177
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

281
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26917
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

745
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

307
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

305
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

630
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1000 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

831